Servings : 8, calories for serving : 270
Preparation time: 30 min, Baking time : 60 min
See nutrition facts
Kohlrabi has
many health benefits, it contains mainly potassium that promotes the healthy
heart and sulfur content in glucosinolate compound that has anti-cancer
effects. In this recipe, we combined kohlrabi with oyster mushrooms, which
reduce the cholesterol level and stimulate the immune system acting through
human cytotoxic T cells and natural killer cells known to neutralize cancer
cells. As a method, we made vegetable slices with sprinkled oysters fried with
onions. Layers were then poured with dressing and after baking, we obtained an interesting
texture of vegetable gratin. Oyster mushrooms and onion on the surface became
deliciously caramelized and with the sweet-sour chutney, the meal appeared as a
healthy and tasty option.
Kaleráb
má veľa zdravotných výhod, obsahuje hlavne draslík, ktorý podporuje zdravie srdca
a síru v zlúčenine glukosinolát s protirakovinovými účinkami. V tomto
recepte sme ho skombinovali s hlivou ustricovou, ktorá znižuje cholesterol
a stimuluje imunitný systém pôsobiac na ľudské cytotoxické T bunky a bunky
zvané prirodzené zabíjače, ktoré neutralizujú rakovinové bunky. Pri príprave
kalerábu sme použili gratináciu, teda zapekanie navrstvených tenkých plátkov
kalerábu s trochou zemiakmi medzi ktorými sme poukladali opečenú hlivu s cibuľkou.
Naukladané vrstvy sme poliali zálievkou,
ktorá vytvorila zaujímavú štruktúru zapekanej zeleniny. Pri pečení sa hliva
a cibuľka na povrchu chutne skaramelizovala a spolu s prílohou, sladko-kyslastým čatní, je to zdravá a chutná voľba (recept je nižšie).
Source /Zdroj:
Ingredients:
4 kohlrabi,
medium size
1 onion
300 g oyster
mushrooms
4 medium
potatoes
250 ml whole
milk
3 eggs
1/2 tsp
vegeta (seasoning), natural without glutamate
A pinch of
nutmeg
A pinch of
black pepper
A pinch of
salt
100 ml olive
oil
Method :
1 Slice the
onion and oysters, then fry on the oil
2. Slice
thinly kohlrabi and potato, slices should be transparent, use a grater
3. Sprinkle
a baking dish with oil, make a thin layer of potatoes and kohlrabi, sprinkle
with roasted oyster mushrooms and onions, drizzle with oil. Repeat the process
several times, then put onions and oyster on the top
4. Mix milk
with eggs and season with pepper, nutmeg, vegeta, pour the mixture over layers in the baking dish
5. Bake in
oven for about 60-75 min. at 180 ° C (356 oF), if the top layer begins burning, reduce the
temperature and continue baking
6. Serve
with chutney or with other flavouring
Tip :
If you
wish to have a fuller flavour, use 10% cream instead of milk and put bacon bits
on the top of vegetable. There is also another kohlrabi gratin recipe with mushrooms and rice.
ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä ä
(Slovak)
Zloženie :
4 kaleráby, stredne veľké
1 cibuľa
300 g hliva ustricová
4 stredne veľké zemiaky
250 ml plnotučného mlieka
3 vajíčka
½ ČL vegety, prírodnej bez glutamátu
Štipku muškátový oriešok
Štipku čierne korenie
100 ml olivový olej
Postup :
1. Hlivu a cibuľku pokrájame
a restujeme na oleji
2. Zatiaľ postrúhame na tenko celé
kaleráby a zemiaky bez šupiek, plátky by mali byť priesvitné, použijeme
strúhadlo
3. Zapekaciu misu potrieme olejom, na ňu
poukladáme tenkú vrstvu zemiakov, potom kalerábu, navrstvíme s opečenou
hlivou a cibuľou, pokvapkáme s olejom a postup niekoľko krát
opakujeme, na vrch dáme hlivu a cibuľu
4. Vajíčka rozmixujeme v mlieku,
ochutíme korením, vegetou a polejeme vrstvy v mise
5. Pečieme v rúre asi 60 – 75 minút
pri 180 oC (356 oF) , ak vrchná vrstva sa začína
pripekať, znížime teplotu a pokračujeme v pečení
6. Podávame s čatní, alebo
s iným ochucovadlom
Tip :
Ak chcete mať plnšiu chuť, použite
10 % smotanu namiesto mlieka a poukladajte kúsky slaniny na vrch zeleniny. Tu je tiež iný recept na zapekaný kaleráb, so šampiňónmi a ryžou
No comments:
Post a Comment