Servings : 8 / Calories per serving : 342
Time for preparation : 60 min, waiting time : 4 h
See nutrition facts
This
delicacy is richly flavoured with mint, right from our garden. It's the
unbaked tart retaining all the natural components, which could be otherwise
destroyed by baking. It's ready for summer and healthy refreshment,
with no overload of grease. Fat is only in mascarpone, a fine Italian creamy
cheese, which gives the cake a zest and palatability. This mint-shaded and
-flavoured dessert is served chilled, poured with dark chocolate and mint
cream, additionally flavoured with a lime that multiplies its freshness. (See recipe below.)
Táto pochúťka je bohato ochutená pravou mätou z našej
záhrady. Je to nepečená tortička, v ktorej sú zachované všetky prírodné
zložky z mäty a iných surovín, ktoré by sa pečením zničili. Tento zákusok
je pripravený pre letné posedenie a zdravé osvieženie, bez záťaže tukom. Tuk
obsahuje len maskarpone, krémovitý smotanový syr, ktorý však jemne dodáva torte
jej chutnosť. Dezert sfarbený a aromatizovaný mätou sa podáva chladený a obliaty tmavou
čokoládou s mätovým krémom, naviac ochutený limetkou, ktorá jej sviežosť
znásobuje. (Viď recept nižšie.)
Ingredients:
Corpus
1 package
of round ladyfingers
250 g
low-fat fine cottage cheese (curd)
150 g
Greek yogurt without fat
250 g mascarpone
1 lime,
juice
5-6 tbsp
white cane sugar, or according to taste (I used a bio from Billa)
8 gelatine sheets - 14 g (Dr. Oetker)
½ cup
fresh mint leaves
1 tsp
green spirulina powder for coloring if necessary
Garnish
Chocolate
glaze :
100 g dark
chocolate
1 tsp
coconut virgin oil
1 tsp
extract of mint leaves, 10-15
Mint cream :
1 x 40 g
starch pudding powder (Dr. Oetker)
200 g Greek
yogurt without fat
2-3 tbsp
white cane sugar (or according to taste)
20 - 30 mint
leaves
Method :
1. Stack
ladyfingers on the bottom of a springform pan, 18 cm in diameter, 6.5 cm
in height, or of a similar size (you can place the baking paper on the bottom of
form, so that it will be easier to move the cake to a tray)
2. Sprinkle
lightly with lime juice
3. Blend
mint leaves, then mix together with yogurt, curd, mascarpone, add 3-4 tbsp of
lime juice and sugar
4. Dissolve
the gelatine in a few tsp of water (do not boil) and mix in corpus mixture, then
pour into the springform pan and allow hardening in the refrigerator (2 to 4 hr,
or overnight)
5. Melt chocolate
with coconut oil in a pan with thick bottom over the low heat (or water bath),
add 1 tsp of mint extract, which you made by pureeing mint leaves and then
filtering
6. Remove
solidified cake from the springform pan and pour the chocolate glaze on it,
cover sides of the tart with chocolate, allow it to harden in the cold (1-2
hours)
7. Mix the pudding
starch in 200-250 ml of water, add sugar and cook a thick cream, cool and blend
with a hand blender
8. Add
blended mint leaves, yogurt, blend to a fine cream, then garnish the tart with
it using a cake confectionery pocket
9. Garnish
with 6-8 mint leaves with chocolate-dipped ends (they can be fresh on cake in
the cold up to 24 hr), serve chilled
-------------------------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
Korpus
1 balík
okrúhlych piškót
250 g
nízkotučného jemného tvarohu
150 g
gréckeho jogurtu bez tuku
250 g maskarpone
1 limetka,
šťava
5-6 lyžíc
bieleho trstinového cukru, alebo podľa chuti (ja som použila Bio od Billy)
8 plátky
želatíny – 14 g (Dr. Oetker)
½ hrnčeka
čerstvých mätových listov
1 lyžička
zeleného spiruliny prášku na dofarbenie, ak potrebné
Ozdoba
Čokoládová
poleva :
100 g horká
čokoláda
1 lyžička
kokosového panenského oleja
1 lyžička
mätového extraktu z 10-15 listov
Mätový krém
:
1 x 40 g škrobový
prášok Zlatý klas (Dr. Oetker)
200 g
gréckeho jogurtu bez tuku
2-3 lyžice
bieleho trstinového cukru (alebo podľa chuti)
20 -30
lístkov mäty
Postup :
1. Na dno
malej tortovej formy 18 cm v priemere, 6.5 cm na výšku, alebo podobnej
veľkosti, poukladajte piškóty (môžete položiť na dno papier na pečenie, aby sa
torta mohla ľahšie premiestniť na tácku)
2.
Pokvapkajte ľahko s limetkovou šťavou
3.
Rozmixujte mätu, zmiešajte jogurt, tvaroh, maskarpone, pridajte 3 – 4 lyžice limetkovej šťavy a cukor
4.
Želatínu rozpustite v pár lyžičiek vody (nevarte) a zmiešajte
s korpusovým krémom, nalejte do tortovej formy a nechajte stuhnúť
v chlade (2-4 hodiny, alebo cez noc)
5.
Rozpustite čokoládu s kokosovým olejom v panvici s hrubým dnom
na veľmi miernom ohni (alebo vodnom kúpeli), pridajte 1 lyžičku mätového
extraktu, ktorý ste spravili rozmixovaním mätových lístkov a následným
prefiltrovaním
6. Vyberte
stuhnutú tortu z formy a nalejte na ňu čokoládovú polevu, obaľte boky
torty do čokolády, nechajte stuhnúť v chlade (1-2 hodiny)
7.
Rozmiešajte zlatý klas s 200-250 ml vody, cukrom a uvarte hustý krém,
nechajte vychladnúť a ručným mixérom zmixujte
8.
Pridajte zmixované mätové lístky a jogurt, miešajte ručným mixérom na
jemný krém, potom ním ozdobte tortu s použitím cukrárskeho vrecka
9. Ozdobte
so 6-8 mätovými lístkami s namočenými koncami v čokoláde (tie vydržia
čerstvé na torte v chlade do 24 hod.), podávajte chladené
No comments:
Post a Comment