Pages

Tuesday, November 18, 2014

Chicken lacquered with maple syrup/ Kurča lakované javorovým sirupom/ Poulet laqué à l´érable



I read this sweet recipe provided by the chef of Explorateurs culinaires,  in the Montreal newspaper "Metro". I have simplified it, but mostly, I used maple syrup, which added a delicious taste to the roasted chicken. 
Maple syrup is a natural sugar obtained from maple trees and its largest manufacturer is Quebec. Besides the core components, sucrose and water, it contains also higher amounts of manganese, zinc, and antioxidants. Maple syrup may be an alternative to honey or coconut sugar, however, it should be kept in mind that it is just sugar, which large quantities can have deleterious effects on the organism. (Online Source: Wikipedia, Authority Nutrition)

Tento sladký recept od hlavného kuchára Explorateurs culinaires som čítala v Montrealských novinách Metro. Z časti som ho zmenila a zjednodušila, ale hlavne, použila som javorový sirup, ktorý pridal pečenému kurčaťu výbornú chuť. Javorový sirup je prírodný cukor získaný z javorových stromov a jeho najväčším výrobcom je Quebek. Popri hlavných zložkách, sacharózy a vody, obsahuje vyššie množstvo mangánu, zinku a antioxidantov. Môže byť alternatívou k medu alebo kokosovému cukru, ale je potrebné si uvedomiť, že je to len cukor, ktorý vo väčších množstvách môže mať na organizmus negatívne účinky. (Online zdroj: Wikipédia,   Autority Nutrition)


Ingredients:


4 chicken thighs
1 cup maple syrup
0.5 cup of olive oil
1-2 onions
6-8 garlic pods
1 teaspoon thyme
1 teaspoon sage
Salt


Procedure:


Place washed chicken legs in a roasting pan, where we previously poured about 3 tablespoons of oil with the same amount of water.
Sprinkle with herbs, sliced onion, garlic and salt.
Drizzle with few tablespoons of the oil stirred with water. Then with few tablespoons of the syrup.
Bake in the oven at 180 °C (360 °F) until lightly brown.
During baking, pour the chicken with water, oil and maple syrup.
-----------------------------------------------------------

Slovak

Zloženie :

4 kuracie stehná
1 šálka javorového sirupu
0,5 šálky olivového oleja
1-2 cibule
6-8 strukov cesnaku
1 lyžička materiny dúšky
1 lyžička šalvie
Soľ 



Postup :

Umyté kuracie stehná vložíme do pekáča, kde sme predtým naliali asi 3 lyžice oleja s rovnakým množstvom vody.
Posypeme s bylinkami, nakrájanou cibuľou a cesnakom.
Polejeme pár lyžicami oleja rozmiešaného vo vode a potom pár lyžicami sirupu.
Pečiem v rúre pri 180 o C (360 °F) do hnedo ružova.
Počas pečenia polievame vodou, olejom a sirupom
.



No comments:

Post a Comment