Pages

Friday, May 15, 2015

Ľahký jahodový cheesecake s granátovým jablkom / Strawberry pomegranate light cheesecake / Le gâteau au fromage avec fraises et grenade

Servings : 14 / calories per serving : 312
Preparation time : 45 min
Baking time : 45 min

I have found this delicious retro recipe for low fat cheesecake in the Canadian journal Eating Light and I have tried it with little changes. Instead of reduced fat cream cheese I have used mascarpone and garnished the cake also with pomegranate, in addition to strawberries.

Čítala som tento lahodný retro recept s nízkym obsahom tuku pre cheesecake v kanadskom časopise Eating Light a pripravila som ho s malými zmenami. Namiesto krémového syra so zníženým obsahom tuku, použila som mascarpone a ozdobila tortu tiež s granátovým jablkom, okrem pôvodných jahôd.


Ingredients :

1,5 cup zwieback crumbs
1,5 cup graham cracker crumbs
4 tbsp honey
4 tbs coconut oil
2-4 tbs milk or according to need
750 g low fat smooth curd (cottage cheese) with 0.5 % fat
250 g mascarpone
4 tbs all purpose flour
2 tbs lemon juice
2 tsp vanilla extract
¼ cup granulated sugar
2 yolks
4 whites
12 strawberries with stems
1 pomegranate
2 plates of gelatin

Method :

1. Stir together zwieback crumbs, graham cracker crumbs, honey and oil. Add the milk if needed to get a proper consistency. Press the mixture firmly into bottom and halfway up sides of a 23 cm springform pan.

2. Mix together smooth cottage cheese, mascarpone, flour, lemmon juice and vanilla until smooth. Add sugar, yolks. Finely, stir in gently beaten whites.  

3. Scrape the mixture into crust, bake 40 – 45 minutes, or until little brownish around edges.

4. Turn off oven, open little the door and let cake cool in oven for 30 minutes

5. With metal spatula, loosen cheesecake from sides of pan. Remove pan side. Place cheesecake on a plate and arrange strawberries and pomegranate in center. Brush fruits with melted jelly, then let it solidify.
-----------------------------------------------------------------
(Slovak) 

Zloženie :

1,5 hrnček omrviniek z grahamových rožkov
1,5 hrnček omrviniek z celozrnných Bebe keksov
4 lyžice medu
4 lyžice kokosového oleja
2- 4 lyžíc mlieka, alebo podľa potreby
750 g nízkotučného jemného tvarohu s 0,5% tuku
250 g maskarpone
4 lyžíc polohrubej múky
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžičky vanilkového extraktu
¼ hrnčeka kryštálového cukru
2 žĺtky
4 bielky
12 jahôd so stonkami
1 granátové jablko
2 plátky želatíny

Postup :

1. Zmiešajte omrvinky, med a olej. Pridajte mlieko v prípade potreby získať správnu konzistenciu. Natlačte zmes pevne do dna a do polovice po stranách 23 cm tortovej formy.

2. Zmiešajte tvaroh, maskarpone, múku, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt do hladka. Pridajte cukor a žĺtky. Nakoniec jemne vmiešajte vyšľahané bielky.

3. Nalejte zmes do omrvinkovej hmoty, pečte 40-45 minút, alebo do mierneho  hnedasta okolo strán.

4. Vypnite rúru, pootvorte dvierka a nechajte tortu vychladnúť v rúre po dobu 30 minút.

5. S kovovou stierkou uvoľnite cheesecake z strán formy. Odstráňte formu a  umiestnite tvarohový koláč na tanier a ozdobte s jahodami a granátovým jablkom. Nalejte na ovocie rozpustenú želatínu a nechajte stuhnúť.


No comments:

Post a Comment