Pages

Friday, March 18, 2016

Cardamom cake with rosewater and raspberries / Kardamomová torta s ružovou vodou a malinami / Gâteau à la cardamome, d'eau de rose et framboises / Кардамон торт с розовой водой и малиной

Servings : 10, calories for serving : 330
Preparation time: 60 min, Baking time : 45 min

Cardamom is an oriental spice with intense resinous aroma and flavor thanks to a few essential oils. We blended it into the dough of tartlet that has obtained a greenish color with a slightly spicy flavor. We also added rose water to the filling, fragrant distillate of rose petals, whose origin dates back to Persia. Then, we have decorated the tartlet with raspberries, which revived the cake with color and freshness.

Kardamom je orientálna korenina s intenzívnou aromatickou, živicovou vôňou a príchuťou vďaka niekoľkým esenciálnym olejom. Primiešali sme ju do cesta tortičky, ktoré tak dostalo zelenkavú farbu s jemnou korenistou príchuťou. Do krému sme pridali ružovú vodu, voňavý destilát z lupienkov ruží, ktorej pôvod sa datuje do Perzie. Tortičku sme ozdobili s malinami, ktoré ju aj oživili svojou farbou a sviežosťou. 



Ingredients:


Dough
90 ml grape seeds oil
1/3 cup white cane sugar
1 egg
1 1/2 cup semi-coarse flour, sifted
1 tsp baking soda
180 ml milk (whole or fat-free for fitness cake)
2 tsp green cardamom (or more according to the flavor intensity)

Filling
250 g mascarpone
250 g Greek yogurt, fat-free, plain
6 tbsp white cane sugar (or to taste)
2 tbsp rose water (e.g. from Ayumi)
5 tbsp raspberry jam

Garnish
100 g fresh raspberries
Powdered white sugar for sprinkling
50 g fondant, white confectionary modeling clay (Dr. Oetker)

Method :


Dough
1. Mix the oil with sugar
2. Stir in yolks
3. Add milk
4. Stir in sifted dry ingredients
5. Whisk the egg whites and stir in slowly the rigid foam
6. Pour into greased and floured spring form (around 18 cm (7.5 inch ) in diameter, 6.5 cm (2-3 inch) in height )
7. Bake in preheated oven at 170 °C (338 °F) for about 45 min., if the dough burns, lower the temperature and bake longer until toothpick stuck in the middle of cake will stay clean

Filling and assembling the tartlet
8. Cut the cake horizontally into halves, cut off the irregularities and make crumbles from pastry leftovers, mix with 3 tablespoons of mascarpone and 4-5 tablespoons of yogurt so that you get a creamy solid consistency, add sugar to taste
9. Make the firm filling from the rest ingredients, season with rose water
10. Spread the jam on the first pastry and put on it the filling mixed with crumbs
11. Cover with the second pastry and spread a thick layer of the rose water filling, especially in the center, then smooth it gently with a silicon spatula from the center into edges rotating the cake stand
12. Let it harden in the refrigerator for several hours
13. Meantime, model three white roses: roll out fondant into a thin layer and cut out petals using a round mold with a diameter of about 3.5 cm (with a small glass), twist the first to a rosebud, then add the other petal, twist each around other petals, bend gently petal edges outside, use 4-6 petals for one rose
14. Before serving, take the cake out from the fridge, insert the roses into the middle of tartlet, garnish with raspberries and sprinkle with sugar through the sieve


Making roses from fondant


æ  æ  æ  æ  æ  æ æ  æ  æ  æ æ  æ  æ  æ

(Sovak)

Zloženie :


Cesto
90 ml oleja z hroznových semienok
1/3 hrnčeka bieleho trstinového cukru
1 vajíčko
1.5 hrnčeka polohrubej múky, preosiatej
1 ČL sódy bikarbóny
180 ml mlieka (plnotučného alebo bez tuku pre fitnes tortu)
2 ČL zeleného kardamomu (alebo viac podľa intenzity príchute)

Plnka
250 g maskarpone
250 g gréckeho jogurtu
6 PL bieleho trstinového cukru (alebo podľa chuti)
2 PL ružovej vody (nap. z Ayumi)
5 PL malinového lekváru

Ozdoba
100 g čerstvých malín
Práškový biely cukor na posypanie
50 g fondant, bielej cukrárskej modelovacej hmoty (Dr. Oetker)

Postup :


Cesto
1. Zmiešajte olej s cukrom
2. Vmiešajte žĺtka
3. Pridajte mlieko
4. Vmiešajte preosiate suché zložky
5. Vyšľahajte bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta
6. Vylejte do vopred vymastenej a pomúčenej  formy (18 cm v priemere, 6.5 cm na výšku)
7. Pečte v predhriatej rúre na 170 oC asi 45 min., ak cesto pripeká, znížte teplotu a pečte dlhšie, pokiaľ špajdľa zapichnutá do stredu nezostane čistá

Krém a zloženie torty
8. Upečené cesto rozrežte na 2 pláty, zrežte nepravidelnosti a zbytky pečiva pomrvte, zmiešajte s 3 kopcovitými lyžicami maskarpone a 4-5 PL jugurtu tak, aby ste dostali krémovú pevnú konzistenciu, ocukrite podľa chuti
9. Zvyšok zmiešajte na krém pevnej konzistencie, ochuťte ružovou vodou
10. Na prvý plát pečiva natrite lekvár a naň vrstvu krému so zbytkami pečiva
11. Prikryte druhým pečivom a naň natrite hrubú vrstvu krému s ružovou vodou, hlavne v centre, ktorý vyhladíte silikónovou roztierkou otáčaním stojana torty, potom postupne tlačte jemne krém k okrajom
12. Dajte stuhnúť do chladničky na niekoľko hodín
13. Zatiaľ vymodelujte 3 biele ruže : rozvaľkajte fondant do tenkej vrstvy a okrúhlou formičkou o priemere asi 3.5 cm (napríklad malý pohárik) vyrežte lupienky, prvý stočte do podoby puku, potom pridávajte lupienky, stáčajte okolo iných lupienkov, vrchné kraje lupienkov jemne vyhnite smerom do vonkajšej strany, na jednu ružu použite 4-6 lupienkov
14. Pred podávaním vyberte tortu z chladničky, zapichnite ruže do stredu krému, obložte obvod torty malinami a pomocou sitka poprášte cukrom




No comments:

Post a Comment