Pages

Saturday, September 3, 2016

Zucchini pizza bites / Malé cuketové pizze / Courgettes pizza bites / Цуккини маленькие пиццы

Servings : 10, Calories per serving : 129
Preparation time: 20 min, Baking time : 15 min
See nutrition facts

These low-carb cute pizzas are made from large zucchini harvest, which can serve as a luscious and quick base for healthier mini-pizzas than classic ones. They can be garnished with different kind of mushrooms, vegetable, and herbs. For no vegan/no vegetarian version, we can garnish it also with slices of salami.

Tieto low-carb (s nízkym obsahom uhľohydrátov) chutné pizze sú pripravené zo záhradnej úrody, z veľkej cukety, ktorá môže slúžiť ako výborný  a rýchly základ pre zdravšie mini-pizze ako klasické. Môžu byť zdobené rôznymi druhmi húb, zeleniny, a byliniek. Ak nerobíme vegan/vegetariánsku verziu, tak môžeme použiť aj plátky salámy (recept je nižšie).



  


Ingredients :


1. 1/2 zucchini, very large, cut into 10 slices about 1 1/2 cm (3/4 in)  thick
2. 10 champions, white, sliced
3. 150 g tomato paste, thick
4. 4 tbsp olive oil
5. 2 cloves garlic, chopped
6.1 tbsp herbs (oregano, basil)
7. A pinch salt (to taste)
8. A pinch pepper
9. 75 g sheep cheese, cut into squares
10. 150 g salami, sliced (optional, not for vegan version)
11. 13 olives, sliced

Method :

1. Brush slices of zucchini and champions with oil and bake/grill 3 - 5 min.
2. Make the tomato sauce : fry the garlic on the oil until golden, add tomato paste, herbs, cover and cook for 15 min
3. Spread the sauce on zucchini, top with champions, olives, and cheese (for no vegan version also with salami)
4. Bake at 200 oC (400 oF) for 3-5 min. or until the cheese is golden

------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

1. 1/2 cuketa, veľmi veľká, nakrájaná na 10 plátkov asi  1 1/2 cm hrubých
2. 10 šampiónov, biele, nakrájané na plátky
3. 150 g paradajkový pretlak, hustý
4. 4 PL olivového oleja
5. 2 strúčiky cesnaku, nasekané
6. 1 PL bylinky (oregano, bazalka)
7. Štipka soli (podľa chuti)
8. Štipka čierneho korenia
9. 75 g ovčí syr, nakrájaný na malé kocky
10. 150 g saláma, nakrájaná na plátky (voliteľné, nie pre vegan verziu)
11. 13 olív, nakrájané na plátky

Postup :

1. Potrieme plátky cukety a húb s olejom a opečieme / grilujeme 3 - 5 min.
2. Pripravíme paradajkovú omáčku: smažíme cesnak na oleji do zlata, pridáme paradajkový pretlak, bylinky, prikryjeme a varíme 15 min.
3. Rozotrieme omáčku na cukety, obložíme hubami, olivami, syrom (pre ne veganov aj salámou)
4. Pečieme pri 200 °C (400 °F) asi 3-5 min. alebo do zlatista

No comments:

Post a Comment