Daisy (Bellis
perennis) from Latin means "everlasting pretty". It blooms from
February or March to October, sometimes until December. The most active
compounds in the plant are in the spring. In the Middle Ages, this plant
belonged to the universal medicine. It has anti-inflammatory effect, tea from
the flowers is used for phlegm in the respiratory tract as a mild astringent
and expectorant, externally as an anti-fungal
infusion. Fresh leaves are used
externally for wound healing. Daisies are appropriate as vitamin
supplements. They are also used in culinary for salads, sauces, soups, soft
drinks and other goodies (source: D. Lánska, Plané rostliny v kuchyni,
en.wikipedia.org). The following recipe is to make syrup - honey suitable to
mix with tea or to make own summer cocktails and drinks.
Sedmokráska chudobka
(Bellis perennis) z latinského prekladu
znamená "stále krásna". Kvitne od februára alebo marca do októbra, niekedy až
do decembra. Najviac účinných látok obsahuje na jar. V stredoveku patrila
medzi univerzálne lieky. Pôsobí
protizápalovo, čaj z kvetov sa používa pri zahlienení dýchacích ciest ako
mierne adstringens a expectorans, nálev vonkajšie proti plesniam. Čerstvé listy
sa používajú vonkajšie aj na hojenie rán. Sedmokrásky sú vhodným vitamínovým
suplementom. Používajú sa aj v kulinárstve na prípravu šalátov, omáčok, polievok,
limonád a iných dobrôt (zdroj: D. Lánska, Plané rostliny v kuchyni; en.wikipedia.org). Nasledujúci recept je na prípravu sirupu – medu, ktorý
pridávame do čajov, alebo pripravujeme vlastné letné kokteily a drinky.
Ingredients :
Open daisy flowers without stems, drawn on
a sunny day, enough to fill up a 0.7- liter jar
1 bio-lemon
750 g white granulated sugar or white
bio-cane sugar (Billa)
0.7 l water
Method :
1 Steem up washed flowers with boiling
water
2. Add a cut unpeeled lemon
3. Cover and leave to infuse
4. The next day, strain the macerate through cheesecloth, squeeze the flowers, add
sugar
5. Cook until thick
6. Fill into pre-sterilized glass jars,
suitable glass sterilization and caps
can be found in a post APPLE JAM MAKING flavoured with HERBS
3 slices of lime
4-5 leaves of fresh mint
1/2 cup ice cubes
Shot (20 ml) daisy syrup
Shot (20 ml) 40 % vodka of good quality
Sparkling spring water to fill the glass
Mix all ingredients and serve in hot summer for excellent refreshing
----------------------------------------------------------------
Summer daisy cocktail (one serving):
Fresh juice from 1/2 lime3 slices of lime
4-5 leaves of fresh mint
1/2 cup ice cubes
Shot (20 ml) daisy syrup
Shot (20 ml) 40 % vodka of good quality
Sparkling spring water to fill the glass
Mix all ingredients and serve in hot summer for excellent refreshing
----------------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
Otvorené kvety sedmokrásky bez
stopky, odtrhnuté počas slnečného dňa, s ktorými naplníme 0,7 l pohár na
zaváranie
1 bio-citrón
750 g bieleho kryštálového
cukru, alebo bieleho bio-trstinového cukru (Billa)
0,7 l vody
Postup :
1. Kvety sparíme vo vriacej
vode
2. Pridáme pokrájaný
neolúpaný citrón
3. Zakryjeme a necháme vylúhovať
4. Nasledujúci deň výluh
precedíme cez plátno, kvety vymačkáme, pridáme cukor.
5. Varíme do zhustnutia.
6. Naplníme do vopred
sterilizovaných sklených nádob, vhodnú sterilizáciu skla a vrchnákov môžete
nájsť v príspevku APPLE JAM MAKING flavoured with HERBS
3 plátky limetky
4-5 lístkov čerstvej máty
1/2 šálky ľadových kociek
Štamperlík (20 ml) sedmokráskového sirupu
Štamperlík (20 ml) 40% vodky dobrej kvality (nap. Goral vodka)
Šumivá pramenitá voda pre naplnenie pohára (nap. Magnézia, Mattoni,...)
Zmiešajte všetky ingrediencie a pite počas horúceho leta pre vynikajúce osvieženie
Letný sedmokráskový kokteil (jedna porcia):
Čerstvá šťava z polovice limetky3 plátky limetky
4-5 lístkov čerstvej máty
1/2 šálky ľadových kociek
Štamperlík (20 ml) sedmokráskového sirupu
Štamperlík (20 ml) 40% vodky dobrej kvality (nap. Goral vodka)
Šumivá pramenitá voda pre naplnenie pohára (nap. Magnézia, Mattoni,...)
Zmiešajte všetky ingrediencie a pite počas horúceho leta pre vynikajúce osvieženie
No comments:
Post a Comment