Pages

Thursday, March 10, 2016

Indian samosa with chutney / Indická samosa s čatní / Samoussa indien avec chutney / Индийская самоса с чатни

Servings : 20, calories for serving : 170
Preparation time: 120 min, Baking time : 45 min

Samosa is a popular fried or baked pastry usually in the triangular form with spicy vegetable or meaty filling. It is eaten as an appetizer or snack in the local cuisine of the Indian subcontinent, South and Central Asia, the Arabian Peninsula, the Mediterranean, and in some parts of Africa. The following recipe is for Indian samosa with the spicy potato and pea filling, as I used to buy in the authentic Indian restaurant during my stays abroad. The only difference is that is baked now instead of fried. A part of this recipe is from the magazine F.O.O.D. and a part from internet resources. In addition, this samosa is served with our homemade sweet-sour pumpkin-bean chutney.

Samosa je populárne smažené alebo pečené pečivo obyčajne vo forme trojuholníkových taštičiek s pikantnou zeleninovou alebo mäsitou plnkou. Konzumuje sa ako predjedlo alebo snack v miestnych kuchyniach indického subkontinentu, južnej a strednej Ázie, Arabského polostrova, Stredomoria, a v niektorých častiach Afriky. Nasledujúci recept je pre indickú samosu s pikantnou zemiakovo hrachovou plnkou, podobnú ako som mala možnosť si kupovať v autentickej indickej reštaurácii počas zahraničných pobytov, s tým rozdielom, že teraz je pečená a nie smažená. Časť tohto receptu  je z časopisu FOOD a časť zo zdrojov  internetu. Ako dip sa použilo domáce sladkokyslé tekvicovo fazuľové čatní. 

Ingredients:


Dough
2 cups fine flour, sifted
2 tbsp olive oil (or other)
½ tsp salt
½ cup water (or more if necessary)

Filling
½ tsp mustard seeds
1 onion, chopped
1 tsp ginger
80 g peas
1 tsp coriander, ground
1 tsp cumin
½ tsp garam masala (Indian spice mixture)
1 chili green pepper, chopped
½ lemon, juice
600 g boiled potatoes
½ cup fresh coriander, chopped
½ tsp turmeric (optional)
200 ml of olive oil, or as needed for baking

Method :


1. Mix the flour with salt and oil, add water and prepare a supple dough, let it rest for 30 minutes
2. Sauté mustard seed oil, add onion, ginger, sauté a few minutes more
3. Add the peas and spices, let it sauté
4. Stir in lemon juice, cooked mashed potatoes, chopped fresh coriander, salt and roast a few more minutes
5. Roll out the dough to a thickness of about as a coin (neither thick, or very thin, not to be broken)
6. Use a circular form to cut out the circles on dough with a diameter of 15-20 cm (6-8 inches), cut in half, fold each half-circle in half, press the side of the triangle to close it, which is then filled with about 1 tablespoon of filling, close the upper part with fingers as seen in the picture
7. Brush with oil and place on a greased baking sheet
8. Place in a preheated oven at 180 oC (356 oF) and bake until golden brown, turn samosas to prevent burning
9. Serve with chutney

Note: To have more original and crispier samosas, fry it instead of baking (but it will be less healthy)



ä  ä  ä  ä  ä  ä  ä  ä  ä  ä  ä  ä  ä  ä  

(Slovak)

Zloženie :


Cesto
2 hrnčeky hladkej múky, preosiatej
2 PL olivového oleja (alebo iného)
½ ČL soľ
½ hrnčeka vody (alebo viac podľa potreby)

Plnka 
½ ČL horčičných semienok
1 cibuľa
1 ČL zázvoru
80 g hrášku
1 ČL koriander, mletý
1 ČL rímskej rasce
½ ČL garam masala (zmes indického korenia)
1 čili paprička, pokrájaná
½ citróna, šťava
600 g varených zemiakov
½ hrnčeka čerstvého koriandra, posekaného
½ ČL kurkuma (voliteľné)
200 ml olivového oleja, alebo podľa potreby na pečenie

Postup :


1. Múku zmiešame so soľou a olejom, pridáme vodu a vypracujeme vláčne cesto, necháme odpočívať 30 minút
2. Na oleji orestujeme horčičné semienka, pridáme cibuľu, zázvor, restujem pár minút
3. Pridáme hrášok a korenie, necháme speniť
4. Vmiešame citrónovú šťavu, roztlačené zemiaky, nasekaný koriander, soľ a opekáme ďalších pár minút
5. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi ako minca (nie hrubé a ani nie veľmi tenké, ktoré by sa roztrhlo)
6. Pomocou kruhovej formy vyrežeme na ceste kruh o priemere 15-20 cm (6 – 8 palcov), prekrojíme na polovice, každý  polkruh preložíme na polovicu a spojíme/stlačíme strany trojuholníka, ktorý potom naplníme asi 1 lyžicou plnky a uzavrieme tak, že spojené cesto na strane umiestnime do prostriedku trojuholníka  a vrch spojíme/uzavriete prstami stlačením.
7. Potrieme olejom a položíme na plech potretý olejom
8. Dáme do predhriatej rúry na 180 oC (356 oF) a pečieme do zlato hneda, v polovici pečenia preobrátime samosy, aby sa nepripiekli
9. Podávame s čatní

Typ : Ak chcete mať originálnejšiu a chrumkavejšiu samosu, môžete ju vyprážať namiesto pečenia (čo ale bude menej zdravé)



No comments:

Post a Comment