Pages

Sunday, June 7, 2015

Gratin cauliflower purée / Gratinované karfiolové pyré / Gratin de chou-fleur purée

Servings : 2 / calories per serving : 516

Despite that I prefer the dishes containing less animal fat, this gratin cauliflower I made with bacon for several reasons. Fried bacon adds an irresistible flavour to a little savourless, but very healthy cauliflower purée (see information). Moreover, it contains the certain fat-soluble vitamins that are found less in vegetable oils. I was also inspired by recipes from kirbiecravings.com.

Napriek tomu, že obľubujem jedlá s nižším obsahom živočíšneho tuku, tento gratinovaný (zapečený) karfiol som spravila so slaninou z niekoľkých dôvodov. Opražená slaninka dodá trochu fádnemu, ale zato veľmi zdravému karfiolovému pyré (pozri informáciu) neodolateľnú príchuť a navyše obsahuje určité v tukoch rozpustné vitamíny, ktoré sa menej vyskytujú v rastlinných tukoch. Inšpirovala som sa receptami zo stránky kirbiecravings.com.

Ingredients:

1 cauliflower
1 cup grated Gouda cheese (contains important vitamin K2)
½ cup Emmental cheese  (or optional)
1 onion
3 tbsp soft cottage cheese (low-fat, or with fat, optional)
150 g smoked bacon
3 sprigs of fresh parsley
A pinch of pepper, as needed
A pinch of salt, as needed

Method :

1. Cut the cauliflower into florets and wash
2. Leave the cauliflower over the steam to soften, about 10-15 min. (the steam allows the cauliflower retain most valuable substances)
3. Blend with the hand blender, add cream cheese, if necessary, add 1-2 tbsp of milk for the right consistency
4. Chop a half of the bacon into cubes and fry gently, then pick up fried bacon and fry the chopped onion on the lard
5. Spread one third of cauliflower puree on the bottom of the baking dish, sprinkle with one third of fried onion and a half of fried bacon, cover with ½ cup of grated Gouda cheese
6. Make another two layers, on the last one sprinkle grated Emmental cheese along with chopped onions, chopped non fried bacon, then bake in a preheated oven at 190 oC (375 oF)
7. Bake 15 min, or until cheese is melted and slightly toasted with bacon, serve with chopped parsley


(Slovak)

Zloženie :

1 karfiol
1 hrnček postrúhaného Gouda syru (obsahuje dôležitý vitamín K2)
½ hrnček syr Ementál (alebo podľa voľby)
1 cibuľa
3 lyžice jemného tvarohu (nízkotučného, alebo tučného, podľa voľby)
150 g údenej slaniny
3 vetvičky čerstvého petržlenu
Štipku korenia, podľa potreby
Štipku soli, podľa potreby

Postup :

1. Pokrájajte karfiol na ružičky a umyte
2. Nechajte karfiol nad parou do zmäknutia, asi 10 - 15 min. (para nechá v karfiole väčšinou látok, ktoré by sa vo vode varením vylúhovali)
3. Zmixujte ponorným mixérom s tvarohom, ak je potrebné, pridajte 1-2 lyžice mlieka pre správnu konzistenciu
4. Pokrájajte polovicu slaniny na kocky a jemne opražte, potom vyberte opraženú slaninu a na masti jeme opražte pokrájanú cibuľu
5. Na dno pekáča dajte jednu tretinu karfiolového pyré, posypte jednou tretinou opraženej cibule a polovicou opraženej slaniny, zakryte ½ hrnčekom postrúhaného syra Gouda
6. Spravte tak tri vrstvy, na poslednú dajte postrúhaný syr Ementál, pokrájanú cibuľu, pokrájanú neopraženú slaninu a dajte piecť do predhriatej rúry na 190 oC (375 oF)
7. Pečte 15 min., alebo pokiaľ syr sa neroztopí a trochu pripečie so slaninkou. Podávajte s pokrájanou petržlenovou vňaťou  

No comments:

Post a Comment