Pages

Sunday, March 23, 2014

Light blueberry gateau / Ľahká čučoriedková torta

Gateaux are small pieces of art and the light blueberry gateau is prepared from cottage cheese, whipping cream and fruits. I have reduced the sugar in it, and instead I used a fruit juice. It is suitable as a light dessert that does not burden the organism, even suitable for a family event.

Torty sú malé umelecké diela a táto torta je navyše pripravená z tvarohu, smotany a ovocia. Zredukovala som v nej cukor a namiesto neho som použila ovocnú šťavu. Je vhodný ako ľahký dezert ktorý nezaťažuje organizmus, vhodný ako darček pre rodinnú udalosť.



Ingredients:


Cocoa corpus:


3 eggs
90 g cane sugar
1/2 package of vanilla sugar
100 g plain flour
25 g of butter
1 tablespoon cocoa powder

Beat egg whites until stiff snow and then add sugar. Add beaten egg yolks with vanilla sugar. Then combine with the sifted flour, baking powder and lukewarm melted butter.  Stir the mixture gently, otherwise the dough will lose its lightness. Place in a greased and lined base of the cake tin. Bake it in a preheated oven at 175 ° C for about 45 minutes.

Filling:


15 g powdered gelatin or 5 gelatin slices
75 ml juice of about 1 orange
500 g soft low-fat cottage cheese
75 g cane sugar
1 packet of vanilla sugar
150 ml whipping cream (31% or 33%)
3 bananas
200 g of blueberries
30 g grated coconut
1 topping of white chocolate

Procedure:


Beat the whipping cream until stiff, add vanilla sugar and aside to cool.
Mix cottage cheese with sugar and orange juice.
Place gelatin in 50-75 ml of water to swell for about 10 minutes and then warm it almost to the boiling point, but do not boil!
Pour hot gelatin into the cottage cheese mixture. Mix it lightly, add the cream and sliced ​​banana pieces along with blueberries.  Put aside a part of blueberries for garnishing.
Place baked cake into the cake tin and spread the filling over the cake.
Leave the cake in the refrigerator to harden for about 2 hours. Then carefully loose sides of the cake tin and remove it.
Coat the sides of gateau with coconut.
Garnish the top of the gateau with curls of toppings and blueberries. Curls are prepared by melting and pouring the topping into a square form and allowed to solidify at a height of about 3 cm. The solidified form is then grated on a cheese grater.

---------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie:


Kakaový korpus:


3 vajcia
90 g trstinového cukru
1/2 balíčka  vanilkového cukru
100 g hladkej múky
25 g masla
tuk na vymestenie a hrubá múka na vysypanie formy
1 polievková lyžica kakaového prášku

Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a pridáme cukor. Pridáme vyšľahané žĺtky s vanilkovým cukrom. Potom pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vlažne rozpustené maslo. Jemne miešame, ináč cesto sa zredukuje a stratí ľahkosť. Dáme do tortovej formy vymastenej a vysypanej múkou.  Pečiem v predhriatej rúre na 175 °C asi 45 minút.

Plnka:


15 g práškovej želatíny alebo 5 plátkov
75 ml šťavy asi z 1 pomaranča
500 g mäkkého nízkotučného tvarohu
75 g trstinového cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 ml smotany na šľahanie (31 alebo 33 %)
3 banány
200 g čučoriedok
30 g postrúhaného kokosu
1  poleva z bielej čokolády

Postup:


Smotanu vyšľaháme dotuha s vanilkovým cukrom a odložíme do chladu.
Tvaroh zmiešame s cukrom a pomarančovou šťavou.
Želatínu dáme do 50-75 ml vody napučať asi na 10 min. a potom ju zohrejeme takmer do bodu varu, ale nevaríme !
Horúcu ju vlejeme do tvarohovej zmesi. Premiešame a zľahka vmiešame šľahačku a na kúsky pokrájané banány s čučoriedkami. Časť čučoriedok necháme na ozdobu.
Keď plnku takto máme pripravenú, vložíme upečený tortový korpus do formy a plnku vylejeme na korpus.
Tortu necháme v chladničke stuhnúť asi na 2 hodiny. Potom zložíme boky formy a boky torty obalíme v kokose.
Povrch ozdobíme hoblinami z polevy a čučoriedkami. Hobliny pripravíme tak že polevu rozpustíme a vlejeme do hranatej formy a necháme stuhnúť vo výške asi 3 cm. Túto stuhnutú formu postrúhame na strúhadle pre syr a tak pripravíme hobliny. 

No comments:

Post a Comment