Pages

Tuesday, June 24, 2014

Spanakopita (Spinach Pie)/ Špenátový koláč

Spanakopita is a Greek pastry eaten as a snack. Spinach is extremely rich in antioxidants, vitamin A, C, E, K, B-complex vitamins, especially high in lutein, minerals including zinc, selenium and iron, omega-3 fatty acids and proteins (from Wikipedia). The following spinach rolls are from home-made phyllo dough, which  procedure I used previously for baklava

Spanakopita je grécke pečivo ktoré sa podáva na desiatu alebo olovrant. Špenát je veľmi bohatý na antioxidanty, vitamín A, C, E, K, B-komplex, má vysoký obsah luteínu, minerálne látky vrátane zinku, selénu a železa, omega-3 mastných kyselín a bielkovín (Wikipedia). Nasledujúci špenátový závin ja z domácej filo cesta, čo je postup ktorý som použila už skôr pre baklavu.

Ingredients :


Filling:
2-3 tablespoon olive oil for frying
1 large onion, chopped
2 cloves of garlic, chopped
300 g spinach, rinsed baby leaves
1/2 teaspoon finely grated lemon rind (washed) or ginger
1 ½ tablespoon fresh dill leaves, chopped
250 g Ricotta cheese
75 g Feta cheese
1 egg, beaten
150 ml olive oil

Home-made Phyllo :
270 g fine flour
¼ teaspoon salt
3/4 cup water
4 tablespoons extra virgin olive oil
1 teaspoon cider or other vinegar
Combine water, oil and vinegar and add this mixture to the flour with salt. Mix it until you get a soft dough, add more water if necessary. When the dough is smooth, make a loaf, enwrap it in flour and a plastic paper, and leave it sit for at least 2 hours or overnight in the fridge. Then divide the dough into 6 pieces and each one, roll out along adding flour to prevent sticking until it is translucent. Set aside the sheets of dough on a floured surface and flour between each sheet. If you make a hole in phyllo sheets, never mind, it is important that the top sheet will be without holes.

Method :

1. Fry onion and garlic in the oil over medium heat until lightly brown, add spinach, cook 5 minutes and put aside. When cooled down, remove spinach juice from the mixture.
2. Turn on the oven at 170 °C. Combine the cool spinach mixture, lemon rind, Ricotta, Feta, egg, dill in a bowl. Season with pepper and salt, if necessary.
3. Place 1 sheet of phyllo on the floured baking paper, brush it with the oil, top with another sheet,     again brush with the oil and spoon one third of the filling along a long side of phyllo. Leave edges of phyllo sheet free and sprinkle the oil over the sheet with filling. Repeat this procedure three times.   Then roll up phyllo to enclose the filling. Fold it in the ends. Transfer to a small baking tray brushed   with the oil. Then brush the top of roll with oil and slice it (around 3 cm or longer). Make slits in         each roll. Bake 40 minutes or longer until the pastry is golden. Serve while hot. 
-----------------------------------------------------------------------
Slovak

Zloženie:

Plnka:
2-3 lyžice olivového oleja (na spenenie cibule a cesnaku)
1 veľká cibuľa, na drobno pokrájaná
2 strúčiky cesnaku, na drobno pokrájané
300 g špenátu, umyté baby listy
1/2 lyžičky jemne postrúhanej citrónovej kôry (umytej), alebo zázvor
1 ½ lyžice čerstvých kôprových listov, posekaných
250 g Ricotta syr
75 g Feta syr
1 vajce, šľahané
150 -200 ml olivového oleja

Domáce Filo cesto:
270 g hladkej múky
¼ lyžičky soli
3/4 -1 šálky vody (alebo podľa potreby)
4 lyžice extra panenského olivového oleja
1 lyžička jablčného alebo iného octu

Zmiešajte vodu, olej a ocot a pridajte túto zmes do múky so soľou. Miešajte, kým sa dostanete ľahké cesto, v prípade potreby pridajte viac vody. Keď je cesto hladké, vytvarujte bochník, obaľte ho v múke a do plastového papiera a nechajte ho stáť po dobu najmenej 2 hodín, alebo cez noc v chladničke. Potom rozdeľte cesto na 6 dielov a každý z nich vyvaľkajte po pridaní múky aby sa zabránilo prilepeniu, kým je filo priesvitné. Odložte listy cesta nabok na pomúčené papiere na pečenie a posypte múku medzi jednotlivé vyvaľkané cestá. Ak ste spravili diery v ceste, nevadí, dôležité je, aby vrchné cesto bolo bez dier.

Postup:

1. Speňte cibuľu a cesnak na oleji na miernom ohni, do ľahko hneda, pridajte špenát, varte 5 minút a   dajte bokom. Po ochladení, vylejte špenátovú šťavu zo zmesi.
2. Zapnite rúru na 170 °C. Zmiešajte v mise špenátovú zmes, citrónovú kôru, Ricottu, Fetu, vajce, a   kôpor. Ochuťte korením a soľou, ak je to nutné.
3. Umiestnite jeden list fila cesta na pomúčenom papieri na pečenie, potrite ho olejom, položte naň druhé cesto, opäť potrite olejom a natrite jednu tretinu plnky pozdĺž dlhej strany fila cesta. Nechajte okraje cesta voľné a pokvapkajte olej na cesto s plnkou. Opakujte tento postup trikrát. Potom zrolujte filo uzatvoriac plnku. Preložte cesto na koncoch závinu. Preneste na menší plech, ktorý ste pred tým   potreli s olejom.  Potom potrite vrch závinu s olejom a pokrájajte ho (približne na 3 cm alebo dlhšie). Urobte dierky s vidličkou v každom pokrájanom kúsku. Pečte 40 minút alebo dlhšie, kým cesto           dostane zlatistú farbu. Podávajte teplé.


No comments:

Post a Comment