Pages

Thursday, December 25, 2014

Christmas rolls and walnuts / Vianočné orieškové rožky a oriešky / Rouleaux et noix de Noël

Servings : 70 / calories per serving : 40
Preparation time : 90 min, baking time : 15 min
See nutrition facts by Yummly

Walnuts are fruit containing about 83 % of the fat composed largely of polyunsaturated fatty acids, such as alpha-linoleic acid (an omega-3 fatty acid), and linoleic acid (an omega-6 fatty acid). These fatty acids are effective in reducing the heart diseases.
Moreover, the amino acid l-arginine in walnuts has vascular benefits. Walnuts also offer a high amount of manganese effective in the antioxidant system of the body. This fruit possesses a mildly negative inflammatory factor (-34, inflammatiofactor.com) and neutral glycemic load (nutritiondata.self.com). According to Dr. Mercola (mercola.com), walnuts reduce cancer growth in prostate and breast cancer.

In addition to their health benefits, walnuts are used for delicious and healthy cakes. I have found a recipe for the Christmas pastry in which I have reduced the amount of sugar and changed the procedure.

Vlašské orechy sú plody, ktoré obsahujú asi 83% tuku zloženého prevažne z polynenasýtených mastných kyselín, ako je napríklad alfa-linolénová kyselina (omega-3 mastná kyselina), a kyselina linolová (omega-6 mastná kyselina). Tieto mastné kyseliny sú účinné pri znižovaní rizika srdcového ochorenia. Okrem toho, aminokyselina L-arginín v orechoch má výhody pre vaskulárne ochorenia. Vlašské orechy obsahujú tiež vysoké množstvo mangánu ktorý je účinný pre antioxidačný systém tela. Toto ovocie má mierne negatívny zápalový faktor (-34, inflammatiofactor.com) a neutrálne glykemické zaťaženie (nutritiondata.self.com). Vlašské orechy možno tiež znižujú rast rakoviny prostaty a prsníka (Dr. Mercola, mercola.com).

Okrem svojich zdravotných výhod, vlašské orechy sa používajú pre prípravu chutných koláčov. Našla som recept na vianočné pečivo, v ktorom som znížila množstvo cukru a zmenila trochu postup (pozri nižšie).

Ingredients :

100 g plain flour
150 g of powdered sugar
½ teaspoon baking soda
125 g walnuts
125 g butter
Garnish :
100 g dark chocolate icing (Dr. Oetker)

Procedure:

1. Sift the flour and sugar, add baking soda, ground nuts and pieces of butter.
2. Prepare the dough and press it into molds of nuts and rolls












3. Bake for 15 minutes in a preheated oven at 150 °C (302 °F), the dough in molds at this temperature remains inflated making the hollow inside. 












4. After cooling, take the pastry (rolls and nuts) out of molds and garnish it with chocolate icing.



-----------------------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

100 g hladkej múky
150 g práškového cukru
½ lyžičky sódy bikarbóny
125 g vlašských orechov
125 g masla
Dokončenie:
100 g tmavej čokoládovej polevy

Postup :

1. Múku a cukor preosieme, pridáme sódu bikarbónu, mleté orechy a pokrájané maslo
2. Vypracujeme na cesto ktoré po kúskoch zatláčame do formičky na oriešok a rožteky
3. Pečieme 15 minút v predhriatej rúre na 150 o(302 °F), cesto sa pri tejto teplote nafúkne a vnútri ostane duté.
4. Po vychladnutí vyklopíme pečivo z formičky a ozdobíme čokoládovou polevou.  


No comments:

Post a Comment