Pages

Thursday, September 24, 2015

Chicken steak with patty pan squash and Carlsbad dumplings / Kuracia sviečková s patizónom a karlovarskou knedľou / Steak de poulet avec pâtisson et boulettes Carlsbad

Servings : 4, calories per serving : 870
Preparation time : 60 min, cooking time : 60 min


Classic beef sirloin is a popular meal that can be served with the vegetable cream sauce and dumplings of white flour. We have made it healthier and prepared a sauce from our patty pan squash harvest with milk. Moreover, we made Carlsbad dumplings of graham rolls, and chicken breast slices replaced the beef. On top of it, fresh parsley and canned sweet-sour red currants, also from our garden, garnished the plate. Such food in a healthier way not only competes with the classic recipe, but also offers a colorful garden flavor to saturate the eyes (see the recipe below).

Klasická sviečková z kvalitného hovädzieho mäsa je populárne jedlo, ktoré sa môže podávať so zeleninovou smotanovou omáčkou a knedľami z bielej múky. Tento chutný recept sme ozdravili, omáčku sme pripravili z našej úrody patizónov s mliekom, a spravili sme karlovarské knedle z grahamových rožkov. Namiesto hovädziny sme použili plátky z kuracích pŕs a ozdobili čerstvou petržlenovou vňaťou so zaváranými sladko-kyslými červenými ríbezľami.  Takéto jedlo v zdravšej forme môže nielen konkurovať klasickému receptu, ale aj ponúknuť farebnú príchuť záhrady pre nasýtenie očí (pozri si recept nižšie).


Ingredients :


6-8 slices of chicken breast
4 tbsp olive oil
1 onion, chopped finely
3 carrots, sliced into rings
½ celery root, chopped
2 parsley root, chopped
1 patty pan squash, cut into 3 cm cubes
Pinch of salt
Pinch of white pepper, ground
A pinch of crushed nutmeg
1 bay leaf
1 tsp mustard
¼ tsp turmeric
1 tbsp lemon zest (from bio lemon)
1 tbsp cane sugar
400 ml whole milk
4 tbsp cream (sour or sweet)

Dumplings from graham bread rolls :

4 white rolls (or 1 baguette)
4 graham rolls (or 1 baguette)
1 onion, chopped
3 tbsp olive oil
1 tsp Vegeta without glutamate (Or chicken seasoning)
Pinch of nutmeg
100-200 ml whole milk
2 eggs
1/4 tsp marjoram
2 tbsp parsley, fresh and chopped

Garnish / flavor :

Fresh parsley
8 tbsp red currants, canned, or cranberries

Method :


1. Fry the onion on oil, add chopped vegetables, sauté briefly. Then add the meat, sauté, add pepper, bay leaf, salt, and cooked covered until tender.

2. Take out the cooked meat along with bay leaf, blend soft vegetable with a hand blender, then add milk, lemon zest, and mustard. Boil the sauce for a few minutes.

3. Meanwhile, prepare the dumplings: Cut the rolls into slices, half of them still on the quarters (dumplings will have a nicer texture), mix in the fried onion. Add milk, beaten egg yolks, spices, and finely chopped herbs. Finally, whisk egg whites to firm snow and stir in the mixture. If necessary, add milk. Shape 2-3 dumpling ovals, and cook on the steam for about 40 minutes or until firm consistency.

4. Serve with the meat, sauce, and garnish.

Tip:

You can replace patty pan squash in the sauce with Hokkaido pumpkin, zucchini, or other vegetable like broccoli, cauliflower. If you do not like fitness meal, use cream instead of milk.
--------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :

          
6-8 plátky kuracieho mäsa (kuracie prsia)
4 lyžice olivového oleja
1 pokrájaná cibuľa na drobno
3 pokrájané mrkvy na kolieska
½ pokrájaný zeler
2 pokrájaný petržleny
1 patizón, pokrájaný na 3 cm kocky
Štipku soli
Biele korenie
Štipku pomletého muškátového orieška
1 bobkový list
1 lyžička horčice
¼ lyžičky kurkumy
Postrúhaná citrónová kôra z bio citróna
1 lyžica trstinového cukru
400 ml mlieko, plnotučné
4 lyžice smotany (kyslej alebo sladkej)

Karlovarský knedlík s grahamovými rožkami :

4 biele rožky
4 grahamové rožky
1 cibuľa, pokrájaná
3 lyžice olivový olej
1 lyžička Podravky (vegeta bez glutamátu)
Muškátový oriešok
100-200 ml mlieka, plnotučné
2 vajíčka
Trochu majoránky
Vňať petržlenu

Ozdoba / príchuť :

Petržlenová vňať
Zavárané červené ríbezle, alebo brusnice

Postup :


1. Cibuľu opražte na oleji, pridajte pokrájanú zeleninu a krátko opečte.  Potom krátko opečte mäso, pridajte korenie, bobkový list, soľ a varte domäkka.

2. Uvarené mäso vyberte spolu s bobkovým listom, mäkkú zeleninu rozmixujte s ponorným mixérom a pridajte mlieko, citrónovú kôru a horčicu. Omáčku ešte povarte pár minút.

3. Medzitým pripravte knedle : rožky pokrájajte na kolieska, polovicu z nich ešte na polky (takto budú mať knedle krajšiu štruktúru) a pridajte k nim opraženú cibuľku na oleji. Pridajte mlieko, rozšľahané žĺtka, koreniny a bylinky posekané na drobno. Nakoniec vyšľahajte bielka na pevný sneh a primiešajte k cestu, ktoré by malo byť dobre tvarovateľné. Ak potrebné, pridajte mlieko. Vyformujte 2 – 3 knedle, oválky v tvare šišky, a varte na pare asi tak 40 min, alebo do pevnej konzistencie.

4. Podávajte spolu s mäsom, omáčkou a ozdobou

Tip : 

Patizón v omáčke môžte nahradiť tekvicou Hokkaido, cuketou, brokoli alebo karfiolom. Ak neobľubujete fitnes jedlá, tak použite smotanu namiesta mlieka.



No comments:

Post a Comment