Servings : 12 / calories per serving (164 g) : 375
Preparation time : 60 min, waiting time 3 h
See nutrition facts
Here's one inspiration for how to use gooseberries from the
garden, fresh and straight picked up from bush. It may not be a lot of them,
just enough for one good unbaked tart. The technology used preserves all vitamins of the fruit in a jelly from super healthy red seaweed agar-agar, which helps clean the body of accumulated toxins. Texture of the cake is shaped
also by Chia seeds, a rich source of omega-3 fatty acids. This recipe is from
our sweet laboratory (the recipe is below).
Tu je jedna
inšpirácia ako využiť egreše zo záhrady, čerstvé a priamo naoberané
z kríčka. Nemusí byť ich veľa, tak akurát pre jednu zdravú nepečenú
tortičku, kde sú zachované všetky vitamíny z ovocia v želatíne zo
super zdravej červenej riasy agar-agar, ktorá napomáha vyčistiť organizmus
od nazbieraných toxínov. Textúru torty dotvárajú aj primiešané Chia semienka, ktoré sú bohatým zdrojom
omega 3 mastných kyselín. Tento recept
je vyvinutý priamo v našom sladkom labáku (pozri nižšie recept).
Ingredients :
Crust :
200 g
wholegrain biscuits, ground
5 tbsp
butter
5 tbsp
virgin coconut oil
3 tbsp honey
Gooseberry
cream:
10 g
agar-agar (can be purchased at health food stores)
300 g Greek
plain yogurt, fat-free
250 g
low-fat cottage cheese (curd)
1 ½ cup
washed gooseberries
1 packet
vanilla sugar
6-8 tsp Chia
seeds (or more, according to your choice)
5-6 tbsp
honey
Garnish :
5 g
agar-agar
600 ml water
2-3 tbsp
white granulated sugar, the best is cane white sugar
4-5 tbsp
home-made blackcurrant syrup not sterilized, or of the other fruits, for
coloring
½ cup
gooseberries
Mint, possibly
blooming
White
chocolate shavings coloured with blackcurrant syrup to purplish, see their
preparation in the recipe for the citrus cake
Method :
1. Combine
the biscuits with butter, oil, and honey, then make an even layer in a spring
form (about 23 cm - 9 inches in diameter) and press it to both the bottom and
sides using a cup with a flat bottom
2. Place the
crust in a preheated oven at 170 oC (338 oF) and bake for
15 minutes to make it firm, allow it to cool and then place in the refrigerator
; alternatively - the crust may be left without baking
3. In the
meantime, wash gooseberries, blend them with yogurt using a hand blender, add
cottage cheese (or curd), honey, vanilla, to get approximately 750 to 800 ml
volume; alternatively, make juicing more gooseberries and use only the juice without seeds
4. Divide
the mass into halves, add Chia seeds to one half, allow seeds to swell within
10 minutes
5. Dissolve
agar-agar in 500 ml of cold water and stir over medium heat until boiling, then
wait 1-2 minutes, pour the half of the agar solution into half of gooseberry
mixture where previously added Chia seeds
6. Mix and
immediately pour into cooled crust in the spring form, then put in the freezer
for a few minutes to partially solidify the agar, without freezing it; keep the
second part of agar on low heat so that it not hardens
7. In about
5-8 minutes, mix the second agar
solution with the second half of gooseberry cream and then pour into spring
form with the gooseberry mixture containing Chia, allow it to set in the fridge
(for about 1-2 hours or overnight)
8. When the
whole gooseberry mixture hardens, dissolve 5 g of agar in water, boil on low
heat, then wait for a while and add the red syrup to get purplish color
9. Pour the
agar onto the solidified gooseberry mixture where placed previously whole
gooseberries around the perimeter, place the spring form into the refrigerator
to harden
10. Remove
spring form, garnish with mint leaves, gooseberries, and chocolate shavings
11. Keep and
serve chilled
--------------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
Základ :
200 g Bebe celozrnných keksov, pomletých
5 lyžíc masla
5 lyžíc panenského kokosového oleja
3 lyžice medu
Egrešový krém :
10 g agar-agar (dá sa kúpiť
v obchodoch zdravej výživy)
2x140 g grécky biely jogurt bez tuku
250 g nízkotučného tvarohu
1 ½ hrnčeka umytých egrešov
1 balíček vanilkového cukru
6-8 lyžičiek
Chia semienok
5-6 lyžíc medu
Ozdoba :
5 g agar-agar
600 ml vody
2-3 lyžice bieleho kryštálového cukru,
najlepšie trstinového
4-5 lyžíc domáceho sirupu z čiernych
ríbezlí, alebo z iného ovocia, pre zafarbenie agaru na lilavo
½
hrnčeka egrešov na ozdobu
Lístky mäty podľa možností s kvietkom
Hobliny z bielej čokolády sfarbenej
sirupom z čiernych ríbezlí na fialkovasto, ich prípravu pozri
v recepte na citrusovú tortu
Postup :
1. Zmiešajte sušienky s maslom,
olejom a medom, rovnomerne navrstvite do tortovej formy (asi 23 cm – 9
palcov, v priemere) a natlačte na dno a boky formy pomocou hrnčeka
s plochým dnom
2. Dajte do predhriatej rúry a pečte
15 minút pri 170 oC (338 oF), nechajte vychladnúť
a potom chlaďte v chladničke (vrstva korpusu takto spevnie); alternatívne – korpus môže
ostať bez pečenia
3. Zatiaľ umyte egreše, zmixujte ich ponorným
mixérom v jogurte, pridajte tvaroh, med, vanilku, mali by ste tak získať hmotu
do 750 - 800 ml objemu; alternatívne môžete odšťaviť viac egrešov a použiť
len šťavu, ktorá neobsahuje jadierka
4. Hmotu rozdeľte približne na
polovice a do jednej nasypte Chia
semienka, nechajte postáť aby semienka asi tak za 10 minút zväčšili svoj objem
5. Nasypte agar-agar do 500 ml chladnej vody
a na miernom ohni miešajte pokiaľ nezovrie, potom počkajte 1-2 minúty
a za miešania nalejte polovicu agaru do polovice egrešovej hmoty
s Chia semienkami
6. Ihneď hmotu nalejte do chladeného
korpusu a dajte do mrazničky na pár minút, aby agar čiastočne stuhol, ale
nezamrzol; druhú časť agaru udržujte na miernom ohni aby nestuhol
7. Asi tak za 5-8 minút zmiešajte agar
s druhou polovicou egrešovej hmoty a potom nalejte do tortovej formy
s korpusom a čiastočne stuhnutou egrešovou hmotou s Chia, nechajte stuhnúť v chladničke
(asi tak do 1-2 hodín, alebo cez noc)
8. Keď egrešová hmota v chladničke
stuhne, rozpustite 5 g agaru vo vode, nechajte zovrieť na miernom ohni,
zafarbite červeným sirupom a nalejte na tortu na ktorú predtým ste
poukladali celé egreše po obvode, nechajte stuhnúť v chladničke
9. Ozdobte kvitnúcou mätou, egrešmi a čokoládovými hoblinami
10.
Podávajte chladené
No comments:
Post a Comment