Pages

Monday, November 9, 2015

Apple Semolina Halva / Jablková krupicová Halva / Halva de semoule aux pommes


Servings : 16, calories per serving : 260
Preparation time : 30 min, baking time : 30 min

Halva is one of the oldest oriental desserts, which is made in several variations. It can be prepared also with various fruits or other flavours. The following recipe is to prepare the autumn Halva from semolina flavoured with apple, cinnamon, raisins, and nuts. Semolina is milled from durum wheat having a lower glycemic index and higher nutritional value, which provides a higher amount of gluten. Semolina is, therefore, not suitable for a gluten free-diet.
Halva je jednou z najstarších orientálnych dezertov, ktorý sa pripravuje v niekoľkých variáciách. Môže sa pripraviť aj s rôznym ovocím alebo s inými príchuťami. Nasledujúci recept je na prípravu jesennej halvy zo semoliny ochutenej jablkami, škoricou, hrozienkami a orieškami. Semolina je pšeničná krupica zomletá z tvrdozrnej pšenice, ktorá má nižší glykemický index a vyššiu nutričnú hodnotu, ktoré zabezpečuje vyššie množstvo lepku. Semolina preto nie je vhodná pre bezlepkovú diétu.