Gateaux are small
pieces of art and the light blueberry gateau
is prepared from cottage cheese, whipping cream and fruits. I have reduced the
sugar in it, and instead I used a fruit juice. It is suitable as a light
dessert that does not burden the organism, even suitable for a family event.
Torty sú malé umelecké diela a táto torta je navyše
pripravená z tvarohu, smotany a ovocia. Zredukovala som v nej cukor a namiesto
neho som použila ovocnú šťavu. Je vhodný ako ľahký dezert ktorý nezaťažuje
organizmus, vhodný ako darček pre rodinnú udalosť.
Ingredients:
Cocoa corpus:
3 eggs
90 g cane sugar
1/2 package of vanilla sugar
100 g plain flour
25 g of butter
1 tablespoon cocoa powder
Beat egg whites until stiff snow and then add sugar. Add beaten egg yolks
with vanilla sugar. Then combine with the sifted flour, baking powder and
lukewarm melted butter. Stir the mixture
gently, otherwise the dough will lose its lightness. Place in a greased and lined base
of the cake tin. Bake it in a preheated oven at 175 ° C for about 45 minutes.
Filling:
15 g powdered gelatin or 5 gelatin slices
75 ml juice of about 1 orange
500 g soft low-fat cottage cheese
75 g cane sugar
1 packet of vanilla sugar
150 ml whipping cream (31% or 33%)
3 bananas
200 g of blueberries
30 g grated coconut
1 topping of white chocolate
Procedure:
Beat the whipping cream until stiff, add vanilla sugar and aside to
cool.
Mix cottage cheese with sugar and orange juice.
Place gelatin in 50-75 ml of water to swell for about 10 minutes and
then warm it almost to the boiling point, but do not boil!
Pour hot gelatin into the cottage cheese mixture. Mix it lightly, add
the cream and sliced banana pieces along with blueberries. Put aside a part of blueberries for
garnishing.
Place baked cake into the cake tin and spread the filling over the
cake.
Leave the cake in the refrigerator to harden for about 2 hours. Then
carefully loose sides of the cake tin and remove it.
Coat the sides of gateau with coconut.
Garnish the top of the gateau with curls of toppings and blueberries.
Curls are prepared by melting and pouring the topping into a square form and
allowed to solidify at a height of about 3 cm. The solidified form is then grated
on a cheese grater.
---------------------------------------------------------------
(Slovak)
(Slovak)
Zloženie:
Kakaový korpus:
3 vajcia
90 g trstinového cukru
1/2 balíčka vanilkového cukru
100 g hladkej múky
25 g masla
tuk na vymestenie a hrubá múka na vysypanie formy
1 polievková lyžica kakaového prášku
Bielky vyšľaháme na tuhý
sneh a pridáme cukor. Pridáme vyšľahané žĺtky s vanilkovým cukrom.
Potom pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vlažne rozpustené
maslo. Jemne miešame, ináč cesto sa zredukuje a stratí ľahkosť. Dáme do
tortovej formy vymastenej a vysypanej múkou. Pečiem v predhriatej rúre na 175 °C asi
45 minút.
Plnka:
15 g práškovej želatíny
alebo 5 plátkov
75 ml šťavy asi z 1
pomaranča
500 g mäkkého nízkotučného
tvarohu
75 g trstinového cukru
1 balíček vanilkového cukru
150 ml smotany na šľahanie
(31 alebo 33 %)
3 banány
200 g čučoriedok
30 g postrúhaného kokosu
1 poleva z bielej čokolády
Postup:
Smotanu vyšľaháme dotuha
s vanilkovým cukrom a odložíme do chladu.
Tvaroh zmiešame
s cukrom a pomarančovou šťavou.
Želatínu dáme do 50-75 ml
vody napučať asi na 10 min. a potom ju zohrejeme takmer do bodu varu, ale
nevaríme !
Horúcu ju vlejeme do
tvarohovej zmesi. Premiešame a zľahka vmiešame šľahačku a na kúsky
pokrájané banány s čučoriedkami. Časť čučoriedok necháme na ozdobu.
Keď plnku takto máme
pripravenú, vložíme upečený tortový korpus do formy a plnku vylejeme na
korpus.
Tortu necháme
v chladničke stuhnúť asi na 2 hodiny. Potom zložíme boky formy a boky
torty obalíme v kokose.
Povrch ozdobíme hoblinami
z polevy a čučoriedkami. Hobliny pripravíme tak že polevu rozpustíme
a vlejeme do hranatej formy a necháme stuhnúť vo výške asi 3 cm. Túto
stuhnutú formu postrúhame na strúhadle pre syr a tak pripravíme hobliny.
No comments:
Post a Comment