Pages

Saturday, June 6, 2015

Daisy syrup and honey with cocktail / Sedmokráskový sirup a med s kokteilom/ Sirop et miel de pâquerettes avec cocktail



Daisy (Bellis perennis) from Latin means "everlasting pretty". It blooms from February or March to October, sometimes until December. The most active compounds in the plant are in the spring. In the Middle Ages, this plant belonged to the universal medicine. It has anti-inflammatory effect, tea from the flowers is used for phlegm in the respiratory tract as a mild astringent and expectorant, externally as an anti-fungal  infusion. Fresh leaves are used  externally for wound healing. Daisies are appropriate as vitamin supplements. They are also used in culinary for salads, sauces, soups, soft drinks and other goodies (source: D. Lánska, Plané rostliny v kuchyni, en.wikipedia.org). The following recipe is to make syrup - honey suitable to mix with tea or to make own summer cocktails and drinks.

Sedmokráska chudobka  (Bellis perennis) z latinského prekladu znamená "stále krásna". Kvitne od februára alebo marca do októbra, niekedy až do decembra. Najviac účinných látok obsahuje na jar. V stredoveku patrila medzi univerzálne lieky.  Pôsobí protizápalovo, čaj z kvetov sa používa pri zahlienení dýchacích ciest ako mierne adstringens a expectorans, nálev vonkajšie proti plesniam. Čerstvé listy sa používajú vonkajšie aj na hojenie rán. Sedmokrásky sú vhodným vitamínovým suplementom. Používajú sa aj v kulinárstve na prípravu šalátov, omáčok, polievok, limonád a iných dobrôt (zdroj: D. Lánska, Plané rostliny v kuchyni; en.wikipedia.org). Nasledujúci recept je na prípravu sirupu – medu, ktorý pridávame do čajov, alebo pripravujeme vlastné letné kokteily a drinky.





Ingredients :

Open daisy flowers without stems, drawn on a sunny day, enough to fill up a 0.7- liter jar
1 bio-lemon
750 g white granulated sugar or white bio-cane sugar (Billa)
0.7 l water

Method :

1 Steem up washed flowers with boiling water
2. Add a cut unpeeled lemon
3. Cover and leave to infuse
4. The next day, strain the macerate  through cheesecloth, squeeze the flowers, add sugar
5. Cook until thick
6. Fill into pre-sterilized glass jars, suitable glass sterilization and  caps can be found in a post APPLE JAM MAKING flavoured with HERBS 

Summer daisy cocktail (one serving):

Fresh juice from 1/2 lime
3 slices of lime
4-5 leaves of fresh mint
1/2 cup ice cubes
Shot (20 ml) daisy syrup
Shot (20 ml) 40 % vodka of good quality
Sparkling spring water to fill the glass
Mix all ingredients and serve in hot summer for excellent refreshing
----------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

Otvorené kvety sedmokrásky bez stopky, odtrhnuté počas slnečného dňa, s ktorými naplníme 0,7 l pohár na zaváranie
1 bio-citrón
750 g bieleho kryštálového cukru, alebo bieleho bio-trstinového cukru (Billa)
0,7 l vody

Postup :

1. Kvety sparíme vo vriacej vode
2. Pridáme pokrájaný neolúpaný citrón
3. Zakryjeme a necháme vylúhovať
4. Nasledujúci deň výluh precedíme cez plátno, kvety vymačkáme, pridáme cukor.
5. Varíme do zhustnutia.
6. Naplníme do vopred sterilizovaných sklených nádob, vhodnú sterilizáciu skla a vrchnákov môžete nájsť v príspevku  APPLE JAM MAKING flavoured with HERBS 

Letný sedmokráskový kokteil  (jedna porcia):

Čerstvá šťava z polovice limetky
3 plátky limetky
4-5 lístkov čerstvej máty
1/2 šálky ľadových kociek
Štamperlík (20 ml) sedmokráskového sirupu
Štamperlík (20 ml) 40% vodky dobrej kvality (nap. Goral vodka)
Šumivá pramenitá voda pre naplnenie pohára (nap. Magnézia, Mattoni,...)
Zmiešajte všetky ingrediencie a pite počas horúceho leta pre vynikajúce osvieženie

No comments:

Post a Comment