Pages

Monday, June 23, 2014

Porridge from leguminous plants tasted with smoked bacon/ Kaša z Hŕstky s údenou slaninou

"Hŕstka (Handful)" is the mixture of eight leguminous plants, yellow peas, green peas, medium lentils, red lentils, beans, pearl white beans, medium colored beans, adzuki beans, mung beans. Peas contain fiber, minerals, vitamins with antioxidant properties and lutein necessary for healthy vision.
Beans have a significant amount of fiber through which can help to bring down the blood cholesterol. It is also high in proteins, folate (vitamin B9) and iron. Similarly, lentils also have a high content of protein, iron, folate, B1, minerals and essential amino acids. From this mixture one can prepare, in addition to soup, also delicious and nutritious porridge.

Hŕstka je zmes 8 strukovín, hrach žltý, hrach zelený, šošovica stredná, šošovica červená, fazuľa biela perličková, fazuľa farebná stredná, fazuľa adzuki, fazuľa mungo. Hrach obsahuje vlákniny, minerály, vitamíny s antioxidačnými vlastnosťami a luteín potrebný pre zdravý zrak. Fazuľa má značný obsah vlákniny vďaka ktorej môže prispieť k zníženiu krvného cholesterolu, vysoký obsah proteínu, folátu (vitamín B9) a železa. Podobne šošovica tiež obsahuje vysoký obsah proteínu, železa, folátu, B1, minerálov a esenciálnych aminokyselín. Z tejto zmesi môžeme pripraviť, okrem polievky, aj chutnú a výživnú kašu.

Ingredients :

250 g Hrstka
3 potatoes
2 carrots
200 g champions
2 onions
2-3 cloves of garlic
3-4 tablespoons olive or grapeseed oil
Soy sauce to taste
2-3 tablespoons fine flour
½ teaspoon turmeric
½ teaspoon marjoram
Ground white pepper
150-200 g smoked bacon

Procedure (4 servings):

Leave Hrstka in the water overnight to soften. Boil Hrstka in the same water, 1.5 liter, until almost soft, then add the sliced ​​potatoes, boil again. Meanwhile, fry chopped onions and garlic in the oil, then add sliced ​​mushrooms, carrots and leave to choke. When vegetables are soft, mix everything, add flour to thicken, simmer and season with a little pepper, turmeric, marjoram, soy sauce and put the porridge aside. Cut bacon into cubes and fry, add chopped onions and fry together until browning. Drizzle the porridge with melted bacon ​​and fried onion, served in a plate.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Slovak

Zloženie:

250 g hŕstky
3 zemiaky
2 mrkvy
200 g šampiónov
2 cibule
2-3 struky cesnaku
3-4 polievkové lyžičky olivový alebo hroznový olej
Sójovú omáčku na dochutenie
2-3 polievkové lyžičky hladkej múky
½ čajovej lyžičky kurkumy
½ čajovej lyžičky majoránky
Biele mleté korenie
150-200 g údenej slaniny

Postup:

Nechajte Hŕstku vo vode cez noc aby strukoviny zmäkli. V tej istej vode 1,5 l ju povarte do polo zmäknutia a potom pridajte ostrúhané a pokrájané zemiaky, povarte. Medzitým na oleji opražíme pokrájanú cibuľku, cesnak, pokrájané huby, mrkvu a necháme dusiť. Keď zelenina je mäkká, všetko zmiešame, pridáme múku na zahustenie, trochu povaríme a ochutíme korením, kurkumou, majoránkou, sójovou omáčkou a odstavíme. Slaninu pokrájame na kocky a opražíme, pridáme pokrájanú cibuľu a spolu pražíme do zhnednutia. Polejeme ňou kašu servírovanú v tanieri a podávame.

No comments:

Post a Comment