Pages

Monday, April 20, 2015

Gaštanová tiramisu fitness tortička / Chestnut Tiramisu Fitness Tartlet / Tiramisu Tartelette aux marrons

Servings : 7, calories per serving : 393

Chestnuts have considerable nutritious value and have been notably appreciated in the cuisine of China, Japan, Korea, and the Mediterranean. When compared to other nuts and seeds, chestnuts contain less fat, but are rich in minerals, vitamins, and phyto-nutrients needed for healthy nutrition. Chestnuts are also delicious treat for cakes. So, I have mixed them with thick Greek yogurt without fat for making fitness tiramisu served with a French vanilla coffee for a Sunday afternoon. For those who really love to have a fitness cake on the plate, just omit chocolate with garnish and you will get 100 cal less (Source : naturalnews.com, nutrition-and-you.com). 

Gaštany majú značnú výživnú hodnotu a oddávna sa používali najmä v čínskej, japonskej, kórejskej a stredomorskej kuchyni. V porovnaní s inými orechmi a semenami, gaštany obsahujú menej tuku, avšak sú bohaté na minerály, vitamíny a fyto nutričné živiny, potrebné pre zdravú výživu. Gaštany sú tiež vynikajúcou lahôdkou pre prípravu sladkostí. Preto pre jedno nedeľné popoludnie som ich zmiešala s hustým gréckym jogurtom bez tuku, aby som pripravila fitness tiramisu podávané s French vanilla kávou. Pre tých, ktorí chcú mať skutočne fitness dobrotu - pripravte tiramisu bez ozdobenia s čokoládou a vaša tortička na tanieri bude mať o 100 cal menej  (Zdroj : naturalnews.com, nutrition-and-you.com).

Ingredient :

250 g frozen chestnut purée (sugared with rum)
3x140 g Greek yogurt, thick without fat
250 g 0,5 % fat curd (nonfat cottage cheese)
2 bananas
2 tbsp honey
50 g dark chocolate
40 g marzipan (preferably home-made without sorbitol sweetener as in commercial)
1 packet ladyfingers
1 lime
7 roasted and peeled chestnuts
1 extract from the vanilla bean
1 tsp coconut extra virgin oil

Method :

1. Cover the bottom of a tartlet mold of 18 cm in diameter, 6,5 cm in height with ladyfingers
2. Sprinkle them lightly with lime juice
3. Mix melted chestnut purée with two packages of Greek yogurt (2x140g). Spread a half of it on the ladyfingers layer
4. Make a layer of sliced bananas
5. Mix the curd with a package of Greek yogurt (140g), add vanilla extract and 2-3 tbsp of lime juice, make a new layer
6. Cover it with a layer of ladyfingers, sprinkle them with lime juice
7. Spread a layer of chestnut-yogurt mixture
8. Grind the chocolate and make a velvet layer
9. Place the tartlet to refrigerate for at least 2 hrs, or overnight, then garnish

Garnish
1. Wrap seven chestnuts in marzipan, allow cooling for 5-10 minutes
2. Melt the rest of chocolate with a teaspoon of coconut oil on a very light heat
3. Coat chestnuts in chocolate, allow them cool on the grid
4. Garnish the tartlet with chocolate chestnuts

-------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie:


250 g mrazené gaštanové pyré (sladené, s rumom)
3x140 g Grécky jogurt, hustý, bez tuku
250 g nízkotučný tvaroh, max.0,5 % tuku
2 banány
2 lyžice medu
50 g horká čokoláda
40 g marcipán (najlepšie domáci bez sorbitolu, ktorý sa nachádza v komerčnom)
1 balenie piškót
1 limetka
7 ks pečené a lúpané gaštany
Extract  z vanilky 
1 lyžička kokosový extrapanenský olej

Postup:


1. Na dno malej tortovej formy 18 cm v priemere, 6,5 cm na výšku, poukladajte piškóty
2. Pokvapkajte ľahko s limetkovou šťavou
3. Zmiešajte rozmrazené gaštanové pyré s dvoma balíčkami gréckeho jogurtu (2x140g). Roztrite polovicu na vrstvu piškót
4. Spravte vrstvu z banánových plátkov
5. Zmixujte tvaroh s jogurtom (140 g), pridajte vanilkový extrakt a 2-3 lyžice limetkovej šťavy, natrite novú vrstvu
6. Zakryte ju vrstvou piškót, pokvapkajte limetkovou šťavou
7. Natrite druhou vrstvou zmesi gaštanov a jogurtu
8. Postrúhajte čokoládu a nasypte zamatovú vrstvu
9. Vložte do chladničky po dobu aspoň 2 hodín, alebo cez noc, potom ozdobte

Ozdoba
1. Obaľte sedem gaštanov do marcipánu, nechajte chladiť po dobu 5-10 minút
2. Rozpustite zvyšok čokolády s lyžičkou kokosového oleja na veľmi miernom ohni
3. Obaľte gaštany v čokoláde, nechajte ich stuhnúť na rošte
4. Ozdobte tortičku s čokoládovými gaštanmi a podávajte


No comments:

Post a Comment