Pages

Friday, June 26, 2015

Vanilla Coffee Jelly / Želé káva s vanilkou / Gelée au café à la vanille

Servings : 15, calories per a serving : 37
Time for preparation : 30 min.

Agar agar is a jellylike substance from red algae discovered in 1650, in Japan. Finding out its amazing  properties as well as inspired by runawayrice.com, I have made a tasty dessert for coffee addicts. As I love French vanilla coffee, the following recipe is to make coffee and cream jelly. It is refreshing, mellow, cold, and healthy, flavoured with vanilla and chocolate, excellent for a hot summer party. See the recipe below.

Agar agar je gélovitá hmota z červenej riasy objavená v roku 1650, v Japonsku. Zistiac jeho úžasné vlastnosti, rovnako ako inšpirovaná runawayrice.com, spravila som chutný dezert pre tých, ktorí sú závislí na káve. Keďže mám rada kávu s arómou francúzskej vanilky, nasledujúci recept je pre kávu so smotanovým krémom v želé. Tento dezert je osviežujúci, lahodný, chladný, zdravý, ochutený vanilkou, čokoládou, vynikajúci pre horúce letné párty. Viď nižšie recept.

Friday, June 19, 2015

Key Lime Bars / Limetkové rezy

Servings : 25 / Calories per serving : 163
Preparation time : 60 min
Baking time : 50 min

This retro, low fat recipe comes from Eating Light Journal, which originally followed recipes of New American Cooking. The lime bars taste as shortcakes of sour – sweet and fresh aroma, good for the summer coffee time. They contain a lot of fresh squeezed lime juice and an increased number of egg yolks (and cholesterol), which, however, make the cake richer and tasteful.

Tento retro recept s nízkym obsahom tuku pochádza zo žurnálu Eating Light, ktorý pôvodne nasledoval recepty z New American Cooking. Limetkové rezy chutia ako kyslo - sladké biskvity sviežej arómy, výborné pre letné posedenie pri voňajúcej káve. Obsahujú veľa čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy a zvýšený počet žĺtok (a cholesterolu), ktoré však robia rezy plnšie a chutnejšie.

Monday, June 15, 2015

Breakfast with Natto Superfood / Raňajky s Natto superpotravinou / Petit-déjeuner avec superaliment Natto


Natto is a traditional Japanese dish prepared by fermentation of soybean pods by the probiotic bacterium Bacillus subtilis. It is consumed safely over 1,000 years and contributes to the longevity that Japan has the highest in the world. Unlike other soy products that can be genetically modified, Natto is extremely healthy due to the fermentation process producing the substances that contribute to strong teeth, bones, protect against heart disease, cancer, and other chronic conditions. All this thanks mostly to Vitamin K2, which Natto contains at a high level, up to 1103 mcg per 100 g.

Natto can be consumed with eggs, spring onion, avocado, spaghetti, Sushi, and in other Asian recipes. According to experts, a daily intake for healthy human can be only a teaspoon of Natto (100 mcg K2). If you've never eaten Natto, it is necessary to get used to it, because it has a special aroma and contains mucilage that not everyone knows to tolerate. It is inexpensive and available in natural shops. In the Czech Republic and Slovakia, Sunfood Company provides Natto at a good price. (Continuation below).

Natto je tradičný japonský pokrm pripravený fermentáciou sójových strukov pomocou probiotickej baktérie Bacillus subtilis.  Konzumuje sa bezpečne cez 1000 rokov a prispieva k dlhovekosti, ktorú Japonsko má najvyššiu na svete. Na rozdiel od iných sójových výrobkov, ktoré môžu byť geneticky modifikované, Natto je výnimočne zdravé pretože fermentáciou vznikajú látky, ktoré môžu prispieť k pevným zubom, kostiam, chrániť pred chorobami srdca, rakoviny a inými chronickými onemocneniami. Toto všetko vďaka hlavne nenápadnému vitamínu K2, ktorý Natto obsahuje vo vysokých množstvách, až 1103 mcg na 100 g Natto.   

Natto sa môže konzumovať s vajíčkom, mladou cibuľkou, avokádom, špagetami, sushi a podľa iných ázijských receptov. Podľa odborníkov, pre zdravého človeka denný postačujúci príjem môže predstavovať len lyžička Natto (100 mcg K2) . Ak ste nikdy nejedli Natto, tak je potrebné si naň zvyknúť, pretože má špeciálnu vôňu a obsahuje slizovité látky, ktoré nie každý vie tolerovať. Je finančne nenáročné a dostať ho hlavne v naturálnych obchodoch. V Čechách a na Slovensku je možné si ho zadovážiť od firmy Sunfood. (Pokračovanie nižšie).

Sunday, June 7, 2015

Gratin cauliflower purée / Gratinované karfiolové pyré / Gratin de chou-fleur purée

Servings : 2 / calories per serving : 516

Despite that I prefer the dishes containing less animal fat, this gratin cauliflower I made with bacon for several reasons. Fried bacon adds an irresistible flavour to a little savourless, but very healthy cauliflower purée (see information). Moreover, it contains the certain fat-soluble vitamins that are found less in vegetable oils. I was also inspired by recipes from kirbiecravings.com.

Napriek tomu, že obľubujem jedlá s nižším obsahom živočíšneho tuku, tento gratinovaný (zapečený) karfiol som spravila so slaninou z niekoľkých dôvodov. Opražená slaninka dodá trochu fádnemu, ale zato veľmi zdravému karfiolovému pyré (pozri informáciu) neodolateľnú príchuť a navyše obsahuje určité v tukoch rozpustné vitamíny, ktoré sa menej vyskytujú v rastlinných tukoch. Inšpirovala som sa receptami zo stránky kirbiecravings.com.

Saturday, June 6, 2015

Daisy syrup and honey with cocktail / Sedmokráskový sirup a med s kokteilom/ Sirop et miel de pâquerettes avec cocktail



Daisy (Bellis perennis) from Latin means "everlasting pretty". It blooms from February or March to October, sometimes until December. The most active compounds in the plant are in the spring. In the Middle Ages, this plant belonged to the universal medicine. It has anti-inflammatory effect, tea from the flowers is used for phlegm in the respiratory tract as a mild astringent and expectorant, externally as an anti-fungal  infusion. Fresh leaves are used  externally for wound healing. Daisies are appropriate as vitamin supplements. They are also used in culinary for salads, sauces, soups, soft drinks and other goodies (source: D. Lánska, Plané rostliny v kuchyni, en.wikipedia.org). The following recipe is to make syrup - honey suitable to mix with tea or to make own summer cocktails and drinks.

Sedmokráska chudobka  (Bellis perennis) z latinského prekladu znamená "stále krásna". Kvitne od februára alebo marca do októbra, niekedy až do decembra. Najviac účinných látok obsahuje na jar. V stredoveku patrila medzi univerzálne lieky.  Pôsobí protizápalovo, čaj z kvetov sa používa pri zahlienení dýchacích ciest ako mierne adstringens a expectorans, nálev vonkajšie proti plesniam. Čerstvé listy sa používajú vonkajšie aj na hojenie rán. Sedmokrásky sú vhodným vitamínovým suplementom. Používajú sa aj v kulinárstve na prípravu šalátov, omáčok, polievok, limonád a iných dobrôt (zdroj: D. Lánska, Plané rostliny v kuchyni; en.wikipedia.org). Nasledujúci recept je na prípravu sirupu – medu, ktorý pridávame do čajov, alebo pripravujeme vlastné letné kokteily a drinky.