Servings : 2 / calories per serving : 516
See nutritions facts
Despite that I prefer the dishes containing less animal fat,
this gratin cauliflower I made with bacon for several reasons. Fried bacon adds an irresistible flavour to a little savourless, but very healthy cauliflower purée (see information). Moreover, it contains the certain fat-soluble vitamins that are found
less in vegetable oils. I was also inspired by recipes from kirbiecravings.com.
Napriek tomu, že
obľubujem jedlá s nižším obsahom živočíšneho tuku, tento gratinovaný (zapečený) karfiol som spravila so
slaninou z niekoľkých dôvodov. Opražená slaninka dodá trochu fádnemu,
ale zato veľmi zdravému karfiolovému
pyré (pozri informáciu) neodolateľnú príchuť a navyše obsahuje určité v tukoch rozpustné
vitamíny, ktoré sa menej vyskytujú v rastlinných tukoch. Inšpirovala som
sa receptami zo stránky kirbiecravings.com.
Ingredients:
1
cauliflower
1 cup grated
Gouda cheese (contains important vitamin K2)
½ cup
Emmental cheese (or optional)
1 onion
3 tbsp soft
cottage cheese (low-fat, or with fat, optional)
150 g smoked bacon
3 sprigs of fresh
parsley
A pinch of
pepper, as needed
A pinch of
salt, as needed
Method :
1. Cut the
cauliflower into florets and wash
2. Leave the
cauliflower over the steam to soften, about 10-15 min. (the steam allows the
cauliflower retain most valuable substances)
3. Blend
with the hand blender, add cream cheese, if necessary, add 1-2 tbsp of milk
for the right consistency
4. Chop a
half of the bacon into cubes and fry gently, then pick up fried bacon and fry
the chopped onion on the lard
5. Spread
one third of cauliflower puree on the bottom of the baking dish, sprinkle with
one third of fried onion and a half of fried bacon, cover with ½ cup of grated
Gouda cheese
6. Make
another two layers, on the last one sprinkle grated Emmental cheese along
with chopped onions, chopped non fried bacon, then bake in a preheated oven at 190 oC
(375 oF)
7. Bake 15
min, or until cheese is melted and slightly toasted with bacon, serve with
chopped parsley
(Slovak)
Zloženie :
1 karfiol
1 hrnček postrúhaného Gouda
syru (obsahuje dôležitý vitamín
K2)
½ hrnček syr Ementál (alebo
podľa voľby)
1 cibuľa
3 lyžice jemného tvarohu
(nízkotučného, alebo tučného, podľa voľby)
150 g údenej slaniny
3 vetvičky čerstvého petržlenu
Štipku korenia, podľa
potreby
Štipku soli, podľa potreby
Postup :
1. Pokrájajte karfiol na ružičky
a umyte
2. Nechajte karfiol nad
parou do zmäknutia, asi 10 - 15 min. (para nechá v karfiole väčšinou
látok, ktoré by sa vo vode varením vylúhovali)
3. Zmixujte ponorným mixérom
s tvarohom, ak je potrebné, pridajte 1-2 lyžice mlieka pre správnu
konzistenciu
4. Pokrájajte polovicu
slaniny na kocky a jemne opražte, potom vyberte opraženú slaninu a na
masti jeme opražte pokrájanú cibuľu
5. Na dno pekáča dajte jednu
tretinu karfiolového pyré, posypte jednou tretinou opraženej cibule a polovicou
opraženej slaniny, zakryte ½ hrnčekom postrúhaného syra Gouda
6. Spravte tak tri vrstvy, na
poslednú dajte postrúhaný syr Ementál, pokrájanú cibuľu, pokrájanú neopraženú
slaninu a dajte piecť do predhriatej rúry na 190 oC (375 oF)
7. Pečte 15 min., alebo
pokiaľ syr sa neroztopí a trochu pripečie so slaninkou. Podávajte s pokrájanou
petržlenovou vňaťou
No comments:
Post a Comment