Pages

Saturday, April 23, 2016

Bajadera Nougats / Nugátová Bajadera / Bajadera Nougats / Баядерка



Servings : 16 bars, calories for serving : 360
Preparation time: 45 min, Baking time : 0 min

La Bayadére is an exotic dancer or Bajadera are ex-Yugoslavian famous no bake bars. The pralines are rich, sweet, simply made of hazelnuts, almonds, biscuits, large amounts of chocolate, butter and sugar. The Croatian confectionery company Krash has a long tradition in making this Croatian classics. We were inspired by a recipe from Three Little Halves and He Needs Food. We have tried this classics from Balkan using mascarpone instead of butter, less sugar and their taste was more than delicious along with a cup of aromatic coffee.

Bajadéra môže byť exotická tanečnica  alebo bajadera je ex-juhoslovansnepečený dezert. Známa je čokoládová firma Kraš, kde sa pralinky vyrábajú a majú dlhú tradíciu ako chorvátska klasika. Tieto rezy sú sýte, sladké, jednoducho a rýchlo sa pripravujú z lieskových orieškov, mandlí, sušienok, veľkého množstva čokolády, masla a cukru. Tento recept z Balkánu sme našli na stránkach Three Little Halves and He Needs Food. My sme ho vyskúšali a použili sme maskarpone namiesto masla, menej cukru a aj tak  ich chuť bola výborná pri šálke voňavej kávy. 




Slávna Bajadera z chorvátskej firmy Kraš / Famous Bajadera by Croatian company Krash (Creative Commons)

Balet Bajadéra podľa choreografie Máriusa Petipa a skladateľa Léona Minkusa /
Choreography of La Bayadère ballet  by Marius Petipa and composer Léon Minkus (Creative Commons)


Ingredients :


130 ml water
150 g powdered sugar
200 g hazelnuts
260 g biscuits (we have used whole grain, Bebe)
250 g mascarpone
1 tbsp Bourbon vanilla extract
2 tbsp rum
300 g dark chocolate
1 tbsp cocoa, Dutch
3 tbsp coconut oil
1 tbsp butter

Method :


1. Remove the skins from hazelnuts (by blanching or by roasting for 15 -20 min. at 175 ° C (347 oF) and then rubbing)
2. Combine the water with sugar and bring to the boil for a few minutes
3. Stir in the finely ground nuts and biscuits
4. Stir in mascarpone
5. Flavour with vanilla and rum, mix until you get a paste
6. Take 2/3 paste into another container
7. Melt 170 g chocolate with 2 tbsp of coconut oil on a very low heat or water bath
8. Stir in the chocolate into 1/3 paste and spread in the form of about 14 x 23 cm (approximately 5 1/2 x 9 1/2 in), which we lined before with the plastic film
9. Use your fingers to press the paste evenly over the entire surface, then place in the freezer for 15 minutes until the dark layer hardens
10. Spread the rest of paste - light paste on the dark layer, and pour melted chocolate in a tablespoon of oil and butter on top of it
11. Allow to solidify in the fridge overnight, or in the freezer for 30-45 min (but not let it freeze)
12. Before serving, remove from the cold and leave for 5-7 min. at room temperature, then cut into small squares or rectangles and sprinkle with cocoa


æ æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ æ æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ  æ

(Slovak)

Zloženie :


130 ml vody
150 g práškového cukru
200 g lieskových orieškov
260 g sušienok, celozrnných Bebe
250 g maskarpone
1 PL extraktu z vanilky Bourbon
2 PL rum
3 x100 g tmavej čokolády
1 PL kakao, holands
3 PL kokosového oleja
1 PL masla

Postup :


1. Kožku z orieškov odstránime (alebo blanšírovaním a opečením do zlato hneda, alebo pečieme ich 15 -20 min. pri 175 o(347 oF) a potom olúpame)
1. Zmiešame vodu s cukrom a privedieme do varu na pár minút, odstavíme
2. Vmiešame na jemno pomleté oriešky a sušienky
3. Vmiešame maskarpone
4. Ochutíme vanilkou a rumom a miešame kým nedostaneme pastu
5. Zoberieme 2/3 pasty do inej nádoby
6. Rozpustíme 170 g čokolády spolu s 2 PL oleja na veľmi miernom ohni, alebo na vodnom kúpeli
7. Vmiešame čokoládu do 1/3 pasty a dáme do formy približne 14 x 23, na ktorú sme pred tým položili plastovú fóliu
8. Prstami natlačíme rovnako po celej ploche a dáme do mrazničky na 15 min, pokiaľ tmavá vrstva nestuhne
9. Natlačíme na tmavú stuhnutú vrstvu rovnakú svetlú vrstvu a ňu zvyšok rozpustenej čokolády v lyžici oleja a masla
10. Necháme stuhnúť v chladničke cez noc, alebo v mrazničke 1 hodinu
11. Pred podávaním vyberieme z chladu a necháme 5-7 min. v teplote miestnosti, potom pokrájame na malé štvorce, alebo obdĺžniky a posypeme kakaom

No comments:

Post a Comment