Pages

Wednesday, June 22, 2016

Carob Apple Cake / Karobový koláč s jablkami / Gâteau de caroube avec des pommes / Кэроб торт с яблоками /

Servings : 12, Calories for serving : 170
Preparation time: 15 min, Baking time : 45 min

Carob, naturally sweet powder, is an alternative to cocoa powder, however, with a different taste. In contrast to cocoa, it is free of the stimulants – caffeine, theobromine, and oxalic acid, which prevent the body from using calcium and zinc. It is also used to replace the flour in gluten-free diet. The carob tree is native mainly to the Mediterranean region. Carob was first used thousands of years ago and believed that John the Baptist sustained himself using carob beans, therefore, carob is also called St. John's bread. Carob has three times more calcium content than milk. Moreover, it contains proteins as well as vitamins A, B, B2, B3, and D. It is also high in phosphorus, potassium, magnesium and other elements. 
             In this recipe, we were inspired by a juicy and tasty carob cake from Macedonian Cuisine blog, where healthy ingredients are used including buckwheat flour and apples. As a garnish, we have made sweet apple chips, with which we decorated the cake along with mint leaves.

Karob, alebo rohovník, prirodzene sladký prášok, je alternatívou ku kakaovému prášku, avšak s odlišnou chuťou. Na rozdiel od kakaa, je bez stimulantov - kofeínu, teobromínu a kyseliny šťaveľovej, ktoré bránia telu využitie vápnika a zinku. Používa sa tiež ako náhrada múky pri bezlepkovej diéte. Karob  je pôvodom prevažne z oblasti Stredomoria. Bol prvýkrát použitý pred tisíc rokmi a verilo sa, že Ján Krstiteľ sám používal bôby z karobu, a preto je tiež známy ako svätojánsky chlieb. Karob má viac ako trikrát toľko vápnika ako mlieko. Okrem toho obsahuje bielkoviny, ako aj vitamíny A, B, B2, B3, a D. Má tiež vysoký obsah fosforu, draslíka, horčíka a ďalších prvkov. 
             V tomto recepte sme sa inšpirovali chutným a šťavnatým koláčom z karobu a jabĺk z blogu Macedonian Cuisine, kde sa použili zdravé prísady vrátane pohánkovej múky a jabĺk. Ako ozdobu sme spravili sladké jablkové čipsy, s ktorými sme ozdobili koláč spolu s mätovými lístkami.