Pages

Tuesday, November 22, 2016

Thick pumpkin soup with shiitake mushrooms / Hustá tekvicová polievka so Shiitake hubami / La soupe épaisse au potiron avec des champignons shiitake / Густой суп из тыквы с грибами шиитаке


Servings : 5, calories for serving (179,9 g) : 212
Preparation time: 30 min, Cooking time : 40 min 
See nutrition facts 

This seasonal dish can enjoy and warm us in a cold autumn or winter evening. We have used cinnamon giving the flavour and  oriental cayenne pepper adding the piquancy. Roasted exotic Japanese Shiitake mushrooms with sage go also perfectly with the pumpkin soup. Shiitake mushrooms are known primarily for their action against cancer cells, but also for the heart health; effectively lower both the blood pressure and cholesterol levels. We were inspired by seasonal recipes on the site Woman & Home and French chef Eric Ripert. This thick soup from a sweet muscatel pumpkin was so tasty that we have made a similar dish using  butternut squash, carrots and flavoured it with Greek yogurt, croutons, and parsley.
Na tejto sezónnej polievočke si nielen pochutíme, ale nás aj zahreje v studený jesenný alebo zimný večer. Krémová tekvica krásne vonia škoricou a orientálna kajenská paprika jej pridá na pikantnosti. Opečené exotické japonské huby Shiitake so šalviou sa výborne hodia k tekvicovej polievke. Shiitake sú známe hlavne pre svoj účinok proti rakovinovým bunkám, ale aj pre zdravie srdca a ciev; účinne znižujú krvný tlak a cholesterol. Inšpirovali sme sa sezónnymi receptami na stránkach Woman & Home a francúzskym šéfkuchárom Eric Ripert. Táto hustá polievka z muškátovej sladkej tekvice nám tak zachutila, že sme pripravili podobnú polievku z maslovej tekvice, do ktorej sme pridali aj mrkvu a pri servírovaní sme ju ochutili gréckym jogurtom, krutónmi a petržlenovou vňaťou. 


Thick soup from butternut squash, carrots and flavored with Greek yogurt, croutons, and parsley / Hustá polievka z maslovej tekvice, mrkvy a ochutená gréckym jogurtom, krutónmi a petržlenovou vňaťou.

Ingredients :


½ pumpkin, muscatel, medium-sized
1 onion, chopped finely
5 cloves garlic, chopped finely
1 potato, chopped
5 tbsp olive oil
1 bouillon cube
1 tbsp fine flour
100 ml whole milk
Pinch of black pepper
½ tsp cayenne pepper
½ tsp cinnamon
100 g shiitake mushrooms
3 sprigs of sage, chopped into pieces, or whole leaves

Method :

1. Roast the onion and garlic on 3 tbsp oil.
2. Add the pumpkin without the skin, cores and cut into cubes, then potatoes.
3. Sprinkle with cinnamon, paprika, cayenne pepper, roast, then pour water, cover and simmer until tender.
4. Blend everything with a hand blender.
4. Pour in broth and water to a final volume of about 800 ml, boil.
5. Thicken with flour mixed in milk, simmer and set aside.
6. Wash Shiitake, remove stems, cut into strips and sauté (about 10 min.) on the oil, on which we have previously roasted garlic.
7. Finally add sage.
8. Garnish the soup with chunks of mushrooms, herbs and serve.

------------------------------------------------------
Slovak

Zloženie :


½ tekvice, muškátovej, stredne veľkej
1 cibuľa, pokrájaná na drobno
5 strúčiky cesnaku, pokrájané na drobno
1 zemiak, pokrájaný
5 PL olivového oleja
1 kocka bujónu
1 PL hladkej múky
100 ml mlieka
Čierne korenie
½ ČL kajenskej papriky
½ ČL škorice
100 g Shiitake huby
2-3 vetvičky šalvie, pokrájanej na kúsky

Postup :

1. Na 3 PL oleja opražíme cibuľu a cesnak.
2. Pridáme tekvicu, ktorú sme predtým zbavili kože, jadier a pokrájali na kocky, potom zemiak.
3. Posypeme škoricou, paprikou, korením, opražíme, potom podlejeme vodou, prikryjeme a dusíme do mäkka.
4. Rozmixujeme všetko s ponorným mixérom.
4. Prilejeme vodu a bujón do konečného objemu asi 800 ml, povaríme.
5. Zahustíme múkou rozmiešanej v mlieku, povaríme a odstavíme.
6. Shiitake umyjeme, odstránime stopky, pokrájame na pásiky a dáme opražiť (približne 10 min.) na oleji na ktorom sme predtým opražili 2 struky pokrájaného cesnaku.
7. Ku koncu pridáme listy čerstvej šalvie pokrájanej ne kúsky.
8. Polievku ozdobíme s kúskami húb, byliniek a podávame.

No comments:

Post a Comment