Pages

Friday, April 10, 2015

Maková torta s vanilkovým krémom / Poppy cake with vanilla custard / Gâteau au pavot avec crème à la vanille


Servings: 12 /calories per serving: 528 

Pre nutričné a liečivé účinky maku, o ktorých som sa už zmienila, som hľadala vhodný recept na tortu. Inšpirovala som sa nakoniec  makovou tortou s vanilkovo-maslovým krémom z cookingchanneltv.com. Na ozdobu som spravila marcipánové makové kvety. Kúpený marcipán obsahuje sorbitol s nepriaznivými účinkami a preto je najlepšie použiť doma vyrobený marcipán.

Due to nutritional and healing properties of poppy seeds, which I have mentioned before, I was looking for a poppy cake recipe. I was finally inspired with a poppy cake with vanilla butter cream of cookingchanneltv.com. For garnishing, I made marzipan poppy flowers, however, purchased marzipan contained sorbitol sweetener with adverse health effects. Therefore, it is the best to use homemade marzipan, which is not difficult to prepare.



Ingredients :


Dough:
150 ml grape seeds oil
1 cup white granulated sugar
2 eggs
2.5 cup all purpose flour ·
1.5 cup milk
75 g ground poppy
2 teaspoons baking soda

Filling:
2 egg yolks
150 ml milk
100 g white powdered sugar
3-4 tablespoons flour ·
1 vanilla pod
300 g mascarpone

Garnish :
3-4 tablespoons not ground blue poppy seeds
Marzipan 50-70 g
Red food coloring in a tube 

Method :


1. Mix the oil with sugar
2. Stir in yolks
3. Add milk
4. Stir in sifted dry ingredients
5. Add ground poppy seeds, if the dough is thick, pour a little milk
6. Whisk the egg whites and slowly stir in rigid foam
7. Divide in half and pour into 2 greased and floured round cake molds
8. Place into the pre-heated oven. Bake at 180 °C for 20 minutes, then at 160 °C for 10-15 minutes.
Vanilla custard:
9. Mix the milk with sugar, lightly boil, stirring to dissolve sugar
10. Beat yolks in a bowl, then pour the milk with constant whipping.
11. Cook over medium heat 70 to 75 °C with stirring until the mixture thickens. If the mixture is not thick, stir in flour. Thickening may take about 10 minutes. Cool to room temperature.
12. Beat mascarpone and gradually add the pudding, whisking all the time. Add the vanilla extract and mix.
13. Apply a cream on the first baked dough. If the second dough is higher than the first, cut it also in half. Spread the cream on the other baked dough. Cover with the third dough and spread the cream over all cake.
14. Garnish with poppy and flowers from marzipan

Marzipan poppy flowers :

1. Model the marzipan slices, join 6 petals per flower. Reinforce the reverse of flowers with marzipan. Paint flowers with edible red. Search for an alternative to purchased red color, which could also contain unhealthy sorbitol.
2. Place a  marzipan bullet coated in poppy seeds in the center of a flower. Garnish the cake with three flowers, or according to your taste.


---------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


Cesto :
150 ml hroznového oleja
1 hrnček bieleho kryštálového cukru
2 vajcia
2,5 hrnček polohrubej múky
1,5 hrnčeka mlieka
75 g pomletého maku
2 lyžičky sódy bikarbóny

Plnka :
2 žĺtky
150 ml mlieka
100 g bieleho práškového cukru
4 lyžice polohrubej múky
1 struk vanilky
300 g mascarpone

Dokončenie :
3-4 lyžice nepomletého modrého maku
Marcipán 50-70 g
Tuba červenej potravinárskej farby

Postup :


1. Zmiešajte olej s cukrom
2. Vmiešajte žĺtka
3. Pridajte mlieko
4. Vmiešajte preosiate suché zložky
5. Pridajte mak, ak cesto je husté nalejte trochu mlieka
6. Vyšľahajte bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta
7. Rozdeľte na polovice a vylejte do 2 vopred vymastených a pomúčených tortových foriem
8. Vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 °C na 20 minút, potom pri 160 °C 10-15 minút
Vanilkovo-vaječný krém :
9. Zmiešajte mlieko s cukrom, mierne varte, za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil
10. Rozšľahajte žĺtky v miske, potom nalejte mlieko do žĺtkov za neustáleho šľahania.
11. Varte na miernom ohni 70 – 75 oC za stáleho miešania kým zmes nezhustne. Ak nie je zmes hustá, vmiešajte múku.  Zahusťovanie môže trvať približne 10 minút. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
12. Vyšľahajte maskarpone a postupne pridávajte puding, šľahajte po celú dobu. Pridajte vanilkový extrakt zo struku a premiešajte.
13. Natrite krém na prvé cesto. Ak druhé cesto je vyššie než prvé, prekrojte ho a natrite krém na druhé cesto. Priložte tretie, ktoré natriete krémom spolu s bokmi torty.
14. Ozdobte s makom a kvetmi z marcipánu

Marcipánové makové kvety :

1. Z marcipánu vymodelujte lupienky, spojte 6 lupeňov na jeden kvet. Na rube kvet spevnite s marcipánom. Omaľujete kvety s potravinárskou červenou farbou. Hľadajte alternatívu ku kúpenej, ktorá tiež môže obsahovať sorbitol.
2. Do stredu kvetu dajte guľku marcipánu obalenej v maku a ozdobte tortu s troma kvetmi, alebo podľa chuti.

No comments:

Post a Comment