Pages

Thursday, September 10, 2015

Fried patty pan squash with the herb dip / Vyprážaný patizón s bylinkovou omáčkou / Pâtisson frit avec la sauce aux herbes

Servings : 4 / calories per servings : 984
Preparation time : 60 min, cooking time : 60 min

If the garden harvest contains a lot of patty pan squash  and you cannot find a suitable recipe, the simplest is to fry the patty pan. Frying is not the healthiest procedure, but if temperature tolerance is properly kept, fried patty pan with healthy herb dip is indeed delicacy.

Ak sa v záhrade urodí veľa patizónov a neviete nájsť vhodný recept, najjednoduchšie je spraviť vyprážaný patizón. Vyprážanie nepatrí medzi najzdravšie úpravy, ale ak sa dodržia teplotné limity a vhodné suroviny, tak takýto patizón s bylinkovým dipom je zdravou lahôdkou . 

Ingredients :


1 medium patty pan squash
3 eggs
A pinch of salt for the beaten eggs
1 cup fine flour
1 1/2 cup bread crumbs (of graham and white rolls)
300 ml olive oil
Herb dip :
300 g Greek plain yogurt non-fat
5 tbsp chopped herbs (at least three kinds, I used parsley, mint, and chives, grown in our garden)
3 tbsp lemon juice
1 pod garlic, crushed
1 tbsp sugar cane
A pinch of pepper
A pinch of salt
½ tsp red sweet pepper
Side dish :
500 g potatoes, boiled and then fried
in a pan without fat

Method :


1. Cut patty pan squash into thin slices about 1.5 cm thick, then peel the patty pan on the perimeter and cut off the seeds at the center (1 medium patty pan gives about 6-7 slices)
2. Put the flour, beaten eggs and bread crumbs into three shallow plates
3. First, wrap the patty pan slices in flour, then in eggs and finally in bread crumbs
4. Fry over medium heat on the oil until browning, then place on a plate with a napkin, also insert additional napkins between patty pan squash, so that the excess fat is suctioned out of patty pan (if the fat burns out, throw it away and use a new one)
5. Make the herb dip, mix all the ingredients, the best is to allow it to stand in refrigerator for 2 hours
6. Serve with potatoes and garnish with herbs
------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


1 stredne veľký patizón
3 vajcia
Trochu soli do rozšľahaných vajec
1 hrnček bielej hladkej múky
1.5 hrnčeka strúhanky (z grahamových a bielych rožkov)
300 ml olivového oleja
Bylinkový dip :
300 g Gréckeho bieleho jogurtu bez tuku
5 lyžíc najmenej troch druhov posekaných byliniek (ja som použila zo záhrady petržlenovú vňať, mätu, pažítku)
3 lyžice citrónovej šťavy
1 struk cesnaku, pretlačený
1 1/2 lyžica trstinového cukru
Štipku korenia
Štipku soli
½ lyžičky červenej sladkej papriky
Príloha :
500 g zemiakov, uvarených a potom opečených
na panvici bez tuku

Postup :


1. Postrúhajte patizón na tenké plátky , asi 1.5 cm hrubé, kožu na obvode odkrojte a jadrá v strede vyberte (z 1 patizónu získate asi 6-7 plátkov) 
2. Do troch plytkých tanierov dajte múku, rozšľahané vajcia a strúhanku
3. Patizóny najprv obaľte v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke
4. Vyprážajte na miernom ohni do zhnednutia, potom položte na tanier so servítkou a aj medzi patizóny vložte ďalšie servítky, takto prebytočný tuk z patizónov sa odsaje (ak sa tuk prepáli, vyhoďte ho a použite nový)
5. Spravte bylinkový dip, zmiešajte všetky suroviny, najlepšie je nechajte postáť v chladničke 2 hodiny
6. Podávajte so zemiakmi a ozdobte bylinkami

No comments:

Post a Comment