Preparation time : 60 min, cooking time : 20 min
See nutrition facts by Caloriecount
Plum dumplings have been made since long ago and this recipe for dough comes from Slovakia-Moravian border, by
Pavlina Berzsiova. An advantage of this recipe is forming the balls with hands,
not to roll out laboriously the dough on the board. Dumplings are served with
poppy and for fitness lovers, they can be sprinkled with white bio cane sugar, and poured over with bio extra virgin sunflower oil mixed with hot water,
instead of melted butter.
Slivkové knedličky sa robia už oddávna a tento recept na cesto zo
slovensko-moravského pomedzia som vyskúšala podľa Pavlíny Berzsiovej. Výhodou
tohto receptu je, že zemiakové cesto sa nemusí prácne rozvaľkať na doske, ale
stačí ho vytvarovať rukami a s pomocou múky vymodelovať gule. Knedličky sa
môžu podávať s makom a pre milovníkov fitnes receptov, namiesto klasického cukru sa tieto knedličky
posypú bielym trstinovým bio cukrom a namiesto roztopeného masla sa polejú slnečnicovým
bio panenským olejom zmiešaným s horúcou vodou.
Ingredients :
Dough :
500 g
potatoes
50 g starch
flour (eg. Gustin by Dr. Oetker)
150 g coarse
flour, sifted
Pinch of
salt
1 egg
Filling :
500-600 g
plums, not very ripe
Finishing :
Sunflower
oil, cold pressed, eg. bio from Gaya
50 g poppy
seeds, ground
50 g white
cane sugar for sprinkling (eg. bio from Billa)
Method :
1. Mush the
cooked potatoes with a potato ricer, see a similar recipe for the potato dough
2. Stir in
starch flour, coarse flour, salt, egg, and make a smooth dough, let it rest for
5 minutes
3. Divide
the dough with a spoon into pieces and form a small damper to which wrap a
pitted prune
4. When
dumplings are made, cook them in boiling water for about 10 minutes until they
float to the surface
5. Serve
with poppy seeds, curd, or breadcrumbs, then pour with sunflower oil in hot
water, and sprinkle with sugar
--------------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
Cesto :
500 g
zemiakov
50 g
škrobovej múčky (nap. Gustin od Dr. Oetker)
150 g hrubej
múky, preosiatej
Štipka soli
1 vajce
Plnka :
500-600 g
sliviek, nie veľmi mäkké
Dokončenie :
Slnečnicový
bio olej za studena lisovaný, nap. Gaya
50 g maku,
pomletého
50 g trstinový
biely bio cukor na posypanie (nap. z Billy)
Postup :
1. Uvarené zemiaky
necháme vychladnúť a prelisujeme, pozri podobný recept na zemiakové cesto
2. Pridáme
škrobovú múčku, múku, soľ, vajce a vypracujeme hladké cesto, necháme odpočívať
5 minút
3. S lyžicou
rozdelíme na kúsky a z každého rukami vytvoríme malú placku, do ktorej zabalíme
vykôstkovanú slivku
4. Knedličky
varíme vo vode asi 10 min. Kým nevyplávajú na povrch
5. Podávame
s makom, tvarohom, alebo strúhankou, poliatou slnečnicovým olejom rozmiešaného
v horúcej vode, a posypané cukrom
No comments:
Post a Comment