Servings : 20, calories for serving : 170
Preparation time: 120 min, Baking time : 45 min
see nutrition facts
Samosa is a
popular fried or baked pastry usually in the triangular form with
spicy vegetable or meaty filling. It is eaten as an appetizer or snack in the
local cuisine of the Indian subcontinent, South and Central Asia, the Arabian
Peninsula, the Mediterranean, and in some parts of Africa. The following recipe
is for Indian samosa with the spicy potato and pea filling, as I used to buy in
the authentic Indian restaurant during my stays abroad. The only difference is
that is baked now instead of fried. A part of this recipe is from the magazine
F.O.O.D. and a part from internet resources. In addition, this samosa is served
with our homemade sweet-sour pumpkin-bean chutney.
Samosa je
populárne smažené alebo pečené pečivo obyčajne vo forme trojuholníkových
taštičiek s pikantnou zeleninovou alebo mäsitou plnkou. Konzumuje sa ako
predjedlo alebo snack v miestnych kuchyniach indického subkontinentu, južnej a
strednej Ázie, Arabského polostrova, Stredomoria, a v niektorých častiach
Afriky. Nasledujúci recept je pre indickú samosu s pikantnou zemiakovo
hrachovou plnkou, podobnú ako som mala možnosť si kupovať v autentickej
indickej reštaurácii počas zahraničných pobytov, s tým rozdielom, že teraz
je pečená a nie smažená. Časť tohto receptu
je z časopisu FOOD a časť zo zdrojov internetu. Ako dip sa
použilo domáce sladkokyslé tekvicovo fazuľové čatní.
Ingredients:
Dough
2 cups fine flour, sifted
2 tbsp olive
oil (or other)
½ tsp salt
½ cup water (or more if necessary)
Filling
½ tsp
mustard seeds
1 onion,
chopped
1 tsp ginger
80 g peas
1 tsp
coriander, ground
1 tsp cumin
½ tsp garam
masala (Indian spice mixture)
1 chili green
pepper, chopped
½ lemon,
juice
600 g boiled
potatoes
½ cup fresh
coriander, chopped
½ tsp turmeric
(optional)
200 ml of
olive oil, or as needed for baking
Method :
1. Mix the
flour with salt and oil, add water and prepare a supple dough, let it rest for
30 minutes
2. Sauté
mustard seed oil, add onion, ginger, sauté a few minutes more
3. Add the
peas and spices, let it sauté
4. Stir in lemon
juice, cooked mashed potatoes, chopped fresh coriander, salt and roast a few
more minutes
5. Roll out
the dough to a thickness of about as a coin (neither thick, or very thin, not
to be broken)
6. Use a
circular form to cut out the circles on dough with a diameter of 15-20 cm (6-8
inches), cut in half, fold each half-circle in half, press the side of the
triangle to close it, which is then filled with about 1 tablespoon of filling,
close the upper part with fingers as seen in the picture
7. Brush
with oil and place on a greased baking sheet
8. Place in
a preheated oven at 180 oC (356 oF) and bake until golden
brown, turn samosas to prevent burning
9. Serve
with chutney
Note: To
have more original and crispier samosas, fry it instead of baking (but it will
be less healthy)
ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä
(Slovak)
Zloženie :
Cesto
2 hrnčeky hladkej múky, preosiatej
2 PL olivového oleja (alebo iného)
½ ČL soľ
½ hrnčeka vody (alebo viac podľa potreby)
Plnka
½ ČL horčičných semienok
1 cibuľa
1 ČL zázvoru
80 g hrášku
1 ČL koriander, mletý
1 ČL rímskej rasce
½ ČL garam masala (zmes indického korenia)
1 čili paprička, pokrájaná
½ citróna, šťava
600 g varených zemiakov
½ hrnčeka čerstvého koriandra, posekaného
½ ČL kurkuma (voliteľné)
200 ml olivového oleja, alebo podľa
potreby na pečenie
Postup :
1. Múku zmiešame so soľou a olejom,
pridáme vodu a vypracujeme vláčne cesto, necháme odpočívať 30 minút
2. Na oleji orestujeme horčičné semienka,
pridáme cibuľu, zázvor, restujem pár minút
3. Pridáme hrášok a korenie, necháme
speniť
4. Vmiešame citrónovú šťavu, roztlačené
zemiaky, nasekaný koriander, soľ a opekáme ďalších pár minút
5. Cesto rozvaľkáme na hrúbku asi ako
minca (nie hrubé a ani nie veľmi tenké, ktoré by sa roztrhlo)
6. Pomocou kruhovej formy vyrežeme na
ceste kruh o priemere 15-20 cm (6 – 8 palcov), prekrojíme na polovice,
každý polkruh preložíme na polovicu
a spojíme/stlačíme strany trojuholníka, ktorý potom naplníme asi 1 lyžicou
plnky a uzavrieme tak, že spojené cesto na strane umiestnime do prostriedku
trojuholníka a vrch spojíme/uzavriete
prstami stlačením.
7. Potrieme olejom a položíme na
plech potretý olejom
8. Dáme do predhriatej rúry na 180 oC
(356 oF) a pečieme do zlato hneda, v polovici pečenia preobrátime
samosy, aby sa nepripiekli
9. Podávame s čatní
Typ : Ak chcete mať originálnejšiu
a chrumkavejšiu samosu, môžete ju vyprážať namiesto pečenia (čo ale bude
menej zdravé)
No comments:
Post a Comment