Pages

Monday, February 1, 2016

Interlaced apple strudel / Prekladaná štrúdľa / Entrelacé strudel aux pommes / Чересстрочный яблочный штрудель

Servings : 10 per one strudel, calories per serving : 260
Preparation time : 60 min, baking time : 60
See nutrition facts

Strudel can be made from different kinds of puff pastry, which has either more water, or more fat. Butter in puff pastry makes it soft and crispy. When making this strudel, we have used the fat puff pastry using a way of pastry interlacing that gives the classic strudel an interesting texture. The apple filling can be mixed either with poppy seeds, or cottage cheese (lump curd), and all the variations are tasty and fresh thanks to flavoring with fruits. Here, we have also used vegetable soft oil, grape seed oil, because we wanted to decrease the cholesterol content; however, if you prefer the butter, it is up to you to adjust this recipe. 

Na štrúdľu sa môže použiť lístkové cesto vodové, alebo tukové. Maslo ho robí jemnejším a krehkejším. Pri príprave tejto štrúdle sme použili domáce tukové lístkové cesto použitím vzorom prekladania cesta, ktorý klasickej štrúdli pridá zaujímavú štruktúru. Jablkovú plnku môžeme ochutiť makom alebo tvarohom a všetky variácie štrúdle budú chutné a svieže vďaka primiešanému ovociu (pozrite si recept nižšie). Tu sme tiež použili rastlinný jemný olej, z hroznových semienok, pretože sme chceli znížiť obsah cholesterolu v štrúdli; ak však dávate prednosť maslu, je na vás, aby ste si tento recept upravili.


Ingredients :


Puff pastry for 4 strudels :
Fat dough
250 g butter
75 g plain flour, sifted
Non-fat dough
200 g plain flour, sifted
50 g coarse flour, sifted
1 egg yolk
¼ tsp salt
1 tbsp vinegar (to activate the gluten needed for dough elasticity)
125 ml water

Apple-poppy seed filling (1 strudel) :
100 g poppy seed
5 grated apples
50 g raisins
3 tbsp lemon juice
2 tbsp cinnamon, ground
4 tbsp granulated sugar (white or cane)
50 ml grape seed oil or the other soft vegetable oil (or 50 g butter)

Apple-curd filling (1 strudel) :
300 g lump cottage cheese (0.5% fat)
5 grated apples
50 g raisins
2 yolks
5 tbsp breadcrumbs
2 tbsp sugar, vanilla flavored
4 tbsp granulated sugar (white or cane)
50 ml grape seed oil or the other soft vegetable oil (or 50 g butter)

Method :


1. Prepare the pastry as directed in the previousrecipe
2. Roll the dough out, make the sheet on the board, use plain flour if the dough sticks
3. Drizzle with oil, and lengthwise in the middle sprinkle with ground poppy seeds, then with sugar
 (for the curd strudel, first sprinkle with breadcrumbs, then spread the curd mixed with the yolks, vanilla sugar, and raisins)
4. Spread the apples, raisins, sugar, cinnamon, breadcrumbs, drizzle with oil
5. Cut the sheet into strips and fold so that the strudel will be wrapped, as shown in the photo
6. Brush with the egg white, pierce the top of the strudel with a fork and transfer to a greased baking tray
7. Bake for 15 min. at 200 ° C (392° F) , then 40 min. at 180 ° C (356° F), or until brown golden
8. Sprinkle with powdered sugar, cut when served



                                æ  æ  æ  æ   æ   æ  æ   æ   æ   æ   æ
(Slovak)

Zloženie :


Lístkové cesto :
na 4 záviny
Tukové cesto
250 g masla
75 g hladkej múky, preosiatej
Cesto bez tuku
200 g hladkej múky, preosiatej
50 g hrubej múky, preosiatej
1 žĺtok
¼ lyžičky soli
1 lyžica octu (aktivuje lepok potrebný na pružnosť cesta)
125 ml vody

Jablkovo-maková plnka (na 1 závin) :
100g mak
5  strúhaných jabĺk
50 g hrozienok
3 PL citrónovej šťavy
2 PL škorice, pomletej
4 PL kryštálového cukru (biely alebo trstinový)
50 ml hroznového oleja (alebo 50 g masla)

Jablkovo-tvarohová plnka (na 1 závin) :
300 g hrudkového tvarohu (0.5 %, alebo plnotučného)
5  strúhaných jabĺk
2 žĺtky
50 g hrozienok
3 PL citrónovej šťavy
5 PL strúhanky
2 PL vanilkový cukor
4 PL kryštálového cukru (biely alebo trstinový), alebo podľa chuti
50 ml hroznového oleja (alebo 50 g masla)

Postup :


1. Pripravíme lístkové cesto podľa návodu v predchádzajúcom recepte
2. Rozvaľkáme plát cesta na doske, použijeme hladkú múku ak sa cesto lepí
3. Pokvapkáme olejom a po dĺžke v strede posypeme s pomletým makom, potom cukrom
(pre tvarohovú štrúdľu, posypeme najprv strúhankou, potom natrieme len s tvarohom vymiešaným   so žĺtkami, vanilkovým cukrom a hrozienkami)
4. Posypeme jablkami, hrozienkami, citrónovou šťavou, cukrom, škoricou, strúhankou, pokvapkáme s olejom
5. Kraje cesta porežeme na pásy a preložíme tak, aby sme uzavreli štrúdľu, podľa obrázka
6. Potrieme bielkom, poprepichujeme vrch cesta vidličkou a prenesieme na pomastený plech
7. Pečieme 15 min. pri 200 oC, potom 40 min. pri 180 oC, alebo do zlatista
8. Posypeme práškovým cukrom




No comments:

Post a Comment