Pages

Sunday, August 16, 2015

Fitness plum dumplings / Fitnes slivkové knedličky / Fitness boulettes aux prunes


Servings : 25 / calories per serving : 96
Preparation time : 60 min, cooking time : 20 min
See nutrition facts by Caloriecount

Plum dumplings have been made since long ago and this recipe for dough comes from Slovakia-Moravian border,  by Pavlina Berzsiova. An advantage of this recipe is forming the balls with hands, not to roll out laboriously the dough on the board. Dumplings are served with poppy and for fitness lovers, they can be sprinkled with white bio cane sugar, and poured over with bio extra virgin sunflower oil mixed with hot water, instead of melted butter.

Slivkové knedličky sa robia už oddávna a tento recept na cesto zo slovensko-moravského pomedzia som vyskúšala podľa Pavlíny Berzsiovej. Výhodou tohto receptu je, že zemiakové cesto sa nemusí prácne rozvaľkať na doske, ale stačí ho vytvarovať rukami a s pomocou múky vymodelovať gule. Knedličky sa môžu podávať s makom a pre milovníkov  fitnes receptov,  namiesto klasického cukru sa tieto knedličky posypú bielym trstinovým bio cukrom a namiesto roztopeného masla sa polejú slnečnicovým bio panenským olejom zmiešaným s horúcou vodou. 

Ingredients :


Dough :
500 g potatoes
50 g starch flour (eg. Gustin by Dr. Oetker)
150 g coarse flour, sifted
Pinch of salt
1 egg
Filling :
500-600 g plums, not very ripe
Finishing :
Sunflower oil, cold pressed, eg. bio from Gaya
50 g poppy seeds, ground
50 g white cane sugar for sprinkling (eg. bio from Billa)

Method :


1. Mush the cooked potatoes with a potato ricer, see a similar recipe for the potato dough
2. Stir in starch flour, coarse flour, salt, egg, and make a smooth dough, let it rest for 5 minutes
3. Divide the dough with a spoon into pieces and form a small damper to which wrap a pitted prune
4. When dumplings are made, cook them in boiling water for about 10 minutes until they float to the surface












5. Serve with poppy seeds, curd, or breadcrumbs, then pour with sunflower oil in hot water, and sprinkle with sugar
--------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


Cesto :
500 g zemiakov
50 g škrobovej múčky (nap. Gustin od Dr. Oetker)
150 g hrubej múky, preosiatej
Štipka soli
1 vajce
Plnka :
500-600 g sliviek, nie veľmi mäkké
Dokončenie :
Slnečnicový bio olej za studena lisovaný, nap. Gaya
50 g maku, pomletého
   50 g trstinový biely bio cukor na posypanie (nap. z Billy)

Postup :


1. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť a prelisujeme, pozri podobný recept na zemiakové cesto
2. Pridáme škrobovú múčku, múku, soľ, vajce a vypracujeme hladké cesto, necháme odpočívať 5 minút
3. S lyžicou rozdelíme na kúsky a z každého rukami vytvoríme malú placku, do ktorej zabalíme vykôstkovanú slivku
4. Knedličky varíme vo vode asi 10 min. Kým nevyplávajú na povrch
5. Podávame s makom, tvarohom, alebo strúhankou, poliatou slnečnicovým olejom rozmiešaného v horúcej vode, a posypané cukrom

No comments:

Post a Comment