Fishes and seafood are an important part of a
healthy diet. In addition to the important elements such as selenium and
iodine, fishes contain omega-3 fatty acids - eicosapentaenoic and
docosahexaenoic acids (EPA, DHA), which
are essential for humans who are unable to synthesize their own EPA, DHA.
Omega-3 fatty acids contribute to the prevention of heart disease and blood vessels and children need them for healthy growth and development. However, water pollution causes that fishes and seafood contain small amounts of mercury, which could contribute to damage of the nervous system, especially the brain.
Omega-3 fatty acids contribute to the prevention of heart disease and blood vessels and children need them for healthy growth and development. However, water pollution causes that fishes and seafood contain small amounts of mercury, which could contribute to damage of the nervous system, especially the brain.
Medical and scientific organizations recommend
to avoid certain types of fishes and to choose fishes grown in fresh water,
such as ponds and dams. Despite shark
belongs to the fishes that contain higher amounts of mercury, I wanted to try
it because I've never eaten it. Shark meat has the advantage that it has the
meat without bones and contains the spine only. Thus, I left shark slices
soaking for about an hour in the water before baking them in order to get the
dirt released into the water so that the meat could be a little healthier.
Ryby a plody mora sú dôležitou súčasťou
zdravej výživy. Okrem dôležitých prvkov nap. ako selén a jód, obsahujú omega-3 mastné
kyseliny - kyselinu eikosapentaenovú a dokosahexaenovú (EPA, DHA),
ktoré sú pre človeka nevyhnutné pretože si ich nevie sám syntetizovať. Prispievajú k prevencii onemocnenia srdca
a ciev a u detí k zdravému rastu a vývoju. Avšak
znečistenie vôd spôsobuje, že ryby a morské plody obsahujú malé množstvá
ortuti, ktorá môže prispieť k poškodeniu nervového systému, najmä mozgu.
Zdravotnícke a vedecké organizácie odporúčajú
sa vyhýbať niektorým druhom rýb a vyberať
si ryby chované v čistých vodách, napríklad v rybníkoch a priehradách.
Hoci žralok patrí k rybám, ktoré obsahujú vyššie množstvá ortuti, chcela
som ho ochutnať , pretože som ho nikdy nejedla. Žraločie mäso má výhodu v tom,
že má pevné mäso bez kostí a má len
chrbticu. A tak som ho pred pečením nechala namočeného vo vode asi 1
hodinu s čím sa nečistoty uvoľnia do vody a mäso aspoň trochu bude
zdravšie.
Ingredients (2 servings):
3-4 slices of shark
2 kohlrabi
2 zucchini
3-4 tomatoes
1 onion
3 pods of garlic
Fresh basil leaves
A slice of lime
2 cups of rice paraboiled
Salt
Spices
Olive oil
Procedure :
- Fry the chopped
onion and garlic on the oil.
- Add the sliced kohlrabi and roast briefly, add salt and
pepper, then cover and simmer about 10 minutes.
- Add sliced zucchini, chopped basil and continue
stewing until semi softening.
- Put semi-soft vegetables into a glass baking dish (or
baking pan), and lay out pieces of tomatoes on it.
- Put shark slices on the vegetable, which previously
were washed and left to soak in water for about an hour (thus contaminants from
the shark meat could pass to the water). Sprinkle with the oil.
- Put into the oven and bake at 160 °C for about 30
minutes, or until the shark gets baked.
- Serve with the rice and a slice of lime.
-------------------------------------------------------------------
Slovak
Zloženie (2 porcie):
3-4 nakrájané plátky žraloka (zmrazeného)
2 kaleráby
2 cukiny
3-4 paradajky
1 cibuľa
3 struky cesnaku
Čerstvé listy bazalky
Plátok limetky
2 cup ryža paraboiled
Soľ
Korenie
Olivový olej
Postup :
- Na oleji speníme nakrájanú cibuľku a cesnak.
- Pridáme nakrájaný kaleráb a krátko opečieme, pridáme
soľ a korenie, potom s pokrievkou 10 minút
dusíme.
- Pridáme nakrájané cukiny, pokrájanú bazalku
a pokračujeme v dusení do polo zmäknutia.
- Polomäkkú zeleninu dáme do sklenej misy na pečenie
(alebo na pekáč) a na ňu poukladáme pokrájané paradajky.
- Na zeleninu položíme rozmrazeného žraloka, ktorého sme
pred tým umyli a nechali máčať vo vode asi hodinu (tým do
vody prejdú nečistoty zo žraločieho mäsa). Pokvapkáme olejom.
- Dáme do rúry a pri 160 °C pečieme asi
30 min, alebo pokiaľ sa žralok neupečie.
- Podávame s ryžou a plátkom limetky.
0 comments:
Post a Comment