Pages

Sunday, July 19, 2015

Cherry custard tart from spelt flour / Čerešňová krémová torta zo špaldovej múky / Tarte d'épeautre aux cerises

Servings : 12, calories per serving : 517
Preparation time : 60 min, see nutrition facts 

This tart made from cherries from the garden and healthy Italian fine spelt bio flour  - Farina di farro - was developed  in our sweet laboratory. Spelt has been used since Biblical times, and much differs from wheat flour with its genetic and nutritional profile. Unlike wheat, spelt remained intact from agribusiness, hybridisation, and genetic modification. Moreover, vital substances of the spelt are in the core of grains, which in wheat are removed during the milling. The beauty of spelt is in its ability to make light, highly nutritious dough with an appealing nutty flavour. Although spelt contains gluten, this has a different structure than modern wheat. It is more brittle, more soluble in water, which makes it easy to digest (see the recipe below). 

Táto torta z čerešní  zo záhrady a zdravej talianskej špaldovej hladkej bio múky – Farina bio di farro – bola vyvinutá v našom sladkom laboratóriu. Špaldová múka sa používa už od biblických čias a výrazne sa odlišuje  od pšeničnej múky svojim genetickým a nutričným profilom.  Na rozdiel od pšenice, špalda zostala nedotknutá agrobiznisom, krížením, hybridizáciou a genetickou modifikáciou . Navyše, vitálne látky sa v špalde nachádzajú vo vnútornom jadre zrna, ktoré sú v pšenici odstránené pri mletí. Skutočná krása špaldy je v jej schopnosti spraviť ľahké, vysoko výživné cesto s príťažlivou orechovou príchuťou. Hoci špalda obsahuje lepok, ten je odlišnej štruktúry než v modernej pšenici. Je viac krehký, viac rozpustný vo vode, čo uľahčuje jeho stráviteľnosť (viď recept nižšie).

Source / zdroj :


Ingredients :


Corpus :
2.5  cup spelt flour ·
1.5 tsp baking soda
¾ cup white cane sugar (I used Bio from Billa)
2 eggs
80 g butter
80 g coconut virgin oil
½ cup butter cream
1 cup milk 3.5%
5-6 tbsp cocoa powder, preferably Dutch
Filling :
2 cups fresh pitted cherries  
80 g starch custard powder  (Dr. Oetker)
250 g smooth low fat cottage cheese (curd)
250 g mascarpone
1 packet of vanilla sugar
4-6 tbsp jam of red cherries, red currants, or other berries, or black currants juice, for pink coloring
1-2 tbsp white cane sugar, or according to taste
1 tbsp lime juice
Garnish:
1 cup fresh cherries with stems
Fresh mint leaves
Chocolate icing (Dr. Oetker)

Method :


1. Combine the fat with sugar and egg yolks
2. Add the butter cream and milk
3. Stir in sifted dry ingredients
4. Finally, slowly stir in beaten egg whites, divide the dough into halves and pour into two spring forms with a diameter of about 22 cm (8.6 inch), before greased and floured
5. Place in a preheated oven at 170 ° C (338 ° F) and bake for about 40-45 min.
6. Meanwhile, dissolve starch powder in 550-600 ml water, add sugar and boil stiff pudding, ​​then allow cooling
7. Blend pudding with a hand blender, stir in mascarpone, curd, jam or juice, add lime juice, custard should have a firm consistency
 8. Remove the corpus from the oven, allow it to cool, apply a part of custard on the first part of tart and place in it a half of pitted cherries, inserting them into the custard
9. Cover with the second piece of cake layer and repeat with custard and cherries
10. Then wrap the cake in the pink custard
11. Melt chocolate icing and garnish the cake top, place in refrigerator and allow it to cool, preferably overnight
12. Before serving, garnish the tart with whole cherries with stems and mint leaves

 --------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


Korpus :
2.5 hrnčeka špaldovej hladkej alebo polohrubej múky
1.5 lyžičky sódy bikarbóny
¾ hrnčeka bieleho trstinového cukru (ja som použila bio od Billy)
2 vajíčka
80 g masla
80 g kokosového panenského oleja
½ hrnčeka zakysanka
1 hrnček mlieka 3.5 %
5-6 lyžíc kakaového prášku, najlepšie holandského
Krém :
2 hrnčeky odkôstkovaných čerešní
80 g škrobového pudingového prášku Zlatý klas (Dr. Oetker)
250 g hladkého tvarohu nízkotučného
250 g maskarpone
1 balíček vanilkového cukru
4-6 lyžíc červenej čerešňovej, ríbezľovej, alebo inej marmelády, pre sfarbenie krému do ružova
Prípadne šťava z čiernych ríbezlí
1-2 lyžice trstinového bieleho cukru na dochutenie, alebo podľa chuti
1 lyžica limetkovej šťavy
Ozdoba :
1 hrnček čerešní zo stopkami
Čerstvé mätové lístky
Čokoládová poleva (Dr. Oetker)

Postup :


1. Zmiešajte tuk s cukrom a žĺtkami
2. Pridajte zakysanku a mlieko
3. Vmiešajte preosiate suché zložky
4. Nakoniec pomaly vmiešajte tuhý sneh z bielok, rozdeľte cesto na polovice do dvoch tortových foriem s priemerom okolo 22 cm, ktoré ste predtým vymastili a posypali hrubou múkou
5. Dajte do predhriatej rúry na 170 oC a pečte okolo 40-45 min.
6. Medzitým  uvarte tuhý puding z 80 g škrobového prášku rozpusteného v 550-600 ml vody, a ocukreného, nechajte vychladnúť
7. Rozmixujte puding s ručným miešačom, primiešajte maskarpone, tvaroh, marmeládu, alebo šťavu, ochuťte limetkou , krém má mať pevnú konzistenciu
 8. Vyberte korpus z rúry, nechajte vychladnúť, natrite krémom 1 diel torty a naukladajte naň polovicu odkôstkovaných čerešní, vsuňte ich do krému
9. Priložte druhý diel torty a zopakujte vrstvu s krémom a čerešňami
10. Potom obaľte celú tortu to ružového krému
11. Rozpustite čokoládovú polevu a ozdobe ňou vrch torty, vložte do chladničky a nechajte chladiť, najlepšie cez noc
12. Pred podávaním ozdobte tortu celými čerešňami so stonkami a mätovými lístkami



No comments:

Post a Comment