Pages

Saturday, March 26, 2016

Easter speckled eggs / Veľkonočné bodkované vajíčka / Oeufs de Pâques mouchetés / Пунктирные Пасхальные яйца

Servings : 50, calories for serving : 45
Preparation time: 120 min, Baking time : 0 min

These eggs showing a speckled pattern are filled with chickpeas, peanut butter, maple syrup and coated in chocolate colored with turmeric or Matcha green tea.

Tieto vajíčka so škvrnitým vzorom sú naplnené s cícerom, arašidovým maslom, osladené javorovým sirupom a obalené v čokoláde sfarbenou s kurkumou a zeleným čajom Matcha.

Ingredients:


100 g chickpeas, dried
150 g peanut butter, smooth
2 tbsp maple syrup
1 tbsp vanilla extract, natural (eg. Bourbon from Madagascar)

Garnish
150 g white chocolate
1 tbsp coconut oil
½ tsp turmeric
5 g Matcha green powder
¼ tsp Spirulina powder
1 tbsp vanilla extract, natural
½ - 1 tsp cacao powder, Dutch

Method :


1. Soak chickpeas for 2-3 hours, then rinse and cook for 40-60 minutes until beans are soft, remove water and blend to puree (with eg. immersion blender)
2. Stir in peanut butter and vanilla syrup
3. Alternatively, mix all the ingredients at once and blend
4. Let cool it in the freezer for 10 min., then model/shape small eggs and put back in the freezer to chill for 10 min.
5. Melt the chocolate with coconut oil on a very low heat (or water bath) in a pan with a thick bottom, add turmeric color 
6. Keep eggs in the freezer, stick one with a toothpick, lean the container with chocolate and dip the egg into melted chocolate, let chocolate drops run down and within this time it should solidify on a egg, then return the egg to the freezer to solidify further, meantime melt the chocolate if it is too stiff
7. When a half of eggs are yellow-colored, add Matcha powder to melted tumeric chocolate, counterstain with dark green spirulina and continue coloring eggs
8. Mix vanilla extract with cocoa and using a new clean painting brush stain gently irregular dots and spots on eggs, place in the fridge
9. Serve in coconut nests described in the next recipe

æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ æ  æ

(Slovak)

Zloženie :


100 g cícerových bobúľ, suchých
150 g arašidového masla
2 PL javorového sirupu
1 PL vanilkový extrakt, prírodný (nap. Bourbon Madagaskar)

Ozdoba 
150 g bielej čokolády
1 PL kokosového oleja
½ ČL kurkumy
5 g Matcha zeleného prášku
¼ ČL Spirulina prášok
1 PL vanilkový extrakt, prírodný
½ - 1 ČL kakového prášku, holandského

 Postup :


1. Cícer namočíme na 2-3 hod, potom scedíme, prepláchneme a varíme 40-60 min, pokiaľ bôby nebudú mäkké, odstránime vodu a rozmixujeme na pyré (nap. ponorným mixérom)
2. Primiešame arašidové maslo, vanilku a sirup
3. Alternatívne, môžeme zmiešať naraz všetky ingrediencie a zmixovať
4. Dáme do mrazničky schladiť na 10 min. a potom modelujeme malé vajíčka a dáme späť do mrazničky schladiť na 10 minút
5. Rozpustíme čokoládu s kokosovým olejom na veľmi miernom ohni (alebo vodnom kúpeli), v panvici s hrubým dnom a sfarbíme s kurkumou
6. Vajíčka udržujeme v mrazničke, po jednom napichneme na špáratko, nakloníme nádobu s čokoládou a namočíme vajíčko do tuhnúcej čokolády, necháme stiecť a za túto chvíľu by mali stuhnúť, potom ich vrátime na studenú tácku v mrazničke ďalej tuhnúť, čokoládu medzitým dáme rozpustiť ak je príliš stuhnutá
7. Keď sme žlto sfarbili polovicu vajíčok, pridáme do čokolády Matcha prášok, prípadne dofarbíme tmavšou zelenou spirulinou a pokračujeme s farbením vajíčok
8. Zmiešame vanilkový extrakt s kakaom a novým čistým štetcom na farbičky robíme jemne nepravidelné bodky a škvrny na vajíčka, uložíme do chladničky
9. Podávame v kokosových hniezdach, opísané v ďalšom recepte


No comments:

Post a Comment