Servings : 10, calories for serving : 330
Preparation time: 60 min, Baking time : 45 min
See nutrition facts
Cardamom is an oriental spice with intense resinous aroma and flavor
thanks to a few essential oils. We blended it into the dough of tartlet that has obtained a greenish color with a slightly spicy flavor. We also added rose
water to the filling, fragrant distillate of rose petals, whose
origin dates back to Persia. Then, we have decorated the tartlet with
raspberries, which revived the cake with color and freshness.
Kardamom je orientálna korenina s intenzívnou
aromatickou, živicovou vôňou a príchuťou vďaka niekoľkým esenciálnym
olejom. Primiešali sme ju do cesta tortičky, ktoré tak dostalo zelenkavú farbu
s jemnou korenistou príchuťou. Do krému sme pridali ružovú vodu, voňavý
destilát z lupienkov ruží, ktorej pôvod sa datuje do Perzie. Tortičku sme
ozdobili s malinami, ktoré ju aj oživili svojou farbou a sviežosťou.
Ingredients:
Dough
90 ml grape seeds oil
1/3 cup white cane sugar
1 egg
1 1/2 cup semi-coarse flour, sifted
1 tsp baking soda
180 ml milk (whole or fat-free for fitness cake)
2 tsp green cardamom (or more according to the flavor intensity)
Filling
250 g mascarpone
250 g Greek yogurt, fat-free, plain
6 tbsp white cane sugar (or to taste)
2 tbsp rose water (e.g. from Ayumi)
5 tbsp raspberry jam
Garnish
100 g fresh raspberries
Powdered white sugar for sprinkling
50 g fondant, white confectionary modeling clay (Dr. Oetker)
Method :
Dough
1. Mix the oil with sugar
2. Stir in yolks
3. Add milk
4. Stir in sifted dry ingredients
5. Whisk the egg whites and stir in slowly the rigid foam
6. Pour into greased and floured spring form (around 18 cm (7.5 inch )
in diameter, 6.5 cm (2-3 inch) in height )
7. Bake in preheated oven at 170 °C (338 °F) for about 45 min., if the
dough burns, lower the temperature and bake longer until toothpick stuck in the
middle of cake will stay clean
Filling and assembling the tartlet
8. Cut the cake horizontally into halves, cut off the irregularities and
make crumbles from pastry leftovers, mix with 3 tablespoons of mascarpone and
4-5 tablespoons of yogurt so that you get a creamy solid consistency, add sugar
to taste
9. Make the firm filling from the rest ingredients, season with rose
water
10. Spread the jam on the first pastry and put on it the filling
mixed with crumbs
11. Cover with the second pastry and spread a thick layer of the rose
water filling, especially in the center, then smooth it gently with a silicon
spatula from the center into edges rotating the cake stand
12. Let it harden in the refrigerator for several hours
13. Meantime, model three white roses: roll out fondant into a thin
layer and cut out petals using a round mold with a diameter of about 3.5 cm (with a small glass), twist the first to a rosebud, then add the other
petal, twist each around other petals, bend gently petal edges
outside, use 4-6 petals for one rose
14. Before serving, take the cake out from the fridge, insert the roses into the middle of tartlet, garnish with raspberries
and sprinkle with sugar through the sieve
æ æ æ æ æ æ æ æ æ æ æ æ æ æ
(Sovak)
Zloženie :
Cesto
90 ml oleja z hroznových semienok
1/3
hrnčeka bieleho trstinového cukru
1 vajíčko
1.5 hrnčeka polohrubej múky, preosiatej
1 ČL sódy bikarbóny
180 ml mlieka (plnotučného alebo bez tuku pre fitnes tortu)
2 ČL zeleného kardamomu (alebo viac podľa intenzity príchute)
Plnka
250 g maskarpone
250 g gréckeho jogurtu
6 PL bieleho trstinového cukru (alebo podľa chuti)
2 PL ružovej vody (nap. z Ayumi)
5 PL malinového lekváru
Ozdoba
100 g čerstvých malín
Práškový biely cukor na posypanie
50 g fondant, bielej cukrárskej modelovacej hmoty (Dr. Oetker)
Postup :
Cesto
1. Zmiešajte olej s cukrom
2. Vmiešajte žĺtka
3. Pridajte mlieko
4. Vmiešajte preosiate suché zložky
5. Vyšľahajte bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta
6. Vylejte do vopred vymastenej a pomúčenej formy (18 cm v priemere, 6.5 cm na výšku)
7. Pečte v predhriatej rúre na 170 oC
asi 45 min., ak cesto pripeká, znížte teplotu a pečte dlhšie, pokiaľ špajdľa
zapichnutá do stredu nezostane čistá
Krém a zloženie torty
8. Upečené cesto rozrežte na 2 pláty, zrežte
nepravidelnosti a zbytky pečiva pomrvte, zmiešajte s 3 kopcovitými lyžicami
maskarpone a 4-5 PL jugurtu tak, aby ste dostali krémovú pevnú konzistenciu,
ocukrite podľa chuti
9. Zvyšok zmiešajte na krém pevnej konzistencie,
ochuťte ružovou vodou
10. Na prvý plát pečiva natrite lekvár a naň
vrstvu krému so zbytkami pečiva
11. Prikryte druhým pečivom a naň natrite hrubú
vrstvu krému s ružovou vodou, hlavne v centre, ktorý vyhladíte silikónovou
roztierkou otáčaním stojana torty, potom postupne tlačte jemne krém k okrajom
12. Dajte stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín
13. Zatiaľ vymodelujte 3 biele ruže : rozvaľkajte
fondant do tenkej vrstvy a okrúhlou formičkou o priemere asi 3.5 cm (napríklad
malý pohárik) vyrežte lupienky, prvý stočte do podoby puku, potom pridávajte
lupienky, stáčajte okolo iných lupienkov, vrchné kraje lupienkov jemne vyhnite
smerom do vonkajšej strany, na jednu ružu použite 4-6 lupienkov
14. Pred podávaním vyberte tortu z chladničky,
zapichnite ruže do stredu krému, obložte obvod torty malinami a pomocou sitka
poprášte cukrom
No comments:
Post a Comment