Spanakopita is a Greek pastry eaten as a snack. Spinach is extremely rich in antioxidants, vitamin A, C, E, K, B-complex vitamins, especially high in lutein, minerals including zinc, selenium and iron, omega-3 fatty acids and proteins (from Wikipedia). The following
spinach rolls are from home-made phyllo dough, which procedure I used
previously for baklava.
Spanakopita je grécke pečivo ktoré sa
podáva na desiatu alebo olovrant.
Špenát je veľmi bohatý na antioxidanty, vitamín A, C, E, K, B-komplex, má
vysoký obsah luteínu, minerálne látky vrátane zinku, selénu a železa, omega-3
mastných kyselín a bielkovín (Wikipedia). Nasledujúci špenátový závin ja z
domácej filo cesta, čo je postup ktorý som použila už skôr pre baklavu.
Ingredients :
Filling:
2-3 tablespoon olive oil for frying
1 large onion, chopped
2 cloves of garlic, chopped
300 g spinach, rinsed baby leaves
1/2 teaspoon finely grated lemon rind (washed)
or ginger
1 ½ tablespoon fresh dill leaves, chopped
250 g Ricotta cheese
75 g Feta cheese
1 egg, beaten
150 ml olive oil
Home-made Phyllo :
270 g fine flour
¼ teaspoon salt
3/4 cup water
4 tablespoons extra virgin olive oil
1 teaspoon cider or other vinegar
Method :
1. Fry onion and garlic in the oil over medium
heat until lightly brown, add spinach, cook 5 minutes and put aside. When
cooled down, remove spinach juice from the mixture.
2. Turn on the oven at 170 °C. Combine
the cool spinach mixture, lemon rind, Ricotta, Feta, egg, dill in a bowl. Season
with pepper and salt, if necessary.
3. Place 1 sheet of phyllo on the floured baking
paper, brush it with the oil, top with another sheet, again brush with the oil
and spoon one third of the filling along a long side of phyllo. Leave edges of phyllo sheet free and sprinkle the oil over the sheet with filling. Repeat this
procedure three times. Then roll up phyllo to enclose the filling. Fold it in
the ends. Transfer to a small baking tray brushed with the oil. Then brush the top
of roll with oil and slice it (around 3 cm or longer). Make slits in each roll.
Bake 40 minutes or longer until the pastry is golden. Serve while hot.
-----------------------------------------------------------------------
Slovak
Zloženie:
Plnka:
2-3 lyžice olivového oleja
(na spenenie cibule a cesnaku)
1 veľká cibuľa, na
drobno pokrájaná
2 strúčiky cesnaku, na
drobno pokrájané
300 g špenátu, umyté
baby listy
1/2 lyžičky jemne postrúhanej
citrónovej kôry (umytej), alebo zázvor
1 ½ lyžice čerstvých
kôprových listov, posekaných
250 g Ricotta syr
75 g Feta syr
1 vajce, šľahané
150 -200 ml olivového
oleja
Domáce Filo cesto:
270 g hladkej múky
¼ lyžičky soli
3/4 -1 šálky vody (alebo podľa potreby)
4 lyžice extra
panenského olivového oleja
1 lyžička jablčného
alebo iného octu
Zmiešajte vodu, olej a ocot a pridajte
túto zmes do múky so soľou. Miešajte, kým sa dostanete ľahké cesto, v prípade
potreby pridajte viac vody. Keď je cesto hladké, vytvarujte bochník, obaľte ho
v múke a do plastového papiera a nechajte ho stáť po dobu najmenej 2 hodín,
alebo cez noc v chladničke. Potom rozdeľte cesto na 6 dielov a každý z nich
vyvaľkajte po pridaní múky aby sa zabránilo prilepeniu, kým je filo priesvitné.
Odložte listy cesta nabok na pomúčené papiere na pečenie a posypte múku medzi
jednotlivé vyvaľkané cestá. Ak ste spravili diery v ceste, nevadí, dôležité je,
aby vrchné cesto bolo bez dier.
Postup:
1. Speňte cibuľu a cesnak na oleji na miernom
ohni, do ľahko hneda, pridajte špenát, varte 5 minút a dajte bokom. Po
ochladení, vylejte špenátovú šťavu zo zmesi.
2. Zapnite rúru na 170 °C. Zmiešajte v mise špenátovú zmes, citrónovú kôru, Ricottu,
Fetu, vajce, a kôpor. Ochuťte korením a soľou, ak je to nutné.
3. Umiestnite jeden list fila cesta na
pomúčenom papieri na pečenie, potrite ho olejom, položte naň druhé cesto, opäť
potrite olejom a natrite jednu tretinu plnky pozdĺž dlhej strany fila cesta.
Nechajte okraje cesta voľné a pokvapkajte olej na cesto s plnkou. Opakujte tento
postup trikrát. Potom zrolujte filo uzatvoriac plnku. Preložte cesto na koncoch
závinu. Preneste na menší plech, ktorý ste pred tým potreli s olejom. Potom potrite vrch závinu s olejom a pokrájajte
ho (približne na 3 cm alebo dlhšie). Urobte dierky s vidličkou v každom pokrájanom
kúsku. Pečte 40 minút alebo dlhšie, kým cesto dostane zlatistú farbu. Podávajte
teplé.
No comments:
Post a Comment