"Hŕstka (Handful)" is the
mixture of eight leguminous plants, yellow peas, green peas, medium lentils,
red lentils, beans, pearl white beans, medium colored beans, adzuki beans, mung
beans. Peas contain fiber, minerals, vitamins with antioxidant properties and
lutein necessary for healthy vision.
Beans have a significant amount of fiber through which can help to bring down the blood cholesterol. It is also high in proteins, folate (vitamin B9) and iron. Similarly, lentils also have a high content of protein, iron, folate, B1, minerals and essential amino acids. From this mixture one can prepare, in addition to soup, also delicious and nutritious porridge.
Beans have a significant amount of fiber through which can help to bring down the blood cholesterol. It is also high in proteins, folate (vitamin B9) and iron. Similarly, lentils also have a high content of protein, iron, folate, B1, minerals and essential amino acids. From this mixture one can prepare, in addition to soup, also delicious and nutritious porridge.
Hŕstka je zmes 8
strukovín, hrach žltý, hrach zelený, šošovica stredná, šošovica červená, fazuľa
biela perličková, fazuľa farebná stredná, fazuľa adzuki, fazuľa mungo. Hrach
obsahuje vlákniny, minerály, vitamíny s antioxidačnými vlastnosťami a luteín
potrebný pre zdravý zrak. Fazuľa má značný obsah vlákniny vďaka ktorej môže prispieť
k zníženiu krvného cholesterolu, vysoký obsah proteínu, folátu (vitamín
B9) a železa. Podobne šošovica tiež obsahuje vysoký obsah proteínu,
železa, folátu, B1, minerálov a esenciálnych aminokyselín. Z tejto zmesi
môžeme pripraviť, okrem polievky, aj chutnú a výživnú kašu.
Ingredients :
250 g Hrstka
3 potatoes
2 carrots
200 g champions
2 onions
2-3 cloves of garlic
3-4 tablespoons olive or grapeseed oil
Soy sauce to taste
2-3 tablespoons fine flour
½ teaspoon turmeric
½ teaspoon marjoram
Ground white pepper
150-200 g smoked bacon
Procedure (4 servings):
Leave Hrstka in the water overnight to soften. Boil Hrstka in the same water, 1.5 liter, until
almost soft, then add the sliced potatoes, boil again. Meanwhile, fry chopped onions and
garlic in the oil, then add sliced mushrooms, carrots and leave to choke.
When vegetables are soft, mix everything, add flour to thicken, simmer and
season with a little pepper, turmeric, marjoram, soy sauce and put the porridge
aside. Cut bacon into cubes and fry, add chopped onions and fry together until
browning. Drizzle the porridge with melted bacon and fried onion, served in a
plate.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slovak
Zloženie:
250 g hŕstky
3 zemiaky
2 mrkvy
200 g šampiónov
2 cibule
2-3 struky cesnaku
3-4 polievkové lyžičky olivový alebo hroznový
olej
Sójovú omáčku na dochutenie
2-3 polievkové lyžičky hladkej múky
½ čajovej lyžičky kurkumy
½ čajovej lyžičky majoránky
Biele mleté korenie
150-200 g údenej slaniny
Postup:
Nechajte Hŕstku vo vode cez noc aby strukoviny zmäkli. V tej istej vode 1,5 l ju povarte do polo zmäknutia
a potom pridajte ostrúhané a pokrájané zemiaky, povarte. Medzitým na oleji
opražíme pokrájanú cibuľku, cesnak, pokrájané huby, mrkvu a necháme dusiť.
Keď zelenina je mäkká, všetko zmiešame, pridáme múku na zahustenie, trochu povaríme
a ochutíme korením, kurkumou, majoránkou, sójovou omáčkou a odstavíme. Slaninu
pokrájame na kocky a opražíme, pridáme pokrájanú cibuľu a spolu pražíme
do zhnednutia. Polejeme ňou kašu servírovanú v tanieri a podávame.
No comments:
Post a Comment