Pages

Thursday, March 9, 2017

Shepherd's pie with Bryndza's sheep cheese / Pastiersky koláč s bryndzou /Pâté de berger avec fromage de mouton Bryndza / Пастуший пирог с овечьим сыром Бриндза

Servings : 6, calories per serving : 458
Preparation time: 45 min, baking time : 45 min
See nutrition facts

Original shepherd's pie comes from the UK around 1854 and is prepared from minced lamb and vegetables covered with a layer of baked crusty mashed potatoes. Potatoes are sometimes sprinkled with grated cheese. In our version, we have used pieces of chicken with vegetables in tomato sauce and with mashed potatoes flavored with eastern European sheep cheese, bryndza. Potatoes thus got a soft sheep cheese flavor and the chicken with tomato sauce tasted great. We baked shepherd's pie in both large and small dishes, where the little pies looked like a tasty crunchy soufflé.

Pôvodný pastiersky koláč pochádza z Veľkej Británie okolo roku 1854 a pripravuje sa z mletého jahniaceho mäsa so zeleninou na ktorom je pripečená vrstva zemiakovej kaše. Zemiaky sa niekedy posypú s postrúhaným syrom. V našej verzii sme použili kúsky kuracieho mäsa so zeleninou s paradajkovou pastou a zemiaky sme ochutili bryndzou. Zemiakové pyré tak dostalo jemnú bryndzovú príchuť a kuracina s paradajkovou omáčkou chutila výborne. Pastiersky koláč  sme piekli v zapekacej mise a aj v malých miskách, v ktorých pastiersky koláč vyzeral ako chutné chrumkavé suflé.  

Ingredients:


½ celery root, medium size, cut into small cubes
2 parsley root, sliced into rings
2 carrots, sliced into rings
1 onion, chopped
3 cloves garlic, finely chopped
3 tbsp olive oil
2 slices of chicken, cut into cubes (or the meat by your choice)
2 tbsp tomato paste, thick
300-400 ml chicken stock / broth  
1 tbsp fine flour
Pinch of black pepper
10 potatoes
200 g sheep cheese, bryndza

Method :

1. Fry celery, parsley, carrots on the oil, then add garlic with onion.
2. Add meat, fry, then pour in broth, cover and simmer, stir occasionally.
3. Add the tomato paste and spices into semi-soft vegetables and meat, continue cooking until soft.
4. Sprinkle with flour, stir and cook for a few minutes, vegetables with meat should be in thicker sauce. 
5. Divide the mixture into 2 smaller roasting trays and into 1 large, or by choice.
6. Layer mashed potatoes on the top, before they were pureed and mixed with a half of sheep cheese, mixture should represent two thirds of potatoes to one third of vegetables.
7. Sprinkle the top with lumps of sheep cheese.
8. Place in a preheated oven at 200 C (392 F) and bake until golden.



---------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

½ zelerový koreň, stredne veľký, pokrájaný na malé kocky
2 petržleny, pokrájané na kolieska
2 mrkvy pokrájané na kolieska
1 cibuľa, pokrájaná
3 strúčiky cesnaku, pokrájané na drobno
3 PL olivového oleja
2 kuracie plátky, pokrájané na kocky (alebo iné mäso podľa voľby)
2 PL paradajkového pretlaku, hustého
300-400 ml kuracieho vývaru / bujónu
1 PL hladkej múky
Štipka čierneho korenia
10 zemiakov
200 g bryndze

Postup :

1. Na oleji opražíme zeler, petržlen, mrkvu, potom pridáme cesnak s cibuľou.
2. Pridáme mäso, opražíme, potom podlejeme bujónom, prikryjeme a dusíme, občas premiešame.
3. Do polomäkkej zeleniny a mäsa pridáme paradajková pretlak a korenie, pokračujeme vo varení do zmäknutia.
4. Pomúčime, premiešame a povaríme pár minút, mali by sme dostať zeleninu s mäsom v polohustej omáčke.
5. Dáme zmes do 2 malých zapekacích misiek a do 1 veľkej, alebo podľa voľby.
6. Na to navrstvíme zemiaky, ktoré sme pred tým uvarili, pomliaždili na pyré a zmiešali s polovicou bryndze, mali by predstavovať 2/3 množstva zemiakov na 1/3 množstva zeleninovej zmesi.
7. Na vrch posypeme hrudkami bryndze.
8. Dáme do rúry predhriatej na 200 0C a pečieme do ružova.




No comments:

Post a Comment