Servings : 4 / calories per serving : 880
Preparation time 45 min., baking 60 min
See nutrition facts
This recipe using the Japanese sauce – sour-sweet
teriyaki resembles the similar one, which I have made with tofu. In this recipe,
I have just replaced tofu with the chicken and vegetable with the fruit –
pineapple that fits well for the summer light diner.
Tento recept s japonskou omáčku - sladkokyslou teriyaki je podobný tofu teriyaki, ktorú som nedávno pripravila. V
tomto recepte som nahradila tofu s kuracím mäsom a zeleninou s ovocím - ananásom,
ktorý sa hodí aj pre letnú ľahkú večeru.
Ingredients :
1 whole chicken, cut into small pieces
1 pineapple sliced into rings
Teriyaki sauce :
¼ cup cane brown sugar
2 tbsp honey
1 tbsp cornstarch
8 tbsp Tamari soya sauce
2 cloves garlic
4 tbsp cider vinegar (or rice vinegar)
1 tsp fresh ground ginger
¼ tsp ground white pepper
2 tbsp sesame oil (optional)
100 ml water to thin the sauce (optional)
Garnish :
1 tbsp sesame seeds for garnishing
Parsley leaves
Side dish :
2 1/2 cups para-boiled or brown rice
Method :
Teriyaki
1. Mix cornstarch in 1-2 tbsp water for thickening the sauce, stir in
other ingredients, then boil over medium heat for several minutes to make it
thick. Set aside to allow cooling
2. Slice pineapple, peel rings and arrange on the bottom of a bake pan
(18 x 31 cm / 7.5 x 12.5 in)
3. Wash pieces of chicken, put them on pineapple rings in a baking pan
4. Pour the sauce on the top, after baking it will be diluted from chicken
and pineapple juice; if wishing thicker sauce, make teriyaki from double amounts
5. Bake opened in a pre-heated oven at 200 oC (400 oF)
for 30 min., then turn pieces of chicken and bake another 30 min. at 180 oC
(356 oF), or until crispy brownish
6. Garnish with sesame seeds and green parsley (or green onion) and
serve with the cooked rice
-------------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
1 celé kurča, nakrájané na malé kúsky
1 ananás nakrájaný na krúžky
Teriyaki omáčka :
¼ šálky trstinového hnedého cukru
2 lyžice medu
1 polievková lyžica kukuričného škrobu
8 lyžíc Tamari sójovej omáčky
2 strúčiky cesnaku
4 lyžice jablčného octu (alebo ryžový ocot)
1 lyžička čerstvého mletého zázvoru
¼ lyžičky mletého bieleho korenia
2 lyžice sezamového oleja (voliteľné)
100 ml alebo viac vody na riedenie omáčky (voliteľné)
Ozdoba :
1 polievková lyžica sezamových semienok
Petržlenová vňať
Príloha :
2 1/2 šálky para boiled alebo hnedej ryže
Postup :
Teriyaki
1. Zmiešajte kukuričný škrob s 1-2 lyžicami vody na zahustenie omáčky,
vmiešajte iné zložky, a potom varte na miernom ohni po dobu niekoľkých minút,
aby omáčka zhustla. Odstavte a nechajte vychladnúť
2. Pokrájajte ananás na krúžky, odstráňte šupku a uložte na dne panvice
na pečenie (18 x 31 cm / 7,5 x 12,5 in)
3. Umyte kúsky kurčaťa, dajte ich na krúžky ananásu v pekáči
4. Nalejte omáčku na vrch, po upečení bude zriedená z kuracej a
ananásovej šťavy; ak si želáte silnejšiu omáčku, spravte teriyaki z dvojitej
dávky
5. Pečte otvorené v predhriatej rúre na 200 °C (400 oF) po
dobu 30 min., potom obráťte kúsky kurčaťa a pečte ďalších 30 min. pri 180 oC
(356 oF), alebo kým je chrumkavo hnedasté
6. Ozdobte sezamovými semienkami a zeleným petržlenom (alebo zelenou
cibuľkou) a podávajte s varenou ryžou
No comments:
Post a Comment