Pages

Sunday, July 5, 2015

Minty chocolate unbaked tart / Mätovo čokoládová nepečená torta / Tarte sans cuisson au chocolat à la menthe

Servings : 8 / Calories per serving : 342
Time for preparation : 60 min, waiting time : 4 h

This delicacy is richly flavoured with mint, right from our garden. It's the unbaked tart retaining all the natural components, which could be otherwise destroyed by baking. It's ready for summer and healthy refreshment, with no overload of grease. Fat is only in mascarpone, a fine Italian creamy cheese, which gives the cake a zest and palatability. This mint-shaded and -flavoured dessert is served chilled, poured with dark chocolate and mint cream, additionally flavoured with a lime that multiplies its freshness. (See recipe below.)

Táto pochúťka je bohato ochutená pravou mätou z našej záhrady. Je to nepečená tortička, v ktorej sú zachované všetky prírodné zložky z mäty a iných surovín, ktoré by sa pečením zničili. Tento zákusok je pripravený pre letné posedenie a zdravé osvieženie, bez záťaže tukom. Tuk obsahuje len maskarpone, krémovitý smotanový syr, ktorý však jemne dodáva torte jej chutnosť. Dezert sfarbený a aromatizovaný  mätou sa podáva chladený a obliaty tmavou čokoládou s mätovým krémom, naviac ochutený limetkou, ktorá jej sviežosť znásobuje. (Viď recept nižšie.)


Ingredients:


Corpus
1 package of round ladyfingers
250 g low-fat fine cottage cheese (curd)
150 g Greek yogurt without fat
250 g mascarpone
1 lime, juice
5-6 tbsp white cane sugar, or according to taste (I used a bio from Billa)
8 gelatine sheets - 14 g (Dr. Oetker)
½ cup fresh mint leaves
1 tsp green spirulina powder for coloring if necessary

Garnish
Chocolate glaze :
100 g dark chocolate
1 tsp coconut virgin oil
1 tsp extract of mint leaves, 10-15
Mint cream :
1 x 40 g starch pudding powder (Dr. Oetker)
200 g Greek yogurt without fat
2-3 tbsp white cane sugar (or according to taste)
20 - 30 mint leaves

Method :


1. Stack ladyfingers on the bottom of a springform pan, 18 cm in diameter, 6.5 cm in height, or of a similar size (you can place the baking paper on the bottom of form, so that it will be easier to move the cake to a tray)
2. Sprinkle lightly with lime juice
3. Blend mint leaves, then mix together with yogurt, curd, mascarpone, add 3-4 tbsp of lime juice and sugar
4. Dissolve the gelatine in a few tsp of water (do not boil) and mix in corpus mixture, then pour into the springform pan and allow hardening in the refrigerator (2 to 4 hr, or overnight)
5. Melt chocolate with coconut oil in a pan with thick bottom over the low heat (or water bath), add 1 tsp of mint extract, which you made by pureeing mint leaves and then filtering
6. Remove solidified cake from the springform pan and pour the chocolate glaze on it, cover sides of the tart with chocolate, allow it to harden in the cold (1-2 hours)
7. Mix the pudding starch in 200-250 ml of water, add sugar and cook a thick cream, cool and blend with a hand blender
8. Add blended mint leaves, yogurt, blend to a fine cream, then garnish the tart with it using a cake confectionery pocket
9. Garnish with 6-8 mint leaves with chocolate-dipped ends (they can be fresh on cake in the cold up to 24 hr), serve chilled
-------------------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


Korpus
1 balík okrúhlych piškót
250 g nízkotučného jemného tvarohu
150 g gréckeho jogurtu bez tuku
250 g  maskarpone
1  limetka,  šťava
5-6 lyžíc bieleho trstinového cukru, alebo podľa chuti (ja som použila Bio od Billy)
8 plátky želatíny – 14 g (Dr. Oetker)
½ hrnčeka čerstvých mätových listov
1 lyžička zeleného spiruliny prášku na dofarbenie, ak potrebné

Ozdoba
Čokoládová poleva :
100 g horká čokoláda
1 lyžička kokosového panenského oleja
1 lyžička mätového extraktu z 10-15 listov
Mätový krém :
1 x 40 g škrobový prášok Zlatý klas (Dr. Oetker)
200 g gréckeho jogurtu bez tuku
2-3 lyžice bieleho trstinového cukru (alebo podľa chuti)
20 -30 lístkov mäty

Postup :


1. Na dno malej tortovej formy 18 cm v priemere, 6.5 cm na výšku, alebo podobnej veľkosti, poukladajte piškóty (môžete položiť na dno papier na pečenie, aby sa torta mohla ľahšie premiestniť na tácku)
2. Pokvapkajte ľahko s limetkovou šťavou
3. Rozmixujte mätu, zmiešajte jogurt, tvaroh, maskarpone, pridajte 3 – 4  lyžice limetkovej šťavy a cukor
4. Želatínu rozpustite v pár lyžičiek vody (nevarte) a zmiešajte s korpusovým krémom, nalejte do tortovej formy a nechajte stuhnúť v chlade (2-4 hodiny, alebo cez noc)
5. Rozpustite čokoládu s kokosovým olejom v panvici s hrubým dnom na veľmi miernom ohni (alebo vodnom kúpeli), pridajte 1 lyžičku mätového extraktu, ktorý ste spravili rozmixovaním mätových lístkov a následným prefiltrovaním
6. Vyberte stuhnutú tortu z formy a nalejte na ňu čokoládovú polevu, obaľte boky torty do čokolády, nechajte stuhnúť v chlade (1-2 hodiny)
7. Rozmiešajte zlatý klas s 200-250 ml vody, cukrom a uvarte hustý krém, nechajte vychladnúť a ručným mixérom zmixujte
8. Pridajte zmixované mätové lístky a jogurt, miešajte ručným mixérom na jemný krém, potom ním ozdobte tortu s použitím cukrárskeho vrecka
9. Ozdobte so 6-8 mätovými lístkami s namočenými koncami v čokoláde (tie vydržia čerstvé na torte v chlade do 24 hod.), podávajte chladené



No comments:

Post a Comment