Servings : 9, calories per serving : 171
This classic Turkish meal is served as stuffed eggplants and the name, Imam bayildi, refers to a priest who fainted probably from the aroma of this dish, or from eating it too much. Our style of Imam bayildi is adapted from the Greek Vegetarian Blog, describing the Greek island Limnos near the Turkish coast, where this dish in taverns is mainly served as a stew. Here, we have made this dish using less content of the oil, and in addition to traditional eggplants and tomatoes, we have added zucchini and tomato purée to the recipe. The meal is simply to make and indeed, very delicious to taste, which may remind you the sun and the sea in Greece if you have ever spent the holiday there.
Toto klasické turecké jedlo sa podáva ako plnený baklažán a jeho názov, Imam bayildim, sa týka kňaza, ktorý pravdepodobne omdlel z vône tohto pokrmu, alebo ho zjedol príliš veľa. Náš spôsob prípravy Imam bayildim je prevzatý z gréckeho blogu Greek Vegetarian, popisujúceho grécky ostrov Lemnos v blízkosti tureckého pobrežia, kde tento pokrm v tavernách sa podáva nie ako plnený baklažán, ale skôr pečený vo vrstvách s paradajkami. My sme pri jeho príprave použili menší obsah oleja, a popri tradičnom baklažáne s paradajkami sme k receptu pridali cuketu a paradajkový pretlak. Jedlo sa pripravuje jednoducho a naozaj je veľmi lahodnej chuti, čo vám môže pripomínať slnko a more v Grécku, ak ste tam niekedy strávili dovolenku.
Ingredients :
2 eggplants2 zucchinis
1 large onion, finely sliced
3 cloves garlic, crushed
5 tomatoes, cut into squares
300 ml tomato paste, thick
3 tbsp parsley, chopped
100 ml olive oil for baking
Pinch of salt
Pinch of pepper
Method :
1. Preheat oven to 180 C (356 F).2. Slice the eggplants and zucchinis length wise, around 1cm thick (we have used a grater).
3. Place eggplant slices on 2 baking trays greased with olive oil, bake until soft, around 20 min., then grease with the oil again and replace with zucchini slices.
4. Meanwhile, fry the onions in oil over low heat until soft. Add garlic, tomatoes, salt, pepper and simmer for around 20 min., then add tomato pasta and simmer for additional 5 min. Finally add parsley.
5. Arrange baked slices in layers in a medium baking dish, around 25cm x 25 cm (approx. 9.5 x 9.5 inch, or similar), spreading some of the tomato sauce between layers, and top with remaining tomato sauce.
6. Cover with foil and bake for around 40 minutes.
7. Eggplant stew is traditionally served at room temperature. Alternatively, it can be served warm topped with crumbled feta or Greek yogurt.
-------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
2 baklažány, stredne veľké až veľké
2 cukety, stredne veľké
1 veľká cibuľa, najemno nakrájaná
3 strúčiky cesnaku, roztlačený
5 paradajok, nakrájame na štvorčeky
300 ml paradajkového pretlaku, hustý
3 lyžice petržlenovej vňate, nasekanej
100 ml olivového oleja (na pečenie)
Štipka soli
Štipka čierneho korenia
Postup :
1. Predhrejeme rúru na 180 ° C (356 F).2. Nakrájame plátky baklažánu a cukety po dĺžke, asi 1 cm hrubé (my sme použili strúhadlo).
3. Dáme plátky baklažánu na 2 plechy pomastené s olivovým olejom, pečieme do mäkka, asi 20 min., potom pomastíme plechy s olejom znovu a nahradíme cukety s plátkami baklažánu.
4. Medzitým osmažíme cibuľu v oleji na miernom ohni, kým nezmäkne. Pridáme cesnak, paradajky, soľ, korenie a dusíme asi 20 min., potom pridáme paradajkový pretlak a dusíme ďalších 5 min., nakoniec pridáme petržlen.
5. Usporiadame pečené plátky vo vrstvách v stredne veľkej zapekacej miske, okolo 25 cm x 25 cm (alebo podobne), medzi ktoré natrieme paradajkovou omáčku, zvyšnú omáčku natrieme na vrch.
6. Prikryjeme s fóliou a pečieme asi 40 min.
7. Pečený baklažán je tradične podávaný pri izbovej teplote. Alternatívne môže byť podávaný teplý posypaný s hrudkami feta syru, či s gréckym jogurtom.
No comments:
Post a Comment