Servings : 12, calories per servings : 530
Preparation time : 90 min, baking : 0
The original simple recipe found on
Dobruchut.sk, I adapted to a Valentine's style. I was also inspired with recipes
from Food Republic, using seeds for desserts. This cake has a high nutritional
value made up of only the healthiest components found in poppy, nuts and flax seeds;
anti-cancer fatty oleic acid, amino acid L-arginine beneficial for vascular
diseases, the high content of calcium, and omega-3 fatty acids from flaxseed
protecting the whole body.
Using these components, the taste of the dessert is not compromised, but rather they give him a great irresistible flavour.
Using these components, the taste of the dessert is not compromised, but rather they give him a great irresistible flavour.
Pôvodný jednoduchý recept som našla na
Dobruchut.sk, ktorý som prispôsobila valentínskemu štýlu. Inšpirovala som sa aj receptami
z Food Republic, ktoré používajú semiačka do dezertov. Torta má vysokú
nutričnú hodnotu ktorú tvoria len tie najzdravšie zložky nachádzajúce sa v maku, orechoch a ľanových semienkach; protirakovinová kyselina olejová, aminokyselina
L-arginín prospešná pre vaskulárne ochorenia, vysoký obsah vápnika a omega-3
mastné kyseliny z ľanových semienok, ktoré chránia celé telo. Použitím
týchto zložiek sa chuť dezertu nezhorší, skôr naopak, dá mu výbornú neodolateľnú
chuť.
Ingredients:
1 packet of ladyfingers
250 g blue poppy
100 g walnuts
200 g powdered sugar
25 ml rum
150 g mascarpone
Juice of 1 – 2 oranges and 1 lemon
2 tablespoons of flax seeds
Garnish:
5 tablespoons of marmalade (eg. of red currants)
150 g dark chocolate
1.5 tablespoons of coconut oil
2 tablespoons of flax seeds
3 tablespoons of ground walnuts
50 g mascarpone
5 tablespoons powdered sugar
Method :
1. Grind poppy and nuts then add them to mascarpone mixed with sugar.
Combine with rum, flax seeds and
orange-lemon juice.
2. Make a layer of ladyfingers on the cake mould, then spread the poppy
cream on it, repeat one more time. Allow it to harden for 7-10 minutes in the
freezer. (Hint: if ladyfingers are thick, drizzle them with orange juice).
3. After hardening, carefully remove side form of the cake mould, if
needed, move a knife around circumference of the cake to free it from the mould.
Spread marmalade (I used the red currant home-made one). Drizzle with
chocolate, which before you broke it into pieces and melted with coconut oil on
very low heat.
4. Decorative HEART : before, cut out the heart from the hard paper or
baking foil paper, put the paper on circular form of the cake mould, fit it
gently on the half-solidified cake with chocolate glaze, be careful not to
touch sides of the cake. Sprinkle with a mixture of nuts and flax seeds through
a sieve with large holes, then remove the paper form without touching the cake.
Let the cake solidify in the refrigerator. Decorate edges of the heart with
mascacpone mixed with sugar using pastry bag with a decorative tip. Leave the
cake in the refrigerator overnight and cut the next day.
--------------------------------------------------------
(Slovak)
Valentínska nepečená torta z maku, orechov a ľanových
semienok
Pôvodný jednoduchý recept som našla na
Dobruchut.sk, ktorý som prispôsobila valentínskemu štýlu. Inšpirovala som sa aj receptami
z Food Republic , ktoré používajú semiačka do dezertov. Torta má vysokú
nutričnú hodnotu ktorú tvoria len tie najzdravšie zložky z maku, orechov
a ľanových semienok, a to je protirakovinová kyselina olejová, aminokyselina
L-arginín prospešná pre vaskulárne ochorenia, vysoký obsah vápnika, omega-3
mastné kyseliny z ľanových semienok ktoré chránia celé telo. Použitím
týchto zložiek sa chuť dezertu nezhorší, skôr naopak, dá mu výbornú neodolateľnú
chuť.
Zloženie :
1 balík piškót
250 g nemletého modrého maku
100 g vlašských orechov
200 g práškového cukru
25 ml rumu
150 g maskarpone
Šťava z 1-2 pomarančov a 1 citróna
2 lyžice ľanových semienok
Ozdoba :
5 lyžíc sladko-kyslastej marmelády (nap. z červených
ríbezlí)
150 g horkej alebo
várovej čokolády
1,5 lyžice kokosového oleja
1-2 lyžíc ľanových semienok
3 lyžice pomletých vlašských orechov
50 g maskarpone
5 lyžíc práškového cukru
Postup :
1. Mak a orechy pomelieme, ktoré pridáme
do maskarpone vymiešaného s cukrom. Potom pridáme rum, ľanové semienka a pomarančovo-citrónovú šťavu.
2. Do tortovej formy uložíme vrstvu piškót, na
ňu rozotrieme polovicu makového krému, zopakujeme 1 krát. Dáme stuhnúť na 7-10
minút do mrazničky. (Rada: ak piškóty sú hrubé, tak ich trochu pokvapkáme
s pomarančovou šťavou).
3. Po stuhnutí, opatrne odstránime bočnú formu
torty, ak je potrebné, nožom prejdeme po obvode torty, aby sme ju uvoľnili
z formy. Natrieme marmeládou (ja som použila domácu z červených
ríbezlí). Polejeme čokoládou, ktorú predtým polámeme na kúsky
a s kokosovým olejom na veľmi miernom ohni rozpustíme.
4. Ozdobné SRDCE : pred tým si na tvrdší
papier, alebo fóliu na pečenie vystrihneme srdce, položíme na kruhovú formu
torty, ktorú opatrne nasadíme na tortu s polo stuhnutou polevou, aby sme
sa nedotkli bokov torty. Posypeme orechmi s primiešanými ľanovými
semiačkami cez sitko s väčšími otvormi, potom formu s papierom odstránime
tak, aby sme neporušili tortu. Dáme do chladničky stuhnúť. Keď je čokoláda
pevná, ozdobíme okraje srdca s maskarpone vymiešaného s cukrom.
Použijeme na to cukrárske vrecko s ozdobnou koncovkou. Ak je potrebné,
prisypeme orechy so semienkami do vnútra srdca. Tortu necháme v chladničke
cez noc a krájame nasledujúci deň.
No comments:
Post a Comment