Servings : 15, calories per serving (64 g) : 261
Preparation time: 120 min, baking time : 10 min.
Rich in carbohydrates, fat, B-complex vitamins, Copper (Cu), Selenium (Se)
Rich in carbohydrates, fat, B-complex vitamins, Copper (Cu), Selenium (Se)
During this Easter holiday, we were inspired by the magazine My best sweet feasts. We prepared shortbread dough, which we have made a bit healthier by adding buckwheat and oatmeal along with walnuts to the classic wheat flour. Eggs were then filled with a homemade jam prepared from blueberries picked up in nearby mountains and painted initially with the colors of the spring, yellow and green, and then to enrich them, with white and brown chocolate. Despite that we replaced a part of the traditional ingredients with healthier ones, the biscuits were delicate, fragile and without distinction between classic goodies. They were even better, where a great contribution made our jam containing small pieces of delicious blueberries.
Na tieto veľkonočné sviatky sme sa inšpirovali časopisom Moje najlepšie sladké sviatky. Pripravili sme linecké cesto, ktoré sme trochu ozdravili trochou pohánkovej a ovsenej múky spolu s vlašskými orechmi. Vajíčka sme naplnili domácim džemom z horských čučoriedok a omaľovali najprv farbami jari, žltej a zelenej, a potom na spestrenie aj farbami bielej a hnedej čokolády. Napriek tomu, že sme časť tradičných surovín nahradili zdravšími, pečivo bolo jemné, krehké a bez rozdielu s tradičnými dobrotami. Ba čo viac, bolo ešte lepšie, na čom mal podiel aj výborný čučoriedkový džem s kúskami čučoriedok.
Ingredients:
200 g wheat flour, fine25 g oat flour, fine
25 g buckwheat flour, fine
50 g walnut, ground
80 g powdered sugar
Pinch of salt
1 tbsp vanilla extract
1 egg
85 g butter
85 g coconut oil
200 g marmalade or jam
Garnish :
1 egg white
12 tbsp powdered sugar
1 tbsp vinegar, apple cider
1 tsp turmeric (for the yellow coloration)
1 tsp Matcha powder (for the green color)
1 tsp cocoa, Dutch (for the chocolate color)
Moulds for Easter bread
Method :
1. Combine sifted flour, walnuts, sugar, vanilla, salt, egg and add the softened butter, prepare a smooth dough, wrap it in foil and allow to rest in the fridge (an hour).2. Divide the dough into 3 parts and each part gradually roll out between plastic films to a thin sheet from which core the eggs. Transfer to the baking form covered with baking paper and bake at 180 C (356 F) for about 10 minutes, so that the edge of the pastry eggs does not turn brownish, but remain of pale color.
3. Let cool down, then coat a half of eggs lightly with the jam and cover with the second part of eggs, so finally get about 15 pieces of Easter eggs.
4. Mix egg white with about 12 tablespoons of sugar, add vinegar, then take 2 tbsp of egg white material into a new cup and thicken it with about 1 tbsp or sugar so that the mass does not leak, but is firm, then add a color. Make a cornet of paper for baking (e.g. as here), fill it with the sugared material using a spoon and press cornet to decorate the eggs. Prepare another color and proceed as with the first one. Gradually, use different colors, decorate eggs and allowed to dry, for about 10 minutes.
5. Using different molds and fillings, we can do different variations of baked Easter eggs.
6. Tip: if prefer the traditional process, use only butter (170 g) and wheat fine flour (250 g).
-----------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
200 g hladkej pšeničnej múky25 g jemnej ovsenej múky
25 g jemnej pohánkovej múky
50 g vlašských orechov, pomletých
80 g práškového cukru
Štipka soli
1 PL vanilkového extraktu
1 vajce
85 g masla
85 g kokosového oleja
200 g marmelády, alebo džemu
1 bielok
12 PL práškového cukru
1 PL octu, jablčného
1 ČL kurkuma (na žlté sfarbenie)
1 ČL matcha prášok (na zelené sfarbenie)
1 ČL kakaa, holandského (na čokoládové sfarbenie)
Formičky na veľkonočné pečivo
Postup :
1. Zmiešame preosiatu múku, oriešky, cukor, vanilku, soľ, pridáme vajce a zmäknuté maslo, vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme odpočívať v chladničke.2. Cesto rozdelíme na 3 časti a každú časť postupne rozvaľkáme medzi fóliami na tenký plát, z ktorého vykrojíme vajíčka. Prenesieme ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme na 180 C (356 F) asi 10 min. tak, aby okraje cesta nezačali hnednúť, ale zostala bledá farba cesta.
3. Necháme vychladnúť na plechu a potom polovicu vajíčok natrieme jemne džemom a prikryjeme druhou časťou vajíčok, takže nakoniec dostaneme asi 15 kraslíc.
4. Bielok vymiešame asi s 12 lyžicami cukru a octu, potom do nového pohárika odoberieme asi 2 PL bielkovej hmoty a zahustíme asi 1 PL cukru alebo tak, aby hmota sa neroztekala, ale dala sa miešať a potom sfarbíme jednou farbou. Spravíme si kornútik z papiera na pečenie, (nap. ako tu), naplníme hmotou pomocou lyžičky a stláčaním kornútika zdobíme vajíčka. Pripravíme bielok s druhou farbou a postupujeme ako s prvou farbou. Postupne použijeme ďalšie farby, ozdobíme vajíčka a necháme zaschnúť, asi tak 10 min.
5. Pomocou ďalších formičiek a plniek, môžeme spraviť rôzne variácie pečených kraslíc.
6. Tip : ak uprednostňujeme tradičný postup, tak použijeme len maslo (170 g) a pšeničnú hladkú múku (250 g).
No comments:
Post a Comment