Pages

Monday, May 1, 2017

Portobello mushrooms stuffed with sheep cheese and mango salsa / Portobello huby plnené bryndzou a mango salsou / Champignons Portobello farcis au fromage aux moutons et à la sauce à la mangue / Портобелло грибы, фаршированные брынзой и соусом из манго

Servings : 3, calories per serving (393 g) : 721
Preparation time: 30 min, baking time : 30 min
Rich in fat, protein, vitamin A, B2, copper, selenium, sodium, phosphorus

The Portobello mushroom (known also as Portobella, Bella, Champignon de Paris, and the other names) is a large brown strain of Agaricus bisporus. It is of Italian origin and gets its name from Portobello, a town in Italy. It has two colors with different names, immature mushrooms are white and mature are brown with large thick cups. These meaty textured mushrooms are delicious when grilled, broiled, or sautéed, giving a smoky or earthy flavour. Portobella mushrooms are a rich source of copper, selenium, and vitamin D. Here, we have stuffed Portobello mushrooms with Eastern European sheep cheese, bryndza, and garnished with fresh sweet-spicy mango salsa. It is fast and easy to prepare, and may be a favourite at party. We have been inspired by the recipes from Allrecipes.com (Lindsay Smith) and Pataks.ca.

Portobello (tiež známa ako Portobella, Bella, Champignon de Paris a ďalšie názvy) je veľká hnedá huba z druhu Agaricus bisporus, ktorej meno je podľa talianskeho mesta Portobello. Vyznačuje sa dvomi farbami s rôznymi názvami, nezrelé huby sú biele a zrelé sú hnedé s veľkými hrubými košíčkami. Tieto huby s mäsovitou štruktúrou sú vynikajúce, keď sú grilované, varené alebo opekané, s údeninovou a zemitou príchuťou. Huby Portobella sú bohatým zdrojom medi, selénu a vitamínu D. My sme tu pripravili plnené huby Portobello s ovčím syrom , bryndzou a zdobené čerstvou lahodnou mangovou salsou. Je to rýchle a ľahké pripraviť a môže to byť obľúbené predjedlo pre party. Na toto jedlo sme sa inšpirovali receptami z Allrecipes.com (Lindsay Smith) a Pataks.ca. 


Ingredients :

3 - 4 Portobello mushrooms
300 g soft sheep cheese (bryndza)
3-4 slices of Emental or Gouda cheese, or the like
100 g of hard cheese, shredded (Emental or Gouda)
2 teaspoons of garlic, extruded
½ onion, chopped
4 tbsp olive oil
Pinch of salt
Pinch of black pepper
Pinch of Cayenne peppers
2 cups of mango salsa (the recipe is here)

Method :

1. Wash the mushrooms and dry with a clean cloth.
2. Remove carefully the stems.
3. Brush the mushroom caps with olive oil.
4. Preheat oven to 175 C  (350 F). Brush a baking sheet with oil.
5. Chop stems finely, heat oil in a pot over medium heat, fry chopped mushroom stems, onion, and garlic for 10 minutes. 
6. Cool mushroom mixture and stir in soft sheep cheese (bryndza), grated Emental cheese, black pepper,  and cayenne pepper. Use a small spoon and fill each mushroom cap with a generous amount of stuffing. Do not overload as the stuffing during baking may leak. Arrange stuffed mushrooms onto the prepared baking sheet.
7. Bake in preheated oven until liquid starts to form under the mushrooms caps, about 20 minutes. You may remove the liquid and continue baking several minutes more. 
8. During the last minutes of baking, cover sheep cheese with slices of Emental and continue baking until the cheese is melt.
9. Remove from the oven, garnish with mango salsa and serve with additional salsa in a little bowl.

-----------------------------------------------------
(Slovak)


Zloženie :

3 – 4 Portobello huby
300 g bryndze 
3-4 plátky Ementál alebo Gouda syr, alebo podobného
100 g tvrdého syra, postrúhaného (Ementál alebo Gouda)
2 struky cesnaku, roztlačeného
½ cibule, posekanej
4 PL olivového oleja
Štipku soli
Štipku čierneho korenia
Štipku kajenskej papriky
2 hrnčeky mango salsy (recept je tu)

Postup :

1. Umyjeme huby a vysušíme ich čistou utierkou.
2. Starostlivo odstránime stopky.
3. Natrieme košíčky s olivovým olejom.
4. Predhrejeme rúru na 175 ° C (350 F). Potrieme plech na pečenie olejom.
5. Stopky z húb jemne pokrájame, opražíme na oleji spolu s cesnakom a cibuľou na strednom ohni, 10 minút.
6. Zmes húb ochladíme a zmiešame s mäkkým ovčím syrom (bryndzou), nastrúhaným syrom Emental (voliteľne), čiernym korením a kajenským korením. Lyžičkou naplníme každú hubku s veľkým množstvom bryndze. ale nedávame príliš veľké množstvo, pretože plnka pri pečení môže vytekať. Poukladáme plnené huby na pripravený plech na pečenie.
7. Pečieme v predhriatej rúre, až kým sa pod hubami nezačne tvoriť  kvapalina, asi 20 minút. Môžeme odstrániť kvapalinu a pokračovať v pečení ešte niekoľko minút.
8. Počas posledných minút pečenia prikryjeme bryndzu v hubách plátkami Ementálu a pokračujeme v pečení, kým sa syr neroztopí.
9. Vyberieme z rúry, ozdobíme mangovou salsou a servírujeme s ďalšou salsu v malej miske.


No comments:

Post a Comment