Pages

Friday, May 1, 2015

Teriyaki tofu with broccoli / Teriyaki tofu s brokolicou / Teriyaki tofu avec du brocoli


Servings : 4, calories per serving : 397

Teriyaki je japonská kulinárska technika, v ktorej sú potraviny opečené alebo grilované a podávané so sójovou omáčkou, korením, cukrom s prídavkom prísad, ako sezamom alebo cesnakom. Nechala som sa inšpirovať s niekoľkými Teriyaki receptami a nakoniec som pripravilaTeriyaki omáčku s tofu a brokolicou.

Teriyaki is a Japanese cooking technique in which food is broiled or grilled and served with the soy sauce, mirin, sugar with added ingredients, such as sesame or garlic. I was inspired with several recipes over the web and finally I have made Teriyaki tofu and broccoli.  

Ingredients :


For the rice
1 cup para boiled or brown rice, rinsed
2 tsp extra virgin olive oil
Pinch salt
1/4 tsp ground curcuma

Teriyaki Sauce
4 tbsp natural Tamari soy sauce
2 cloves garlic, minced
2 tbsp brown sugar or honey
tbsp unseasoned rice vinegar
1 tsp fresh ginger, peeled and finely minced
2 tbsp sesame oil
1 tbsp sesame seeds
1/4 tsp red pepper
250 ml or less water to thin the sauce

Stir-Fry
250 g firm tofu, medium dice
4 tbsp high-heat oil (coconut oil or safflower)
1 yellow onion, small dice
1 red bell pepper, small dice
1 broccoli, medium dice
Sesame seeds for garnishing

Method:


Rice
1. Wash the rice, combine with oil, salt, curcuma, and 2 cups of water in a medium saucepan. Place the pan over heat and bring to a boil. Boil 10 min.
2. Cover, close the heat and let the rice cool while swelling.
3. If the rice is cooked and there is still liquid left, drain the rice.

Teriyaki sauce
4. Combine the ingredients in a small, heavy-bottomed saucepan, bring to the boil, then reduce the heat to low and simmer until the sauce thickens slightly, about 10 minutes.
5. Remove the pan from the heat and let the sauce cool at room temperature.
Stir-fry:
6. Transfer the tofu to a medium bowl and add 1/2 cup of the teriyaki sauce, stirring to coat all surfaces.
7. Marinate the tofu at room temperature for at least 15 minutes.
8. Drain cubes of tofu and reserve the marinade.
9. Place 2 tablespoons of the oil to a saucepan over medium-high heat.
10. Arrange the tofu in a single layer and cook, flipping it gently, until all sides are light brown, about 5 minutes.
11. Transfer the tofu to the bowl with the reserved marinade and set aside at room temperature.

Vegetable 
12. Place onion on the hot oil, cook stirring frequently, until lightly brown.
13. Add the bell pepper and cook until slightly soft, 5 minutes.
14. Stir in broccoli and cook, stirring frequently, until the stems are crisp-tender.
15. Arrange  the rice, vegetable mixture and tofu with teriyaki sauce on plates.
16. Sprinkle with sesame seeds and serve .

--------------------------------------------------------------------------------
Slovak

Zloženie :


Ryža
1 šálka paraboiled alebo hnedej ryže, premytej
2 lyžičky extra panenský olivový olej
Štipku soli
1/4 lyžičky mletej kurkumy

Teriyaki omáčka
4 lyžice prírodnej Tamari sójovej omáčky
2 strúčiky cesnaku, pretlačený
2 lyžice hnedého cukru, alebo medu
2 lyžice ryžový ocot
1 lyžička čerstvého zázvoru, jemne mletý
2 lyžice sezamový olej
1 polievková lyžica sezamových semienok
1/4 lyžičky papriky
250 ml alebo menej vody na riedenie omáčky

Stir-Fry
250 g pevného tofu, pokrájaný na kocky
4 lyžice oleja (kokosového alebo svetlicového)
1 žltá cibuľa, pokrájaná na malé kocky
1 červená paprika, pokrájaná na malé kocky
1 brokolica, pokrájaná na stredné kocky
Sezamové semienka pre ozdobu

Metóda:


Ryža
1. Umyte ryžu, zmiešajte s olejom, soľou, kurkumou a 2 šálkami vody v stredne veľkom hrnci. Priveďte do varu a varte 10 minút.
2. Prikryte pokrievkou, odstavte a nechajte ryžu vychladnúť.
3. Ak ryža je hotová a obsahuje ešte vodu, zlejte ju.

Teriyaki omáčka
4. Zmiešajte ingrediencie v malom hrnci s hrubým dnom, priveďte do varu, potom znížte teplotu a varte mierne kým omáčka nezhustne, asi 10 minút.
5. Odstavte a nechajte omáčku vychladnúť pri izbovej teplote.

Miešanie - smaženie
6. Dajte tofu do misky a pridajte 1/2 šálky teriyaki omáčky.
7. Marinujte tofu pri izbovej teplote po dobu najmenej 15 minút.
8. Oddeľte kocky tofu a marinádu zachovajte.
9. Dajte 2 lyžice oleja do rajnice na stredné teplo.
10. Uložte tofu v jednej vrstve a varte, kým všetky strany sú svetlohnedé, asi 5 minút.
11. Preložte tofu do misky s odloženou marinádou a nechajte pri izbovej teplote.

Zelenina
12. Dajte cibuľu na rozpálený olej, opražte za stáleho miešania do svetlo hneda.
13. Pridajte pokrájanú papriku a varte do mierne mäkka, 5 minút.
14. Pridajte brokolicu a varte za stáleho miešania, kým stonky sú mäkké.
15. Aranžujte ryžu, zeleninu a tofu s Teriyaki omáčkou na tanieroch.
16. Posypte so sezamovými semienkami a podávajte. 

1 comment: