Pages

Saturday, September 26, 2015

Millet soufflé with plums / Pšenový nákyp so slivkami / Soufflé au millet avec prunes

Servings : 8, calories per serving : 400
Preparation time : 30 min, baking time : 60 min
See nutrition facts by Yummly

Millet, among the cereals, has long been consumed, but modern kitchen pushed it out of our eating habits. It is a real treasure with higher nutritional value. Similarly, buckwheat containing a high content of flavonoid rutin required for stronger vessels, is a healthy grain. Both cereals are free of gluten and are, therefore, suitable for celiac diet. In this recipe, we were inspired by the soufflé with autumn fruits from a professional confectioner, Pavlína Berzsiová.

Pšeno patrí k obilninám, ktoré sa konzumovalo už oddávna, avšak moderná kuchyňa ho vytlačila z našich stravovacích návykov. Je to skutočný poklad s vysokou výživovou hodnotou. Podobne aj pohánka, ktorá obsahuje vysoký obsah flavonoidu rutínu potrebného pre pevné cievy, je zdravou surovinou. Obe obilniny neobsahujú lepok, a teda sú vhodné pre celiakovú diétu. V tomto recepte som sa inšpirovala nákypom s jesenným ovocím od profesionálnej cukrárky Pavlíny Berzsiovej. 


Source / Zdroj :

Ingredients :


Soufflé :
100 g millet, bio-quality
6 tbsp buckwheat, bio and hulled
6 tbsp cane sugar
1 tbsp coconut oil
400-500 ml whole milk
1 cup breadcrumbs
Filling :
250 g curd
250 g cottage cheese
700 g plums
1 egg
10 g sugar, vanilla-flavored
1 tbsp lemon zest, grated
50 g cane sugar (or to taste)
Dressing :
100 ml whole milk
1 egg

Method :


1. Rinse the millet with boiling water (to drive off the bitterness), pour cold water about 2 cm (about 1 in) above the surface, cover and cook over low heat about 15 min. to soften
2. Add milk and cook stirring up to a moderate thickening, add buckwheat to further thicken the mash, stir in oil, then apply a half of the mash with a spoon on the greased baking sheet and sprinkled with breadcrumbs (or the fuser bowl), pour with a half of dressing, topped with bread crumbs (crumbs were previously little fried)
3. Meanwhile, prepare the filling, mix all the ingredients and apply it on the millet layer
4. Put a half of pitted plums and sprinkle with a half of the breadcrumbs
5. Cover with the other half of millet, pour with dressing and stack the second half of the pitted plums
6. Sprinkle with breadcrumbs, oil, and a few tablespoons of sugar
7. Bake at 180 oC (356  oF) for about 50-60 minutes or until surface browning

Note : Millet contains goitrogens, which supress thyroid activity, therefore, people with an enlargement of this gland should be careful with millet.
------------------------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie :


Nákyp :
100 g bio pšeno
5-6 PL bio lúpaná pohánka
5 – 6 PL trstinový hnedý cukor
1 PL kokosový olej
400-500 ml mlieka
Strúhanka z 1 1/2 rožka
Plnka :
250 g hrudkového tvarohu
250 g mäkkého tvarohu
700 g sliviek
1 vajce
10 g vanilkový cukor
1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry
50 g trstinový hnedý cukor (alebo podľa chuti)
Zálievka :
100 ml mlieka
1 vajce

Postup :


1. Pšeno prepláchnite vriacou vodou (tým ho zbavíte horkosti), zaleje studenou vodou asi 2 cm nad povrch, prikryte a varte na miernom ohni asi 15 min do zmäknutia
2. Pridajte mlieko a varte miešajúc  do mierneho zhustnutia, pridajte pohánku aby kaša ešte viac zhustla, ocukrite ju, primiešajte tuk, potom polovicu kaše naneste lyžicou na vymastený plech (alebo zapekaciu misu) posypaný strúhankou (strúhanku predtým trochu opražte)
3. Zatiaľ pripravte plnku, zmiešajte suroviny a naneste na vrstvu pšena
4. Vložte polovicu odkôstkovaných sliviek a posypte polovicou strúhanky
5. Zakryte druhou polovicou pšena a poukladajte druhú polovicu sliviek na vrch
6. Posypte strúhankou, pokvapkajte olejom, posypte pár lyžicami cukru
7. Pečte pri 180 oC (356 oF) asi 50-60 minút, alebo do zhnednutia povrchu

Poznámka : Pšeno obsahuje goitrogény, ktoré potláčajú činnosť štítnej žľazy, preto ľudia so zväčšenou žľazou mali by byť opatrní so pšenom.


No comments:

Post a Comment