Pages

Tuesday, February 24, 2015

Sweet curd balls with breadcrumbs / Tvarohové guľky so strúhankou / Boulettes sucrées de caille avec la chapelure

760 cal per serving, rich in E vitamin
 Read nutrition facts / Pozri nutričné hodnoty

This tasty meal made even my grandmother and I make these delicious balls healthier. I use the fine grape seed oil, which replaced  butter in the original recipe containing high amount of cholesterol.
If cholesterol in the blood is in high quantities, it could affect the development of atherosclerosis and heart disease. If we want to further improve the recipe, we  add cane sugar, or maple syrup, instead of white sugar. Such a healthier replacement  does not affect the taste of food, rather that will make the meal  lighter and fresh.

Tento recept robila ešte moja babička a ja ho používam s jemným hroznovým olejom bez cholesterolu, ktorý nahradil v pôvodnom recepte maslo obsahujúce vysoký obsah cholesterolu. Ak cholesterol je v krvi vo vysokých množstvách, tak sa môže ukladať do ciev a nepriaznivo ovplyvniť vývoj atherosklerózy, choroby srdca a ciev. Ak chceme recept ešte viac vylepšiť, tak pridáme namiesto bieleho cukru, cukor trstinový, alebo javorový sirup. Takáto náhrada zdravšími potravinami chuť jedla neovplyvní, skôr ho vylepší a bude ľahký a svieži.

Ingredients :

500 g lumpy curd (a kind of cottage cheese)
3 tbsp sugar
2 eggs
200 ml of semolina
3 tbsp milk
4 tbsp breadcrumbs
A pinch of baking soda
2-3 tbsp grape seed oil
Topped with:
Fry crumbs from 2 rolls for 2-3 minutes, sprinkle with sugar poured with a mix of grape seed oil and hot (boiling) water in a ratio of 1:1

Procedure:

Mix all the ingredients together, make bullets and put them into boiling water, bullets go out the surface, cook for 15-20 minutes. Then take them out, topped with crumbs and pour the oil.

-------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

500 g hrudkový tvaroh
3 PL cukor
2 vajcia
200 ml detskej krupice
3 PL mlieka
4 PL strúhanky
Štipku sódy bikarbóny
2-3 PL hroznového oleja
Posýpka :
Strúhanka z 2 rožkov, práškový cukor poliaty s hroznovým olejom s horúcou vodou v pomere 1:1

Postup :

Všetky ingrediencie zmiešame a spravíme guľky, ktoré dáme do vriacej vody, guľky vyndú na povrch, varíme 15-20 minút. Potom ich vyberieme, posypeme a zalejeme olejom. 


No comments:

Post a Comment