Pages

Sunday, July 12, 2015

Unbaked black currant tart / Nepečená torta z čiernych ríbezlí / Tarte aux cassis

Servings : 12, calories per serving : 427
Preparation time : 60 min, waiting time : 2-3 h

This summer dessert is a sweet-sour currant jelly made from algae agar agar (see more information) flavoured with white chocolate and cream of yogurt, curd, and mascarpone. It´s good to serve it chilled with coffee as refreshment. Unbaked procedure maintains all the rich content and health effect of black currants in the dessert. Black currants are among the healthiest fruits for their powerful content of vitamin C, which at 100 g represents three times the recommended daily intake, and therefore, their anti-oxidative potential belongs to the highest among fruits. Along with a high level of anthocyanins, which are flavonoid phytochemicals, black currants help protect the body against cardiovascular, skin, and malignant diseases, inflammation, aging, strengthen vision, immunity, and are a good source of energy.
High content of black currants in the jelly, which was designed in our sweet laboratory initially for their rich natural purplish color, multiply both palatability and nutrient content.  Alternatively, adding the whipping cream or creamy mascarpone  into black currants jelly could increase rich taste of the tart (see the recipe below) .

Tento letný dezert je sladkokyslé ríbezľové želé pripravené zo superiasy agar agar (pozri viac informácií) ochutené bielou čokoládou a krémom z jogurtu, tvarohu a maskarpone. Podáva sa chladené ako  osvieženie ku káve.  Bohatý obsah a zdravotný účinok čiernych ríbezlí v tomto nepečenom dezerte je zachovaný. Čierne ríbezle patria k najzdravšiemu ovociu pre ich vysoký obsah vitamínu C, ktorý v 100 g predstavuje trojnásobok doporučenej dennej dávky a ich antioxidačný potenciál má jednu z najvyšších hodnôt. Toto ovocie obsahuje tiež vysoký obsah antokyanínov, flavonoidných fytochemikálií. Pre tieto nutričné hodnoty, čierne ríbezle prispievajú k ochrane organizmu pred kardiovaskulárnymi, kožnými a zhubnými ochoreniami, zápalmi, starnutím, posilňujú  zrak, imunitu a sú zdrojom energie.
Vysoký obsah čiernych ríbezlí v tomto želé, navrhnutom v našom sladkom laboratóriu spočiatku hlavne pre jeho sýte prírodné bordovo fialkovasté sfarbenie, svojim dizajnom a technológiou nielen znásobuje svoju chutnosť, ale aj množstvo výživných látok. Zvýšenie plnosti lahodnej chute sa môže získať aj primiešaním smotany alebo smotanového mascarpone  do želé (viď recept nižšie).


Source / zdroje :



Ingredients:


Corpus :
200 g Bebe whole grain crackers, ground
5 tbsp coconut virgin oil
5 tbsp butter
3 tbsp honey
Filling:
10 g Agar agar
2 cups black currants
50 ml whole milk
250 g low-fat cottage cheese
150 g Greek yogurt without fat
6  tbsp honey (or according to taste)

Garnish:
100 g white chocolate
1  tbsp coconut virgin oil
1 x 40 g starch powder (Zlatý klas, Dr. Oetker)
3  tbsp mascarpone
3  tbsp Greek yogurt without fat
1 packet of vanilla sugar
3-4  tbsp granulated sugar
2 tbsp lime juice
12 bunches of black and red currants

Method :


1. Mix the biscuits with the butter, oil, and honey, make a uniform layer in the spring form (approximately 23 cm - 9 inches, in diameter) and press it into the bottom and sides of sprinform (up to 2-3 cm - 1.5 inches) using a cup with a flat bottom
2. Place into a preheated oven and bake 15 min. at 170 oC (338 oF), then allow to cool and place in the refrigerator; alternatively - the corpus may be left without baking
3. In the meantime, wash the black currants, blend them with the milk, add cottage cheese, yogurt, honey, obtaining a volume of approximately 750 ml
4. Mix agar agar with 500 ml of water, stir over a low heat until boiling, then wait 2-3 minutes and pour it into the black currants mixture, mix and pour in a tart mould, allow agar to solidify in the refrigerator (up to 1- 2 hours)
5. When black currant mixture in the fridge hardens, melt chocolate in oil and pour on the tart, allow it to solidify in the refrigerator, or in the freezer for  around 10 - 15 min. (but do not freeze)
6. In the meantime, make custard - mix starch in 250 – 300 ml water with sugar and boil thick pudding, cool and then blend with a hand blender, stir in sugar, mascarpone, yogurt, and lime juice
7. Garnish the tart with custard cream using a pastry bag and currant bunches
8. Serve chilled

----------------------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


Korpus :
200 g Bebe celozrnných sušienok, pomletých
5 lyžíc kokosového panenského oleja
5 lyžíc masla
3 lyžice medu
Plnka :
10 g Agar agar
2 hrnčeky čiernych ríbezlí
50 ml plnotučného mlieka
250 g nízkotučného tvarohu
150 g Gréckeho jogurtu bez tuku
6 lyžíc medu (alebo podľa chuti)
Ozdoba :
100 g bielej čokolády
1 lyžička kokosového panenského oleja
1 x 40 g škrobový prášok, zlatý klas
3 lyžice maskarpone
3 lyžice gréckeho jogurtu bez tuku
1 sáčok vanilkového cukru
3 - 4 lyžice kryštálového cukru
2 lyžice limetkovej šťavy
12 strapcov čiernych a červených ríbezlí

Postup :


1. Zmiešajte sušienky s maslom, olejom a medom, rovnomerne navrstvite do tortovej formy (asi 23 cm – 9 palcov, v priemere) a natlačte na dno a boky formy (do 2-3 cm – do 1.5 palca) pomocou hrnčeka s plochým dnom
2. Dajte do predhriatej rúry a pečte 15 minút pri 170 oC (338 oF), nechajte vychladnúť a potom chlaďte v chladničke (vrstva korpusu  takto spevnie); alternatívne – korpus môže ostať bez pečenia
3. Zatiaľ umyte čierne ríbezle, zmixujte ich  v mlieku, pridajte tvaroh, jogurt, med, mali by ste tak získať hmotu do 750 ml objemu
4. Nasypte agar agar do 500 ml vody a na miernom ohni miešajte pokiaľ nezovrie, potom počkajte 2-3 minúty a za miešania nalejte do ríbezľovej hmoty, premiešajte a nalejte do tortovej formy s korpusom, nechajte stuhnúť v chladničke (asi tak do 1-2 hodín)
5. Keď ríbezľový krém v chladničke stuhne, rozpustite čokoládu v oleji a nalejte na tortu, nechajte stuhnúť v chladničke, alebo 10 – 15 minút v mrazničke (ale nie do zamrznutia)
6. Zatiaľ zmiešajte škrob – zlatý klas v 250 - 300 ml vody s cukrom a uvarte hustý puding, nechajte vychladnúť a potom rozmixujte ručným miešačom, vmiešajte cukor, maskarpone a jogurt, ochuťte s limetkovou šťavou
7. Cukrárskym vreckom ozdobte s pudingovým krémom stuhnutú tortu a na krém položte strapce ríbezlí
8. Podávajte chladené

1 comment:

  1. I was happy to read this article after searching at google , after reading I have written a piece of article about :icd 10 for chronic back pain Thank you for the article and helping me.

    ReplyDelete