Pages

Sunday, April 17, 2016

Vanilla Napoleon Slice / Napoleonky z vanilky / Gâteaux de mille-feuille / Наполеоны

Servings : three 9 cm (3 ½in) squares with 5 layers, Calories for serving : 1060
Preparation time: 90 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts

The Napoleon is a French pastry, whose exact origin is unknown. It's called as a mille-feuille [mil fœj] - thousands leaves because it is made from three layers of puff pastry and two custard layers. Several variants and forms of the Napoleon are known, krémeš in Slovakia and Poland, krempita in Balkan, the Napoleon in Russia, mille foglia in Italy, gâteau Napoléon or Napolen slice in Canada.  Besides the sweet form, it's also prepared in a spicy variant with cheese, spinach, and other vegetable. In this recipe, we have prepared a classic Napoleon with vanilla custard inspired by a French chef, Ludo Lefebvre, and Saveur magazine.

Napoleon je francúzske pečivo, ktorého presný pôvod nie je známy. Volá sa aj ako mille-feuille [mil fœj]– tisíc listov, pretože je pripravený z troch vrstiev tukového lístkového cesta, medzi ktorými sú dve vrstvy  pudingovového vanilkového krému. Je známych niekoľko jeho variantov, krémeš v Poľsku a Slovensku, krempita na Balkáne, v Rusku je populárny ako Napoleon, v Taliansku sa volá mille foglie, v Kanade gâteau Napoléon alebo Napolen slice. Okrem sladkej formy sa pripravuje aj pikantná forma so syrom, špenátom a inou zeleninou. V tomto recepte sme pripravili klasický Napoleon s vanilkovým krémom a inšpirovali sme sa francúzskym kulinárom z Ameriky, Ludo Lefebvre a magazínom Saveur.

Ingredients:


Crème pâtissière :
1. 5 egg yolks
2. ¼ cup granulated sugar
3. 2 tbsp plain flour ·
4. 2 tbsp starch flour
5. ½ l milk
6. ½ tsp vanilla from a vanilla pod (or vanilla sugar from Bourbon)
7. 6 tbsp mascarpone (or butter)
8. 3 tbsp powdered sugar for sprinkling

Pastry :
9. Puff pastry for 2 strudel, the best is homemade, see its preparation here
10. Butter for the baking sheet

Method :


1. Divide puff pastry into two parts and roll each out into a thin (2-3 mm – 1/8 in thick) square of 30 cm (about 11-12 in), use plain flour to prevent sticking, then trim irregularities
2. Transfer the pastry square using a roller onto buttered baking sheet of about 32 x 39 cm (about 13 x 16 in), cover with baking paper, put atop a smaller baking sheet to weigh the pastry otherwise it would swell, cool in the fridge  for 30 min., or in freezer for 5 min.
3. Put in a preheated oven at 190 ° C (375° F) and bake for 10-13 min., take out from the oven, remove the baking and paper sheets, continue baking for about 5 min. until golden brown
4. Repeat with the second part of the pastry
5. Combine trims from the first and second part of pastry, roll out into the square, repeat as with previous pastries, in the end you should have 3 pastry sheets from which you need 18 nice squares of 9 cm (about 3 ½ - 4 in)
6. Using a large serrated knife, cut into squares of 9 or 10 cm (about 3 ½ - 4 in), handle carefully the pastry, place squares on each other

Crème pâtissière :
7. Mix egg yolks with sugar, starch, and flour
8. Slowly mix in hot milk and simmer over the low heat until thick, add flour if necessary
9. Stir in mascarpone (or butter) and vanilla, cover with a plastic wrap to prevent the skin formation, refrigerate for a few hours
10. Fill a confectionery bag with the custard and pipe 6-7 equally thick strips on a pastry square
11. Cover with another pastry square and repeat 4 more times
12. You should get 3 squares with five layers that are kept in the fridge, when served cut with a serrated knife into 4 smaller squares or 2 rectangles
13. Sprinkle with sugar

æ   æ   æ   æ  æ  æ   æ   æ   æ  æ  æ   æ   æ  æ

Zloženie:


Krém :
1. 5 žĺtkov
2. ¼  hrnčeka kryštálového cukru
3. 2 PL polohrubej múky
4. 2 PL škrobovej múky
5. ½ l mlieka
6. ½ ČL vanilky z vanilkového struku, (alebo cukru s Bourbon vanilky)
7. 6 PL maskarpone (alebo masla)
8. 3 PL práškového cukru na posypanie

Cesto :
9. Tukové lístkové cesto na 2 štrúdle, najlepšie domáce, pozri jeho prípravu tu
10. Maslo na vymastenie plechu

Postup :


1. Lístkové cesto rozdelíme na dve časti a každé vyvaľkáme na tenký (2 -  3 mm hrubý) štvorec 30 x 30 cm, použijeme hladkú múku aby sa nelepilo, potom odrežeme nepravidelnosti
2. Štvorec pomocou valčeka prenesieme na maslom, alebo olejom vymastený plech o rozmeroch približne 32 x 39 cm a prikryjeme papierom na pečenie, naň položíme plech o trochu menší než spodný, aby zavážilo cesto, ktoré by inak napuchlo, dáme na 30 min. do chladničky, alebo na 5 min. do mrazničky
3. Vložíme do vyhriatej rúry na 190 oC a pečieme 10-13 min., vyberieme z rúry, odstránime vrchný plech s papierom a dopečieme asi 5 min. do zlato hneda
4. Opakujeme s druhou časťou cesta
5. Odrezky z prvého a druhého cesta zmiesime a vyvaľkáme  do štvorca, opakujeme ako predchádzajúce cestá, nakoniec by sme mali mať 3 cestá z ktorých potrebujeme 18 pekných štvorcov
6. Cesto pokrájame na štvorce 9 alebo 10 cm, použijeme nôž so zúbkovou hranou, opatrne manipulujeme s krehkým cestom, uložíme na seba

Krém :
7. Vymiešame žĺtky s cukrom, škrobom a múkou
8. Pomaly pridávame horúce mlieko a povaríme na miernom ohni do zhustnutia, ak potrebné pridáme múku
9. Vmiešame mascarpone (alebo maslo) a vanilku, prikryjeme aby sa nevytvorila koža a necháme vychladnúť na hustý krém v chladničke pár hodín
10. Naplníme cukrárske vrecko s krémom a nanesieme krém v 6 -7 rovnakých hrubých pásoch
11. Prikryjeme plátkom cesta a zopakujeme ešte 4x
12. Mali by sme spraviť 3 štvorce s piatimi vrstvami, ktoré udržujeme v chladničke a pri podávaní môžeme zúbkovaným nožom pokrájať jeden štvorec na 4 menšie štvorce, alebo 2 obdĺžniky
13. Poprášime cukrom

No comments:

Post a Comment