Servings : 4, calories per serving : 870
Preparation time : 60 min, cooking time : 60 min
See nutrition facts :
Classic beef
sirloin is a popular meal that can be served with the vegetable cream sauce and
dumplings of white flour. We have made it healthier and prepared a sauce from
our patty pan squash harvest with milk. Moreover, we made Carlsbad dumplings of
graham rolls, and chicken breast slices replaced the beef. On top of it, fresh
parsley and canned sweet-sour red currants, also from our garden, garnished the
plate. Such food in a healthier way not only competes with the classic recipe,
but also offers a colorful garden flavor to saturate the eyes (see the recipe below).
Klasická
sviečková z kvalitného hovädzieho mäsa je populárne jedlo, ktoré sa môže podávať
so zeleninovou smotanovou omáčkou a knedľami z bielej múky. Tento chutný
recept sme ozdravili, omáčku sme pripravili z našej úrody patizónov s mliekom,
a spravili sme karlovarské knedle z grahamových rožkov. Namiesto
hovädziny sme použili plátky z kuracích pŕs a ozdobili čerstvou petržlenovou
vňaťou so zaváranými sladko-kyslými červenými ríbezľami. Takéto jedlo v zdravšej forme môže nielen
konkurovať klasickému receptu, ale aj ponúknuť farebnú príchuť záhrady pre
nasýtenie očí (pozri si recept nižšie).
Ingredients :
6-8 slices
of chicken breast
4 tbsp olive
oil
1 onion,
chopped finely
3 carrots,
sliced into rings
½ celery
root, chopped
2 parsley
root, chopped
1 patty pan
squash, cut into 3 cm cubes
Pinch of
salt
Pinch of white
pepper, ground
A pinch of
crushed nutmeg
1 bay leaf
1 tsp
mustard
¼ tsp
turmeric
1 tbsp lemon
zest (from bio lemon)
1 tbsp cane sugar
400 ml whole
milk
4 tbsp cream
(sour or sweet)
Dumplings
from graham bread rolls :
4 white
rolls (or 1 baguette)
4 graham
rolls (or 1 baguette)
1 onion,
chopped
3 tbsp olive
oil
1 tsp Vegeta
without glutamate (Or chicken seasoning)
Pinch of
nutmeg
100-200 ml
whole milk
2 eggs
1/4 tsp
marjoram
2 tbsp
parsley, fresh and chopped
Garnish /
flavor :
Fresh
parsley
8 tbsp red
currants, canned, or cranberries
Method :
1. Fry the
onion on oil, add chopped vegetables, sauté briefly. Then add the meat, sauté,
add pepper, bay leaf, salt, and cooked covered until tender.
2. Take out
the cooked meat along with bay leaf, blend soft vegetable with a hand blender,
then add milk, lemon zest, and mustard. Boil the sauce for a few minutes.
3.
Meanwhile, prepare the dumplings: Cut the rolls into slices, half of them still
on the quarters (dumplings will have a nicer texture), mix in the fried onion.
Add milk, beaten egg yolks, spices, and finely chopped herbs. Finally, whisk
egg whites to firm snow and stir in the mixture. If necessary, add milk. Shape
2-3 dumpling ovals, and cook on the steam for about 40 minutes or until firm
consistency.
4. Serve
with the meat, sauce, and garnish.
Tip:
You can
replace patty pan squash in the sauce with Hokkaido pumpkin, zucchini, or other vegetable like broccoli, cauliflower. If you do not like fitness meal, use cream instead of milk.
--------------------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
6-8 plátky
kuracieho mäsa (kuracie prsia)
4 lyžice
olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa
na drobno
3 pokrájané mrkvy
na kolieska
½ pokrájaný zeler
2 pokrájaný petržleny
1 patizón,
pokrájaný na 3 cm kocky
Štipku soli
Biele
korenie
Štipku pomletého
muškátového orieška
1 bobkový
list
1 lyžička
horčice
¼ lyžičky
kurkumy
Postrúhaná
citrónová kôra z bio citróna
1 lyžica
trstinového cukru
400 ml
mlieko, plnotučné
4 lyžice
smotany (kyslej alebo sladkej)
Karlovarský
knedlík s grahamovými rožkami :
4 biele
rožky
4 grahamové
rožky
1 cibuľa,
pokrájaná
3 lyžice
olivový olej
1 lyžička
Podravky (vegeta bez glutamátu)
Muškátový
oriešok
100-200 ml
mlieka, plnotučné
2 vajíčka
Trochu
majoránky
Vňať
petržlenu
Ozdoba /
príchuť :
Petržlenová
vňať
Zavárané červené
ríbezle, alebo brusnice
Postup :
1. Cibuľu
opražte na oleji, pridajte pokrájanú zeleninu a krátko opečte. Potom krátko opečte mäso, pridajte korenie,
bobkový list, soľ a varte domäkka.
2. Uvarené
mäso vyberte spolu s bobkovým listom, mäkkú zeleninu rozmixujte s ponorným
mixérom a pridajte mlieko, citrónovú kôru a horčicu. Omáčku ešte povarte
pár minút.
3. Medzitým
pripravte knedle : rožky pokrájajte na kolieska, polovicu z nich ešte na polky (takto
budú mať knedle krajšiu štruktúru) a pridajte k nim opraženú cibuľku
na oleji. Pridajte mlieko, rozšľahané žĺtka, koreniny a bylinky posekané na
drobno. Nakoniec vyšľahajte bielka na pevný sneh a primiešajte k cestu,
ktoré by malo byť dobre tvarovateľné. Ak potrebné, pridajte mlieko. Vyformujte
2 – 3 knedle, oválky v tvare šišky, a varte na pare asi tak 40 min,
alebo do pevnej konzistencie.
4. Podávajte
spolu s mäsom, omáčkou a ozdobou
Tip :
Patizón v omáčke môžte nahradiť tekvicou Hokkaido, cuketou, brokoli alebo karfiolom. Ak neobľubujete fitnes jedlá, tak použite smotanu namiesta mlieka.
No comments:
Post a Comment