Pages

Monday, August 10, 2015

Zucchini squares / Cuketové štvorce / Carrés de courgettes

Servings : 20 / calories per serving : 110 
Time for preparation : 15 min, cooking time : 60 min
See nutrition facts by Yummly

This simple recipe inspired me at Láďa Hruška site, where I have changed some ingredients. The recipe replaces baking zucchini in the oven instead of traditional frying zucchini in the frying pan. As a healthier alternative, I used spelt flour and unrefined olive oil.

Tento jednoduchý recept ma inšpiroval na stránke Láďu Hrušky, kde som zamenila niektoré suroviny. Recept nahrádza klasické vyprážanie cukety na pekáči v rúre, namiesto fritovacieho hrnca. Pre zdravšiu alternatívu som použila špaldovú múku a olivový olej.  

Ingredients:


1 medium zucchini
1 cup Gouda cheese, grated (contains vitamin K2)
2 pairs of savoury sausages, cut into rings
2 garlic pods, extruded
A pinch of marjoram
A pinch of pepper
A few stalks of parsley tops
2 eggs
100 ml cold pressed olive oil, or other vegetable oil
1 cup spelled flour, sifted, an alternative may be semi-coarse wheat flour
1 tsp baking soda (bicarbonate of soda with tartar from the health food store)
 Garnish:
Half of zucchini grated into rings
Baby tomatoes, sliced into rings
Fresh parsley leaves

Method :


1. Grate the zucchini on medium-coarse to have approximately 1.5 cup, before remove seeds with a spoon, if necessary
2. Mix all the ingredients and add salt if necessary
3. Finally, whisk the beaten egg whites and stir in slowly
4. Pour the mixture immediately on a greased and floured form, I used 30 x 18 cm (11.5 x 7.5 in), it can also be used a bit more
5. Place rings of zucchini and baby tomatoes on the top
6. Place in a preheated oven at 170 oC (338 oF) and bake for 20 minutes, then reduce temperature to 150 oC (302 oF) and bake until golden and both tomatoes and courgettes are baked, thus the dough should be done inside. Do not exceed this temperature, since according to various sources, the temperature tolerance (smoking point) of virgin olive oil is in the range 160 to 190 oC (320 to 374 oF)
7. After baking, cut it into cubes and garnish with parsley
--------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


1 stredne veľká cuketa
1 hrnček syra Gouda, postrúhaného (obsahuje vitamín K2)
2 páry Spišských párok, pokrájaných na krúžky
2 struky cesnaku, pretlačeného
Štipku majoránky
Štipku korenia
Pár stoniek vňate petržlenu
2 vajcia
100 ml za studena lisovaného olivového oleja, alebo iného rastlinného oleja
1 hrnček špaldovej múky, preosiatej,  alternatívou môže byť pšeničná polohrubá múka
1 lyžičky kypriaceho prášku (sóda bikarbóna s vínnym kameňom, z predajne so zdravou výživou)
Ozdoba :
Pol cukety postrúhanej na krúžky
Baby rajčiny pokrájané na krúžky
Čerstvá vňať petržlenu

Postup :


1. Nastrúhajte cuketu na polohrubo aby ste mali približne 1.5 hrnčeka, predtým vyberte jadierka lyžičkou ak je potrebné
2. Zmiešajte všetky suroviny, ak potrebné tak osoľte
3. Nakoniec vyšľahajte tuhý sneh z bielok a pomaly vmiešajte
4. Zmes vylejte ihneď na vymastený a pomúčený plech, ja som použila 30 x 18 cm (11.5 x 7.5 in), môže sa použiť aj trochu väčší
5. Na vrch poukladajte v radoch kolieska cukety a baby rajčín
6. Vložte do predhriatej rúry na 170 oC (338 oF) a pečte 20 min, potom znížte teplotu na 150 oC (302 oF) a pečte do ružova a upečenia koliesok cukiet a paradajok, takto by sa mal prepiecť aj stred cesta. Túto teplotu nepresahujte, pretože podľa rôznych zdrojov, teplotná tolerancia (smoking point) panenského olivového oleja je v rozmedzí (160 – 190 oC, 320 - 374 oF)
7. Po upečení pokrájajte na kocky a ozdobte petržlenovou vňaťou




No comments:

Post a Comment