Panna Cotta is a gelatinous Italian dessert. In translation, it means cooked cream. It is made from cream, sugar, vanilla, gelatine and may be differently flavoured, such as with fruits, herbs or other
ingredients.
Cream may also be replaced with the milk containing less fat and cholesterol. This dessert is a good source of calcium, vitamin D, B2, B12 and phosphorus. Gelatine is composed of peptides and proteins from the partial hydrolysis of collagen of animal or plant sources, and is necessary for the nutrition of the joints.
Cream may also be replaced with the milk containing less fat and cholesterol. This dessert is a good source of calcium, vitamin D, B2, B12 and phosphorus. Gelatine is composed of peptides and proteins from the partial hydrolysis of collagen of animal or plant sources, and is necessary for the nutrition of the joints.
Panna Cotta je taliansky rôsolovitý dezert, v preklade to
znamená varená smotana. Pripravuje sa z ocukrenej smotany, vanilky, želatíny a môže byť rôzne ochutená, napríklad ovocím, bylinkami, alebo
inými prísadami. Miesto smotany sa môže použiť aj mlieko, ktoré obsahuje menšie
množstvo tuku a cholesterolu. Tento dezert je zdrojom vápnika, vitamínov
D, B2, B12 a fosforu. Želatína je zložená z peptidov a proteínov z čiastočnej
hydrolýzy kolagénu zo živočíšnych alebo rastlinných zdrojov, a je potrebná pri
výžive kĺbov.
Ingredients (4-5 servings) :
750 ml whole milk100 ml 33% cream
20 g vanilla sugar
50 g cane sugar
10 g - 6 slices of gelatine (Dr. Oetker)
1 cup washed basil leaves
Citrus garnish
240 ml juice of 1/2 red grapefruit
1/2 lime
2 oranges
5 tablespoons cane sugar
3.2 grams - 2 slices of gelatine
Method :
-Mix the milk with sugar, cream, basil and heat (but do not boil) until the sugar dissolves. When the milk is hot, add the gelatine, which previously soaked in water for 3-4 min.-Dissolve gelatine, take away from heat and leave to infuse. When the milk is not hot, remove the basil and pour into 4-5 glass jars.
-Place in the refrigerator and allow to solidify for 4 hr.
-Heat the citrus juice with the sugar, add the gelatine and stir. After a slight cooling, pour the juice with tablespoons (4-5 tablespoons) on gelatinous cream on which you put a slice of lime and orange. Allow to harden for 2-3 hr more.
-----------------------------------------------------------------
Slovak
Zloženie (4-5 porcií):
750 ml plnotučného mlieka
100 ml 33 % smotany
20 g vanilkového cukru,
alebo vanilky
50 g trstinového cukru
10 g – 6 plátkov želatíny
(Dr. Oetker)
1 pohár umytých listov bazalky
1 pohár umytých listov bazalky
Citrusová ozdoba
240 ml šťavy z 1/2
grapefruitu
1/2 limety
2 pomarančov
5 lyžíc trstinového cukru
3,2 g - 2 plátky želatíny
Príprava :
-Zmiešajte mlieko s cukrom,
smotanou, bazalkou a zahrievajte (ale nevarte) pokiaľ sa cukor nerozpustí.
Keď je mlieko horúce, pridajte želatínu, ktorú ste pred tým dali do vody na 3-4
min.
-Rozmiešajte a nechajte
vylúhovať. Keď je mlieko teplé, vyberte bazalku a nalejte do 4-5 sklených pohárov.
-Dajte do chladničky a nechajte
stuhnúť za 4 hod.
-Šťavu zahrejte s cukrom,
pridajte želatínu a rozmiešajte. Po miernom vychladnutí lyžicami dajte
(4-5 lyžíc) na poháre so stuhnutou smotanou na ktorú ste dali plátok limetky a pomaranča.
Nechajte tuhnúť ďalšie 2-3 hodiny.
No comments:
Post a Comment