Servings : 35 / Calories per serving : 35
Preparation time : 60 min, baking time : 60 min
See nutrition facts
In a
previous post, we mentioned the cauliflower as a superfood. According to Dr. Mecola,
its best features include the high dose of vitamin C, K, B, and other
elements. Moreover, the cauliflower
contains many phytonutrients that may contribute to the cancer prevention (prostate,
ovarian and cervical cancer). Cauliflower can be served as a snack, combined
with another vegetables, or added to soups and stews. The following recipe is
for crunchy cauliflower balls made with Basmati rice, vegetables, and spices. It
can also serve as a main dish with tomato dip.
(Source : http://foodfacts.mercola.com/cauliflower.html)
V predchádzajúcom príspevku sme sa zmienili o karfiole ako o superpotravine.
Podľa Dr. Mecolu medzi najlepšie vlastnosti karfiolu patrí vysoká denná dávka vitamínu C, K, B a iných prvkov. Okrem toho
karfiol obsahuje veľa fytonutrientov, ktoré môžu pomôcť v prevencii rakoviny, hlavne rakoviny prostaty, vaječníkov a krčka
maternice. Karfiol môžeme podávať ako snack, kombinovať s ďalšou zeleninou, smažiť, alebo
pridať do polievok a dusených pokrmov. Nasledujúci recept je pre chrumkavé
farfiolové guľky pripravené spolu s ryžou Basmati, zeleninou a korením. Spolu s
paradajkovým dipom môže poslúžiť aj ako hlavné jedlo (recept je nižšie).(Zdroj: http://foodfacts.mercola.com/cauliflower.html)
Ingredients:
Balls :
1
cauliflower
1 cup rice
(Basmati)
½ tsp
turmeric
3 tbsp olive
oil
½ cup crumbs
to coat + extra for bullets
½ cup grated
cheese (Emmentaler or another)
2 eggs
1 tbsp
parsley, chopped
2 carrots,
finely grated
1 onion,
finely chopped
2 pods garlic,
finely chopped
1 tbsp
Vegeta without glutamate, or similar substances
A pinch white
pepper
½ tsp
cayenne pepper
Garlic-tomato
dip:
2 tbsp olive
oil
1 onion,
chopped finely
2 pods garlic,
chopped finely
2 cans
tomato paste
5 champions
(optional)
1-2 tbsp
fine flour to thicken
1 tbsp
chopped basil
Method :
Balls :
1. Wash the
cauliflower, cut into florets, steam and mixed by a hand blender into puree
2.
Meanwhile, cook the washed rice in 2 cups of water with a tablespoon of oil and
turmeric, which gives a finely yellow coloring
3. Fry the
onion and garlic on the oil
4. Combine
all ingredients and create bullets using a small spoon for ice cream and
hands, then wrap bullets lightly in breadcrumbs
5. Grease a baking
tray with an oil (eg. olive or grape seeds ) and lay out bullets
6. Bake for about 45-60 min. at 180 oC (356 oF), or try even at 200 °C (392 °F) until lightly browned breadcrumbs and 2-3 times move bullets on the tray to prevent burning bullets
Garlic-tomato
dip :
1. Fry the
onion and garlic on the oil
2. Add the
washed and sliced mushrooms, sauté and simmer to soften
3. Add
spices and herbs
4. Stir in
tomato pasta from cans and add water to taste, or to a volume of 0.5 l sauce,
simmer a bit, if want a thicker sauce, then add the flour suspended in a little
water and boil
åååååååå
ä
åååååååå
(Slovak)
Zloženie :
Guľky :
1 karfiol
1 hrnček ryže (Basmati)
½ lyžičky kurkumy
3 lyžice olivového oleja
½ hrnčeka omrviniek + extra na obalenie
guliek
½ hrnčeka postrúhaného syra (Ementál,
alebo iný)
2 vajíčka
1 lyžica posekanej petržlenovej vňate
2 mrkvy postrúhané na drobno
1 cibuľa, pokrájaná na drobno
2 struky cesnaku, pokrájané na drobno
1 lyžica Vegeta bez glutamátu, alebo
podobných látok
Štipku bieleho korenia
½ lyžičky Cayénskej papriky
Cesnakovo-paradajkový dip :
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa, pokrájaná na drobno
2 struky cesnaku, pokrájané na drobno
2 konzervy paradajkového pretlaku
5 šampiónov (voliteľné)
1 – 2 lyžica hladkej múky na zahustenie
1 lyžica posekanej bazalky
Postup :
1. Karfiol umyjeme, porežeme na ružičky,
na pare uvaríme a zmixujeme ponorným mixérom na pyré
2. Medzitým uvaríme premytú ryžu v 2
hrnčekoch vody s lyžicou oleja a kurkumou, ktorá jej dodá jemno žlté
sfarbenie
3. Na oleji opražíme cibuľku a cesnak
4. Zmiešame všetky suroviny a malou
lyžičkou na zmrzlinu a rukami vytvoríme guľky, ktoré obalíme zľahka v strúhanke
5. Plech pomastíme dobre olejom, aby guľky
sa nepripiekli (nap. olivovým alebo hroznovým), a poukladáme naň guľky
6. Pečieme asi 45-60 min. pri 180 oC
(356 oF), alebo môžeme skúsiť aj pri 200 oC (392 oF),
pokiaľ strúhanka jemne nezhnedne, občas guľky na plechu posunieme, aby sa
nepripiekli
Cesnakovo-paradajkový dip
1. Na oleji opražíme cibuľku a cesnak
2. Pridáme umyté a pokrájané šampiňóny,
opečieme a potom dusíme do zmäknutia
3. Pridáme koreniny a bylinky
4. Vmiešame paradajkové konzervy
a pridáme vodu, podľa chuti, alebo do objemu 0.5 l omáčky, trochu
povaríme, ak chceme hustejšiu omáčku, tak pridáme múku rozmiešanú v troche
vody a povaríme
No comments:
Post a Comment