Pages

Friday, December 18, 2015

Cauliflower crispy balls / Karfiolové guľky / Boulettes de chou-fleur

Servings : 35 / Calories per serving : 35
Preparation time : 60 min, baking time : 60 min

In a previous post, we mentioned the cauliflower as a superfood. According to Dr. Mecola, its best features include the high dose of vitamin C, K, B, and other elements.  Moreover, the cauliflower contains many phytonutrients that may contribute to the cancer prevention (prostate, ovarian and cervical cancer). Cauliflower can be served as a snack, combined with another vegetables, or added to soups and stews. The following recipe is for crunchy cauliflower balls made with Basmati rice, vegetables, and spices. It can also serve as a main dish with tomato dip. 
(Source : http://foodfacts.mercola.com/cauliflower.html)

V predchádzajúcom príspevku sme sa zmienili o karfiole ako o superpotravine. Podľa Dr. Mecolu medzi najlepšie vlastnosti karfiolu patrí vysoká denná dávka vitamínu C, K, B a iných prvkov. Okrem toho karfiol obsahuje veľa fytonutrientov, ktoré môžu pomôcť v prevencii rakoviny, hlavne rakoviny prostaty, vaječníkov a krčka maternice. Karfiol môžeme podávať ako snack,  kombinovať s ďalšou zeleninou, smažiť, alebo pridať do polievok a dusených pokrmov. Nasledujúci recept je pre chrumkavé farfiolové guľky pripravené spolu s ryžou Basmati, zeleninou a korením. Spolu s paradajkovým dipom môže poslúžiť aj ako hlavné jedlo (recept je nižšie).(Zdroj: http://foodfacts.mercola.com/cauliflower.html)

Ingredients:


Balls :
1 cauliflower
1 cup rice (Basmati)
½ tsp turmeric
3 tbsp olive oil
½ cup crumbs to coat + extra for bullets
½ cup grated cheese (Emmentaler or another)
2 eggs
1 tbsp parsley, chopped
2 carrots, finely grated
1 onion, finely chopped
2 pods garlic, finely chopped
1 tbsp Vegeta without glutamate, or similar substances
A pinch white pepper
½ tsp cayenne pepper

Garlic-tomato dip:
2 tbsp olive oil
1 onion, chopped finely
2 pods garlic, chopped finely
2 cans tomato paste
5 champions (optional)
1-2 tbsp fine flour to thicken
1 tbsp chopped basil

Method :


Balls :
1. Wash the cauliflower, cut into florets, steam and mixed by a hand blender into puree
2. Meanwhile, cook the washed rice in 2 cups of water with a tablespoon of oil and turmeric, which gives a finely yellow coloring
3. Fry the onion and garlic on the oil
4. Combine all ingredients and create bullets using a small spoon for ice cream and hands, then wrap bullets lightly in breadcrumbs


5. Grease a baking tray with an oil (eg. olive or grape seeds ) and lay out bullets

6. Bake for about 45-60 min. at 180 oC (356 oF), or try even at 200 °C (392 °F) until lightly browned breadcrumbs and 2-3 times move bullets on the tray to prevent burning bullets




Garlic-tomato dip :
1. Fry the onion and garlic on the oil
2. Add the washed and sliced mushrooms, sauté and simmer to soften
3. Add spices and herbs
4. Stir in tomato pasta from cans and add water to taste, or to a volume of 0.5 l sauce, simmer a bit, if want a thicker sauce, then add the flour suspended in a little water and boil


åååååååå   ä  åååååååå

(Slovak)


Zloženie :


Guľky :
1 karfiol
1 hrnček ryže (Basmati)
½ lyžičky kurkumy
3 lyžice olivového oleja
½ hrnčeka omrviniek + extra na obalenie guliek
½ hrnčeka postrúhaného syra (Ementál, alebo iný)
2 vajíčka
1 lyžica posekanej petržlenovej vňate
2 mrkvy postrúhané na drobno
1 cibuľa, pokrájaná na drobno
2 struky cesnaku, pokrájané na drobno
1 lyžica Vegeta bez glutamátu, alebo podobných látok
Štipku bieleho korenia
½ lyžičky Cayénskej papriky

Cesnakovo-paradajkový dip :
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa, pokrájaná na drobno
2 struky cesnaku, pokrájané na drobno
2 konzervy paradajkového pretlaku
5 šampiónov (voliteľné)
1 – 2 lyžica hladkej múky na zahustenie
1 lyžica posekanej bazalky

Postup :


1. Karfiol umyjeme, porežeme na ružičky, na pare uvaríme a zmixujeme ponorným mixérom na pyré
2. Medzitým uvaríme premytú ryžu v 2 hrnčekoch vody s lyžicou oleja a kurkumou, ktorá jej dodá jemno žlté sfarbenie
3. Na oleji opražíme cibuľku a cesnak
4. Zmiešame všetky suroviny a malou lyžičkou na zmrzlinu a rukami vytvoríme guľky, ktoré obalíme zľahka v strúhanke
5. Plech pomastíme dobre olejom, aby guľky sa nepripiekli (nap. olivovým alebo hroznovým), a poukladáme naň guľky
6. Pečieme asi 45-60 min. pri 180 oC (356 oF), alebo môžeme skúsiť aj pri 200 oC (392 oF), pokiaľ strúhanka jemne nezhnedne, občas guľky na plechu posunieme, aby sa nepripiekli

Cesnakovo-paradajkový dip
1. Na oleji opražíme cibuľku a cesnak
2. Pridáme umyté a pokrájané šampiňóny, opečieme a potom dusíme do zmäknutia
3. Pridáme koreniny a bylinky
4. Vmiešame paradajkové konzervy a pridáme vodu, podľa chuti, alebo do objemu 0.5 l omáčky, trochu povaríme, ak chceme hustejšiu omáčku, tak pridáme múku rozmiešanú v troche vody a povaríme


No comments:

Post a Comment