Servings : 4, calories per serving : 397
See nutrition facts
Teriyaki je japonská kulinárska technika, v ktorej sú potraviny
opečené alebo grilované a podávané so sójovou omáčkou, korením, cukrom s
prídavkom prísad, ako sezamom alebo cesnakom. Nechala som sa inšpirovať s
niekoľkými Teriyaki receptami a nakoniec som pripravilaTeriyaki omáčku s tofu a
brokolicou.
Teriyaki is a Japanese
cooking technique in which food is broiled or grilled and served with the soy
sauce, mirin, sugar with added ingredients, such as sesame or garlic. I was
inspired with several recipes over the web and finally I have made Teriyaki
tofu and broccoli.
Ingredients :
For the rice
1 cup para boiled or
brown rice, rinsed
2 tsp extra virgin olive
oil
Pinch salt
1/4 tsp ground curcuma
Teriyaki Sauce
4 tbsp natural Tamari soy
sauce
2 cloves garlic, minced
2 tbsp brown sugar or
honey
2 tbsp unseasoned
rice vinegar
1 tsp fresh ginger,
peeled and finely minced
2 tbsp sesame oil
1 tbsp sesame seeds
1/4 tsp red pepper
250 ml or less water to
thin the sauce
Stir-Fry
250 g firm tofu, medium
dice
4 tbsp high-heat
oil (coconut oil or safflower)
1 yellow onion, small
dice
1 red bell pepper, small
dice
1 broccoli, medium dice
Sesame seeds for
garnishing
Method:
Rice
1. Wash the rice, combine
with oil, salt, curcuma, and 2 cups of water in a medium saucepan. Place the
pan over heat and bring to a boil. Boil 10 min.
2. Cover, close the heat
and let the rice cool while swelling.
3. If the rice is cooked
and there is still liquid left, drain the rice.
Teriyaki sauce
4. Combine the
ingredients in a small, heavy-bottomed saucepan, bring to the boil, then reduce
the heat to low and simmer until the sauce thickens slightly, about 10 minutes.
5. Remove the pan from
the heat and let the sauce cool at room temperature.
Stir-fry:
6. Transfer the tofu to a
medium bowl and add 1/2 cup of the teriyaki sauce, stirring to coat all
surfaces.
7. Marinate the tofu at
room temperature for at least 15 minutes.
8. Drain cubes of tofu
and reserve the marinade.
9. Place 2 tablespoons of
the oil to a saucepan over medium-high heat.
10. Arrange the tofu in a
single layer and cook, flipping it gently, until all sides are light brown,
about 5 minutes.
11. Transfer the tofu to
the bowl with the reserved marinade and set aside at room temperature.
Vegetable
12. Place onion on the
hot oil, cook stirring frequently, until lightly brown.
13. Add the bell pepper
and cook until slightly soft, 5 minutes.
14. Stir in broccoli and
cook, stirring frequently, until the stems are crisp-tender.
15. Arrange the rice, vegetable mixture and tofu with
teriyaki sauce on plates.
16. Sprinkle with sesame
seeds and serve .
--------------------------------------------------------------------------------
Slovak
Zloženie :
Ryža
1 šálka paraboiled alebo hnedej ryže, premytej
2 lyžičky extra panenský olivový olej
Štipku soli
1/4 lyžičky mletej kurkumy
Teriyaki omáčka
4 lyžice prírodnej Tamari sójovej omáčky
2 strúčiky cesnaku, pretlačený
2 lyžice hnedého cukru, alebo medu
2 lyžice ryžový ocot
1 lyžička čerstvého zázvoru, jemne mletý
2 lyžice sezamový olej
1 polievková lyžica sezamových semienok
1/4 lyžičky papriky
250 ml alebo menej vody na riedenie omáčky
Stir-Fry
250 g pevného tofu, pokrájaný na kocky
4 lyžice oleja (kokosového alebo svetlicového)
1 žltá cibuľa, pokrájaná na malé kocky
1 červená paprika, pokrájaná na malé kocky
1 brokolica, pokrájaná na stredné kocky
Sezamové semienka pre ozdobu
Metóda:
Ryža
1. Umyte ryžu, zmiešajte s olejom, soľou, kurkumou a 2 šálkami
vody v stredne veľkom hrnci. Priveďte do varu a varte 10 minút.
2. Prikryte pokrievkou, odstavte a nechajte ryžu vychladnúť.
3. Ak ryža je hotová a obsahuje ešte vodu, zlejte ju.
Teriyaki omáčka
4. Zmiešajte ingrediencie v malom hrnci s hrubým dnom, priveďte do
varu, potom znížte teplotu a varte mierne kým omáčka nezhustne, asi 10 minút.
5. Odstavte a nechajte omáčku vychladnúť pri izbovej teplote.
Miešanie - smaženie
6. Dajte tofu do misky a pridajte 1/2 šálky teriyaki omáčky.
7. Marinujte tofu pri izbovej teplote po dobu najmenej 15 minút.
8. Oddeľte kocky tofu a marinádu zachovajte.
9. Dajte 2 lyžice oleja do rajnice na stredné teplo.
10. Uložte tofu v jednej vrstve a varte, kým všetky strany sú
svetlohnedé, asi 5 minút.
11. Preložte tofu do misky s odloženou marinádou a nechajte pri
izbovej teplote.
Zelenina
12. Dajte cibuľu na rozpálený olej, opražte za stáleho miešania do
svetlo hneda.
13. Pridajte pokrájanú papriku a varte do mierne mäkka, 5 minút.
14. Pridajte brokolicu a varte za stáleho miešania, kým stonky sú mäkké.
15. Aranžujte ryžu, zeleninu a tofu s Teriyaki omáčkou na
tanieroch.
16. Posypte so sezamovými semienkami a podávajte.
Great reading your bblog post
ReplyDelete