Pages

Monday, October 3, 2016

Persian love cake / Perzská torta lásky / Gâteau persan d'amour / Торт Персидская Любовь


Servings : 12, Calories per serving : 341
Preparation time: 45 min, Baking time : 60 min
See nutrition facts

Behind this romantic cake, perfumed with rose water and cardamom , is a love story of Persian woman who made an irresistible cake for the charming prince as a symbol of her love. While the original recipes using icing from whipped cream, our version of the cake is filled with the custard cream scented by rose water. The cream turns to a golden hue by adding saffron, which is considered a king of spices with some healing properties. Its bittersweet leathery earthy flavour complements the scent of roses. Thus, this gorgeous oriental dessert will certainly please someone, for whom it is baked and dedicated.

Za touto romantickou tortou parfumovanou s ružovou vodou, ružami a kardamomom - aromatickým perzským korením,  je povesť o perzskej žene, ktorá upiekla pôvabnému princovi neodolateľnú tortu ako symbol jej lásky. Kým pôvodné recepty používajú krém ušľahaný zo šľahačky, naša verzia tejto slávnej torty používa vanilkový krém parfumovaný ružovou vodou. Krému dodal zlatistý odtieň šafran, považovaný za kráľa korenín s niekoľkými liečivými vlastnosťami. Jeho horko-sladká koženo-zemistá aróma dopĺňa vôňu ruže. Tak, tento nádherný orientálny dezert určite poteší toho, pre koho je upečený a venovaný.

Ingredients :

Corpus :
125 ml grape seed oil
1/2 cup granulated white sugar (or white cane sugar)
2 eggs
1 2/3 cup semi course flour
¾ cup coconut flour (or another choice to replace a part of the classic flour)
200 ml cup milk (or more)
½ tsp cardamom, ground (or to taste)
1 tbsp lemon juice
1 ½ tsp baking soda 

Filling :
2 egg yolks
¼ cup granulated sugar
2 tbsp plain flour •
2 tbsp starch flour
½ l milk
½ tsp vanilla from a vanilla pod (or vanilla sugar from Bourbon)
250 g mascarpone (or butter)
1 tbsp rose water
A pinch of saffron threads

Garnish :
3 tbsp pistachios, chopped
3 buds of roses, fresh and organic
rose petals, fresh or candied
2 figs, fresh

Method :

Corpus :
1. Mix the oil with sugar
2. Stir in yolks
3. Add milk
4. Stir in sifted dry ingredients, if necessary add the milk
5. Whisk the egg whites and slowly stir in rigid foam
6. Pour into the cake mold of approximately 30 x 11 x 7 (height) cm (12 x 4.5 x 3 inch); the form was covered with single strip of baking paper lying lengthwise covering the sides and a second strip across the width, the dough should fit into ¾ of the form height
7. Place into the pre-heated oven; bake at 180 °C (356 °F) for 20 minutes, then at 160 °C (320 °F) for 25-30 min., or until a stick comes out clean from the center of dough
8. After cooling, take the corpus out of the form, cut the corpus lengthwise into 3 parts 

Rosewater icing :
9. Mix egg yolks with sugar, starch, and flour
10. Slowly mix in hot milk and simmer over the low heat until thick, add flour if necessary
11. Stir in mascarpone (or butter), vanilla, saffron threads, cover with a plastic wrap to prevent the skin formation, refrigerate for a few hours, then add the rose water
12.  Spread the filling on the 1st corpus, cover with the second part and repeat until the cake is assembled, cover the whole cake with the icing
13. Garnish with pistachios, roses, petals and figs
14. Refrigerate until serving

----------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

Korpus :
125 ml oleja z hroznových jadier
1/2 šálky granulovaného bieleho cukru (alebo trstinového bieleho)
2 vajcia
1 2/3 šálky polohrubej  múky
¾ šálky kokosovej múky (alebo inej pre náhradu časti klasickej múky)
200 ml šálky mlieka (alebo viac)
½ lyžičky kardamomu, pomletý (alebo podľa chuti)
1 lyžica citrónovej šťavy
1 ½ lyžičky jedlej sódy

Plnka :
2 žĺtky
¼ šálky kryštálového cukru
2 lyžice hladkej múky
2 lyžice škrobu
½ l mlieka
½ lyžičky vanilky z vanilkového struku (alebo vanilkový cukor)
250 g mascarpone (alebo maslo)
1 polievková lyžica ružovej vody
Štipka šafranu

Ozdoba :
3 lyžice nasekaných pistácií
3 púčiky ruží, čerstvé a organické
ružové lístky, čerstvé alebo kandizované
2 figy, čerstvé

Postup :

Korpus :
1. Zmiešame olej s cukrom
2. Vmiešame žĺtky
3. Pridáme mlieko
4. Vmiešame preosiate suché prísady, v prípade potreby pridáme mlieko
5. Rozšľaháme bielka na tuhú penu a pomaly vmiešame do cesta
6. Nalejeme do formy torty cca 30 x 11 x 7 cm  na výšku (približne 12 x 4.5 x 3 palce); forma bola pokrytá pozdĺžne jedným pásom papiera na pečenie pokrývajúce aj steny formy a druhým pásom cez šírku, cesto by sa malo vojsť do troch štvrtín výšky formy
7. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C (356 °F) počas 20 minút, potom pri teplote 160 °C (320 °F) počas 25-30 min., alebo kým špajdľa vyjde čistá zo stredu cesta
8. Po ochladení rozrežeme pozdĺžne korpus na tri časti  

Krém s ružovou vodou :
9. Vymiešame žĺtky s cukrom, škrobom a múkou
10. Pomaly vmiešame horúce mlieko a povaríme na miernom ohni do zhustnutia, v prípade potreby pridáme múku
11. Vmiešame mascarpone (alebo maslo), vanilku, šafran, prikryjeme fóliou, aby sa zabránilo tvorbe kože, chladíme po dobu niekoľkých hodín, potom pridáme ružovú vodu
12. Natrieme plnkou prvý korpus, prikryjeme druhou časťou a opakujeme, kým nezostavíme tortu, potom obalíme celú tortu plnkou
13. Ozdobíme pistáciami, ružami, lupienkami a figami
14. Chladíme do podávania



No comments:

Post a Comment