Pages

Saturday, March 26, 2016

Easter speckled cake / Bodkovaná Veľkonočná torta / Gâteau de Pâques moucheté / Пасхальный торт с крапинами

Servings : 12, calories for serving : 460
Preparation time: 45 min, Baking time : 45 min

We have discovered the cake with such a pattern in Canadian Living magazine. Cake can be any, so we have stained it with Matcha pastel green color and turmeric yellow, as a symbol of the spring. Moreover, we made speckled eggs filled with peanut butter, chickpeas and sweetened with maple syrup.

Torta s takýmto vonkajším vzorom nás upútala v magazíne Canadian Living. Torta môže byť akákoľvek a my sme ju sfarbili bledozelenou farbou zo zeleného prášku Matcha a žltou z kurkumy, ako symbol jari. Navyše sme spravili bodkované zdravé vajíčka ktorých plnka je z arašidového masla a cíceru osladená javorovým sirupom. 


Ingredients:


Dough
180 ml grape seeds oil
1/2 cup white cane sugar
2 eggs
2 ¾ - 3 cup semi-coarse flour, sifted
2 tsp baking soda
360 ml milk
5 g Matcha pastel green powder
3 g Spirulina dark green powder
½ tsp tumeric

Filling
500 g mascarpone
200 g Greek yogurt, plain, fat-free
10 tbsp cane sugar, white (or to taste)
10 g Matcha green powder

Garnish
17 speckled eggs (green and yellow colored) with chickpea peanut stuffing (recipe is in another section)
2 tbsp vanilla extract
1 tsp Dutch cocoa powder
Spring meadow flowers

Method :


Dough
1. Mix the oil with sugar
2. Stir in yolks
3. Add milk
4. Stir in sifted dry ingredients
5. Divide the dough into two parts, stir in green powder into the first part and tumeric into the second part
6. Whisk the egg whites and stir in slowly rigid foam
7. Pour into greased and floured spring forms (22.5 cm (9 in) in diameter, 6.5 cm (3 in) in height)
8. Bake in preheated oven at 170 ° C (338 °F) for about 15 min., then reduce temperature to 150 ° C (305 °F) and bake for 30-40 minutes or until toothpick stuck in the middle will be clean

Filling and composition
9. Cut one of the baked pastry into two slices, spread one third of the filling, cover with the second pastry, spread the second third of the filling, cover with the third pastry and coat the entire cake with the remaining filling
10. Let it harden in the fridge, preferably overnight
11. Mix the cocoa powder with vanilla extract, soak the new clean paint brush in a mixture and touch gently the cake to do random dots all over the cake, not to break the cream layer, first try painting on baking paper
12. Place the cake in the fridge to allow the speckled pattern harden
13. Before serving, carefully transfer the cake onto a nice rack, garnish with eggs, flowers and serve



æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ æ  æ

(Slovak)

Zloženie :


Cesto
180 ml oleja z hroznových semienok
 1/2 hrnčeka bieleho trstinového cukru
2 vajcia
2 ¾ - 3 hrnčeky polohrubej múky, preosiatej
2 ČL sódy bikarbóny
360 ml mlieka
5 g Matcha prášok
3 g Spirulina prášok
½ ČL kurkumy

Plnka
500 g maskarpone
200 g gréckeho jogurtu, bieleho bez tuku
10 PL bieleho trstinového cukru (alebo podľa chuti)
10 g Matcha zeleného prášku


Ozdoba
17 bodkovaných vajíčok (zeleno a žlto sfarbených) s arašidovo cícerovou plnkou (recept je v inej časti)
2 PL vanilkový extrakt
1 ČL holandský kakaový prášok
Jarné lúčne kvietky

Postup :


Cesto
1. Zmiešajte olej s cukrom
2. Vmiešajte žĺtka
3. Pridajte mlieko
4. Vmiešajte preosiate suché zložky
5. Rozdeľte cesto na dve časti, do jedného vmiešajte zelený prášok, do druhého kurkumu
5. Vyšľahajte bielka a pomaly vmiešajte tuhú penu do cesta
6. Vylejte do vopred vymastených a pomúčených  foriem (22.5 cm (9 palcov) v priemere, 6.5 cm (3 palcov)  na výšku)
7. Pečte v predhriatej rúre na 170 oC (338 °F) asi 15 min., potom znížte teplotu na 150 oC (305 °F) a pečte ďalej asi 30-40 min, pokiaľ špajdľa zapichnutá do stredu nezostane čistá

Krém a zloženie torty
8. Jedno z upečeného cesta rozrežte na 2 pláty, a natrite tretinou plnky, prikryte druhým plátom a naneste druhú tretinu plnky, nakoniec prikryte tretím plátom a natrite celú tortu zvyšným krémom
9. Dajte stuhnúť do chladničky, najlepšie cez noc
10. Zmiešajte kakaový prášok s vanilkovým extraktom, namočte do zmesi nový čistý štetec na farby a jemne sa dotýkajte torty tak aby ste neporušili vrstvu krému a robte nepravidelné bodky po celej torte, najprv si to skúste na papieri na pečenie
11. Vložte tortu do chladničky, aby bodkovaná vzorka stuhla
12. Pred podávaním preneste opatrne tortu na pekný stojan, ozdobte vajíčkami, kvetmi a podávajte 

No comments:

Post a Comment