Pages

Friday, October 28, 2016

Brown Betty / Jablková žemľovka / Tarte aux pommes / Шарлотка

Servings : 8, calories for serving : 501
Preparation time: 30 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts

This dessert is often considered a meal of leftovers, because it is made of unused bread rolls or buns, in a combination with apples, or other seasonal fruits. Despite the meal is economical, it has an excellent taste underlined by a flavor of spices. In America, this autumn dessert is popular and its history dates back to 1864, when the recipe was first published as the "brown Betty". Betty is an English pudding dessert, which is also associated with French Apple Charlotte. In our recipe, we have used dried rolls dipped in eggs whisked in the sweetened milk. Then layers of rolls were combined with apples, curd (cottage cheese), raisins, and spices. The top was garnished with the egg whites snow and baked until golden brown.

Tento dezert je často považovaný za jedlo zo zbytkov, pretože sa môžu použiť zoschnuté neupotrebené rožky alebo žemle, v kombinácii s jablkami, alebo iným sezónnym ovocím. Napriek tomu, že je ekonomickým dezertom, má vynikajúcu chuť ktorú znásobia ešte vône jabĺk a korenia. V Amerike tento jesenný dezert je populárny a jeho história sa datuje do roku 1864, kedy recept bol prvý krát publikovaný ako "brown Betty". Betty je anglický pudingový dezert a súvisí s francúzskym Apple Charlotte. V našom recepte sme použili vajíčka v osladenom mlieku do ktorých sme namáčali suché rožky a kombinovali s jablkami, tvarohom, hrozienkami a koreninami. Vrch sme ozdobili s bielym snehom z bielkov a cukru a nechali pripiecť do zlato hneda. 

Ingredients:

6 rolls, or 1 ½ baguette (a half whole wheat and a half white), a little dried and cut into 2.5-3 cm (1-1.5 inches) thick slices
12-15 apples, grated finely with the skin
2 tsp cinnamon
6 tbsp brown cane sugar
2 tsp vanilla sugar
250 g lump curd (cottage cheese)
100 g raisins, rinsed with hot water
450 ml milk
2 tbsp flour, fine
3 eggs
2 egg whites
4 tbsp cane sugar (white or refined)
2 tbsp vegetable oil for greasing the baking dish
2 tbsp breadcrumbs
Pinch of salt
Pinch of nutmeg

Method :

1. Grease a round fuser bowl (about 22 cm - 9 inches in diameter), with a little oil and sprinkle with breadcrumbs, also on the sides
2. Whisk eggs in milk; add the flour, salt and 4 tbsp brown sugar
3. Dip roll slices  (1/3 amount) in milk with eggs and make a layer on the bottom of the bowl, then spread ½ amount of grated apples, sprinkle with 1 tsp of cinnamon, a pinch of nutmeg, 1 tbsp of brown sugar, ½ amount of curd and raisins, sprinkle with 1 tsp vanilla sugar
4. Repeat once more and finish with a layer of roll slices
5. Cover the bowl with lid and place in a preheated oven at 180 0C (356 0F) for 40 min, until the egg mixture is solid
6. Beat 2 egg whites into firm snow, add 4 tbsp of white sugar and spread the snow on baked pie, put back in the oven, opened, and bake for about 10 to15 min. until golden brown
7. Let cool at room temperature, puffy egg whites will deflate a little, then cut as a cake and serve as a dessert, or as a main dish

----------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

6 rožkov, alebo 1 ½ bagety (1/2 celozrnné a 1/2 biele), trochu suchšie pokrájané na 2.5-3 cm (1-1.5 palca) hrubé kolieska
12-15 jabĺk, postrúhané na drobno aj s kožou
2 lyžičky škorice
6 PL hnedého trstinového cukru
2 lyžičky vanilkového cukru
250 g hrudkového tvarohu
100 g hrozienok, prepláchnuté horúcou vodou
450 ml mlieka
2 PL bielej múky
3 vajíčka
2 vaječné bielky
4 PL bieleho trstinového cukru (alebo bieleho rafinovaného)
2 PL rastlinného oleja na vymastenie zapekacej misy
2 PL strúhanky
Štipka soli
Štipka muškátového orieška

Postup :

1. Okrúhlu zapekaciu misu (približne 22 cm – 9 palca v priemere) natrieme trochu olejom a posypeme strúhankou, aj na bokoch
2. Vajíčka rozšľaháme v mlieku, pridáme múku, soľ a 4 PL hnedého cukru
3. Kolieska rožkov (1/3 množstva) namočíme do mlieka s vajíčkami a poukladáme na dno misy v jednom rade, na ne navrstvíme ½ množstva postrúhaných jabĺčok, posypeme 1 ČL škorice, štipkou muškátového oriešku, 1 PL hnedého cukru, ½ množstva tvarohu a hrozienok, posypeme 1 lyžičkou vanilkového cukru
4. Zopakujeme 1 krát a na to poukladáme ešte poslednú vrstvu rožkov
5. Misu zakryjeme vrchnákom a dáme do predhriatej rúry na 180 0C (356 0F), na 40 min., pokiaľ sa neupečie vajíčková hmota
6. Z 2 bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme 4 PL bieleho cukru, dokončíme šľahanie a sneh navrstvíme na upečenú žemľovku, vložíme späť do rúry a otvorené zapekáme do zhnednutia snehu, približne asi 10 – 15 min.
7. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote, napuchnutý sneh z bielkov trochu spľasne, krájame ako tortu a môžeme podávať ako dezert, alebo ako hlavné jedlo

No comments:

Post a Comment