Servings: 12 /calories per serving: 528
Pre nutričné a liečivé účinky maku, o ktorých som sa už zmienila,
som hľadala vhodný recept na tortu. Inšpirovala som sa nakoniec makovou tortou s vanilkovo-maslovým krémom z cookingchanneltv.com. Na ozdobu som spravila marcipánové makové
kvety. Kúpený marcipán obsahuje sorbitol s nepriaznivými účinkami a preto je najlepšie použiť doma vyrobený marcipán.
Due to nutritional and healing properties of poppy seeds, which I have
mentioned before, I was looking for a poppy cake recipe. I was finally inspired
with a poppy cake with vanilla butter cream of cookingchanneltv.com. For
garnishing, I made marzipan poppy flowers, however, purchased marzipan
contained sorbitol sweetener with adverse health effects. Therefore, it is the
best to use homemade marzipan, which is not difficult to prepare.
Ingredients :
Dough:
150 ml grape
seeds oil
1 cup white
granulated sugar
2 eggs
2.5 cup all
purpose flour ·
1.5 cup milk
75 g ground
poppy
2 teaspoons
baking soda
Filling:
2 egg yolks
150 ml milk
100 g white
powdered sugar
3-4
tablespoons flour ·
1 vanilla
pod
300 g
mascarpone
Garnish :
3-4
tablespoons not ground blue poppy seeds
Marzipan
50-70 g
Red food
coloring in a tube
Method :
1. Mix the oil with sugar
2. Stir in yolks
3. Add milk
4. Stir in sifted dry
ingredients
5. Add ground poppy
seeds, if the dough is thick, pour a little milk
6. Whisk the egg whites
and slowly stir in rigid foam
7. Divide in half and
pour into 2 greased and floured round cake molds
8. Place into the
pre-heated oven. Bake at 180 °C for 20 minutes, then at 160 °C for 10-15
minutes.
Vanilla custard:
9. Mix the milk with
sugar, lightly boil, stirring to dissolve sugar
10. Beat yolks in a bowl,
then pour the milk with constant whipping.
11. Cook over medium heat
70 to 75 °C with stirring until the mixture thickens. If the mixture is not
thick, stir in flour. Thickening may take about 10 minutes. Cool to room
temperature.
12. Beat mascarpone and
gradually add the pudding, whisking all the time. Add the vanilla extract and
mix.
13. Apply a cream on the
first baked dough. If the second dough is higher than the first, cut it also in
half. Spread the cream on the other baked dough. Cover with the third dough
and spread the cream over all cake.
14. Garnish with poppy and flowers from marzipan
Marzipan poppy flowers :
1. Model the marzipan
slices, join 6 petals per flower. Reinforce the reverse of flowers with
marzipan. Paint flowers with edible red. Search for an alternative to purchased
red color, which could also contain unhealthy sorbitol.
2. Place a marzipan bullet coated in poppy seeds in the
center of a flower. Garnish the cake with three flowers, or according to your
taste.
---------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
Cesto :
150 ml
hroznového oleja
1 hrnček
bieleho kryštálového cukru
2 vajcia
2,5 hrnček
polohrubej múky
1,5 hrnčeka
mlieka
75 g pomletého
maku
2 lyžičky
sódy bikarbóny
Plnka :
2 žĺtky
150 ml
mlieka
100 g
bieleho práškového cukru
4 lyžice
polohrubej múky
1 struk
vanilky
300 g
mascarpone
Dokončenie :
3-4 lyžice
nepomletého modrého maku
Marcipán
50-70 g
Tuba
červenej potravinárskej farby
Postup :
1. Zmiešajte olej
s cukrom
2. Vmiešajte žĺtka
3. Pridajte mlieko
4. Vmiešajte
preosiate suché zložky
5. Pridajte mak,
ak cesto je husté nalejte trochu mlieka
6. Vyšľahajte
bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta
7. Rozdeľte na
polovice a vylejte do 2 vopred vymastených a pomúčených tortových foriem
8. Vložte do
vopred vyhriatej rúry na 180 °C na 20 minút, potom pri 160 °C 10-15
minút
Vanilkovo-vaječný
krém :
9. Zmiešajte mlieko s cukrom,
mierne varte, za stáleho miešania, aby sa cukor rozpustil
10. Rozšľahajte
žĺtky v miske, potom nalejte mlieko do žĺtkov za neustáleho šľahania.
11. Varte na
miernom ohni 70 – 75 oC za stáleho miešania kým zmes nezhustne. Ak
nie je zmes hustá, vmiešajte múku. Zahusťovanie
môže trvať približne 10 minút. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
12. Vyšľahajte
maskarpone a postupne pridávajte puding, šľahajte po celú dobu. Pridajte
vanilkový extrakt zo struku a premiešajte.
13. Natrite
krém na prvé cesto. Ak druhé cesto je vyššie než prvé, prekrojte ho a natrite
krém na druhé cesto. Priložte tretie, ktoré natriete krémom spolu s bokmi torty.
14. Ozdobte
s makom a kvetmi z marcipánu
Marcipánové makové kvety :
1. Z marcipánu
vymodelujte lupienky, spojte 6 lupeňov na jeden kvet. Na rube kvet spevnite s marcipánom.
Omaľujete kvety s potravinárskou červenou farbou. Hľadajte alternatívu ku
kúpenej, ktorá tiež môže obsahovať sorbitol.
2. Do stredu
kvetu dajte guľku marcipánu obalenej v maku a ozdobte tortu s troma
kvetmi, alebo podľa chuti.
0 comments:
Post a Comment