Servings
: 15, calories per a serving : 37
Time
for preparation : 30 min.
See nutrition facts
Agar
agar is a jellylike substance from red algae discovered in 1650, in Japan. Finding out its amazing properties as well
as inspired by runawayrice.com, I have made a tasty dessert for coffee addicts.
As I love French vanilla coffee, the following recipe is to make coffee and
cream jelly. It is refreshing, mellow, cold, and healthy, flavoured with
vanilla and chocolate, excellent for a hot summer party. See the recipe below.
Agar agar je gélovitá hmota z červenej riasy objavená v roku 1650, v Japonsku. Zistiac jeho úžasné vlastnosti, rovnako ako inšpirovaná
runawayrice.com, spravila som chutný dezert pre tých, ktorí sú závislí na káve.
Keďže mám rada kávu s arómou francúzskej vanilky, nasledujúci recept je pre kávu
so smotanovým krémom v želé. Tento dezert je osviežujúci, lahodný, chladný, zdravý,
ochutený vanilkou, čokoládou, vynikajúci pre horúce letné párty. Viď nižšie
recept.
What
is agar agar ?
Agar agar is derived from polysaccharide
agarose and heterogeneous mixture of smaller molecules called agaropectin. Agar agar is mainly used as a substitute for gelatin for its unique properties. Gelling
occurs within several minutes when a solution of agar agar has cooled in a
liquid that was previously brought to a boil. The gel will retain firmness even
when subjected to an increased temperature,
85°C (185°F), unlike gel-based gelatin. Due to its properties, agar agar has
been used in the creative cooking
application. In food industry, it is used as a stabilizer in sorbets and ice-cream, to improve the texture of
dairy products, in the preparation of fruit
confectionery which are particularly popular in Asia.
Why is
agar agar healthy ?
Agar agar is recommended for healthy cooking; it is
calories free and consists of fibers
that affect the regularity of bowels. It is rich in iodine, trace minerals,
calcium, iron and aid in digestion and weight
loss. It carries toxic and radioactive waste
out of the body. Agar agar absorbs glucose
and cholesterol in the stomach, passes through the digestive system and
inhibits the body from storing excess fat, thus affecting potentially atherosclerosis,
intolerance to glucose, inflammatory conditions, and hyperbilirubinemia. Agar agar hydrates the skin and is also used in
the cosmetic industry. In the EU, agar is labelled
with an E-number E406.
Sources :
Recipe
Ingredients :
Agar agar – 10 g (I have bought it from Provita.cz, in a natural
store)
400 ml water
5 – 6 tbsp granulated white sugar
Coffee layer :
2 tbsp instant coffee
50 ml hot water
100 ml cold water
Cream layer :
3-4 heaping tbsp coconut cream (top of canned milk)
100 - 120 ml half and half
2 tsp sugar with real vanilla
Mix and make final volume to 150 ml
30 g dark ground chocolate for garnishing
Method :
1. Mix agar agar with 400 ml water in a saucepan, allow to rest for 15
minutes
2. Dissolve coffee in hot water, add cold water to make 150 ml
3. Combine half and half, coconut cream, vanilla sugar to make 150
ml
4. Heat agar in water over medium heat stirring, add sugar and dissolve
it when the mixture starts boiling
5. Pour a half of the agar
into coffee in the second saucepan
6. Combine remaining agar with cream mixture in the first saucepan
7. Make both saucepans simmering over low heat
8. Pour coffee mixture in a small square dish, I have used a glass
rectangle of 9 x 23 cm, 10 cm in height in ice bath (make the ice bath by mixing
ice cubes with cold water in a ratio 1 : 1)
9. Let the coffee layer solidify in about 3 minutes
10. When the coffee layer is firm, pour gently the cream mixture
on it, it will become firm within 5 minutes
11. Place in the fridge and chill for 1-2 hrs
12. Cut into squares just before serving, garnish with chocolate
and serve cold
---------------------------------------------------------------------------
(Slovak)
Čo je agar agar?
Agar agar je zložený z polysacharidu agarózy a zmesi menších molekúl agaropektínu. Agar agar sa používa hlavne ako
náhrada želatíny pre svoje jedinečné vlastnosti. Stuhnutie gélu dochádza v priebehu
niekoľkých minút, kedy roztok agaru sa ochladil v kvapaline, ktorá bola predtým
uvedená do varu. Gél si zachová svoju pevnosť, aj keď je vystavený zvýšeným
teplotám, 85 ° C (185 ° F), na rozdiel od gélu na báze živočíšnej želatíny.
Vzhľadom k svojim vlastnostiam, agar agar sa používa v kulinárskych kreatívnych
aplikáciách. V potravinárskom priemysle sa využíva ako stabilizátor sorbetov a
zmrzlín, s cieľom zlepšiť štruktúru mliečnych výrobkov, pri príprave ovocných
cukroviniek, ktoré sú obzvlášť populárne v Ázii.
Prečo je agar agar zdravý ?
Agar agar sa odporúča pre zdravé varenie; je bez kalórií a pozostáva z
vlákien, ktoré majú vplyv na peristatiku čriev. Je bohatý na jód, stopové
prvky, vápnik, železo a pomáha pri trávení a chudnutí. Vyčistí telo od toxického
a rádioaktívneho odpadu. Agar agar absorbuje glukózu a cholesterol v žalúdku,
prechádza cez tráviaci systém brániac telo pred ukladaním prebytočný tukov a
tak potenciálne napomáha liečeniu aterosklerózy, intolerancie na glukózu,
zápalových stavov, hyperbilirubinémie. Agar agar tiež hydratuje pokožku, a preto sa
používa aj v kozmetickom priemysle. V Európskej Únii, agar agar sa označuje ako
E406.
Zdroje :
Recept
Zloženie:
Agar agar - 10 g (kúpila som ho z Provita.cz, v naturálnom
obchode)
400 ml vody
5-6 lyžice granulovaného bieleho cukru
Kávová vrstva:
2 lyžice instantnej čiernej kávy
50 ml teplej vody
100 ml studenej vody
Smotanová vrstva:
3-4 vrchovaté lyžice kokosového krému (horná časť mliečnej konzervy)
100 - 120 ml 10 % smotany
2 lyžičky cukru z pravej vanilky
Konečný objem 150 ml
30 g tmavej postrúhanej čokolády pre zdobenie
Postup :
1. Zmiešajte agar agar so 400 ml vody v hrnci, nechajte stáť po dobu 15
minút
2. Rozpustite kávu v horúcej vode, pridajte studenú vodu, aby objem
bol 150 ml
3. Zmiešajte smotanu, kokosový krém, vanilkový cukor, do objemu
150ml
4. Varte agar agar vo vode na miernom ohni za stáleho miešania,
pridajte cukor a rozpustite, keď začne zmes vrieť
5. Nalejte polovicu agaru do kávy v druhom hrnci
6. Zmiešajte zostávajúci agar so smotanovou zmesou v prvom hrnci
7. Oba hrnce s obsahom udržujte na miernom ohni
8. Nalejte kávovú zmes do malej hranatej misky, ja som použila
sklenenú obdĺžnikovú s rozmermi 9 x 23 cm, 10 cm na výšku, umiestnenú v ľadovom
kúpeli (ľadový kúpeľ spravíte zmiešaním kociek ľadu so studenou vodou v pomere
1: 1)
9. Nechajte vrstva kávy stuhnúť, asi tak 3 minúty
10. Keď vrstva kávy je pevná, nalejte naň jemne krémovú zmes,
stuhne behom 5 minút
11. Dajte do chladničky a chlaďte po dobu 1-2 hodín
12. Pred podávaním pokrájajte na štvorce, ozdobte s čokoládou,
udržujte v chlade
No comments:
Post a Comment