Servings : 24, Calories per serving : 157
Preparation time: 60 min, Baking time : 15 min
See nutrition facts
Preparation time: 60 min, Baking time : 15 min
See nutrition facts
These bars from curd cheese and yogurt, designed in our lab,
are flavored with lavender, solidified with algae agar-agar and colored with
the home-made raw black-currant syrup. We also made them in a combination with
blueberries to add the bars´ freshness and the high antioxidant potential. We
have garnished them with lavender flowers directly from our gardens, which
plants we have bought in May at the marketplace.
There are more known species of
lavender, so for bars we have used the tea from the dried lavender flowers
(Lavandula angustifolia), which we bought in the herb store. Lavender in the
garden flourishes in dry and sunny places in June-August. It is harder to grow
lavender from seeds than from plants. For healing, lavender is applied for
soothing nerves, insomnia, decrease in the blood pressure, against the stomach
cramps and others. Lavender essential oil is used in the perfumery industry and
it repels moths.
Tieto tvarohovo
jogurtové rezy s príchuťou a arómou levandule z nášho labu sú
spevnené riasou agar-agar a sfarbené domácim nevareným sirupom
z čiernych ríbezlí. Pripravili sme ich aj v kombinácii
s čučoriedkami, ktoré pridajú okrem sviežosti aj vysoký antioxidačný
potenciál. Rezy sme ozdobili júlovými levanduľovými
kvetmi priamo z našej záhrady, ktorých priesady sme dostali v máji na
tržnici.
Pretože je známych viac druhov levandule, do rezov sme použili čaj zo
suchých kvetov levandule (Lavandula angustifolia, Levanduľa lekárska),
ktorú sme kúpili v bylinkárstve. Levanduľa v záhradke kvitne na suchých a slnečných miestach
v júni až auguste. Zo semiačok je ťažšie vypestovať levanduľu než
z priesad. V liečiteľstve sa uplatňuje pri upokojení, pri
nespavosti, mierne znižuje krvný tlak,
je proti žalúdočným kŕčom a iných ťažkostiach. Levanduľová silica sa
používa vo voňavkárskom priemysle a odpudzuje mole.
Zdroje / Sources
:
Ingredients:
200 g wholemeal biscuits (Bebe), ground
6 tbsp coconut oil
2 tbsp honey
500 g soft cottage cheese, low-fat
150 g white Greek yogurt, fat-free
1 tbsp vanilla essence
8 tbsp cane sugar, or according to taste
2 tbsp dried lavender flowers (preferably from herb store)
to make 1.6 - 1.8 l of the tea
13 g agar-agar (from the health food store), 10 g is
dissolved and boil for a few min. in 550-600 ml lavender tea, 3 g in another
container containing 400 ml tea
3 tbsp black-currant syrup
150 g fresh blueberries
Garnish:
20 g white maize starch (Dr. Oetker) in 180-200 ml of
lavender tea
80 g Greek plain yogurt, fat-free
2 tbsp cane sugar
1 tbsp vanilla extract
10 fresh lavender stems, or more
Method :
1. Mix biscuits with coconut oil and honey, then press into
the form of 32 x 23 cm (12 19/23 x 9 1/16 in) using the cup with a flat bottom
2. Bake for 15 min. in an oven preheated to 150 oC
(302 oF), to harden the layer
3. Combine cottage cheese, yogurt, vanilla, sugar and then
stir in boiled agar in the tea (550-600 ml)
4. Pour the agar mixture into the form with biscuits, it
will solidify in a few minutes, then store the form in a refrigerator, work
quickly because agar solidifies fast, the height of curd cheese layer should be
around 2 - 2.5 cm (0 .63 / 64 in)
(if we also use blueberries, gently press them down into the
semi solidified curd layer)
5. Meanwhile make the jelly top layer: dissolve 3 g agar in 400 ml of lavender tea,
let stand for a few minutes to swell it and then boil over low heat for a few
minutes, add syrup, wait until it cools down a bit (but does not harden) and
pour over the solidified cheese layer in the form, allow solidify in the
refrigerator for an hour covered with the foil or preferably overnight
6. Cut into slices (12 large squares, or 24 smaller
rectangles)
7. Garnish with small sprigs of lavender, or the lavender
cream using a confectionery bag
8. Preparation of the lavender cream: make the solid pudding
from the starch in lavender tea with sugar, cool down and mix with a hand
mixer, then stir in yogurt with vanilla
Note: If agar solidifies during the work, melt it again by
boiling; agar jelly layer gradually thinners, so that do not store the bars for
longer
-------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
200 g celozrnných
sušienok (Bebe), pomletých
6-8 PL kokosového
oleja (rafinovaného, alebo panenského)
2-3 PL medu
500 g jemného
tvarohu, nízkotučného
150 g bieleho
gréckeho jogurtu, bez tuku
1 PL vanilkovej
esencie
8 -10 PL trstinového cukru
2 PL sušených
kvetov levandule (najlepšie z bylinkárstva) pre 1.6 – 1.8 l čaju
13 g agar-agar (z
obchodu so zdravou výživou), 10 g sa rozpustí a nechá zovrieť pár min. v 550
– 600 ml levanduľového čaju , 3 g v druhej nádobe v 400 ml čaju
3 PL sirupu
z čiernych ríbezlí
150 g čerstvé
čučoriedky
Ozdoba :
20 g bieleho
kukuričného škrobu (Dr. Oetker) do 180 - 200 ml levanduľového čaju
80 g gréckeho
bieleho jogurtu, bez tuku
2 PL trstinového
cukru
1 PL vanilkového
extraktu
Malé čerstvé
stonky levandule
Postup :
1. Sušienky
zmiešame s kokosovým olejom a medom, potom natlačíme do formy
s rozmermi 32 x 23 cm (12 19/23 x 9 1/16 palca) pomocou hrnčeka s plochým dnom
2. Dáme na 15
min. piecť do rúry predhriatej na 150 oC (302 oF), čím sa
vrstva spevní
3. Zmiešame
tvaroh, jogurt, cukor a vanilku, potom k tomu prilievame za stáleho
miešania prevarený agar v čaji (550 – 600 ml)
4. Nalejeme
agarovú zmes do formy so sušienkami, za pár minút stuhne a potom formu odložíme
do chladničky, pracujeme rýchlo pretože agar tuhne, výška tvarohovej vrstvy by
mala byť okolo 2 – 2.5 cm (0 .63/64 palca)
(ak robíme s čučoriedkami,
tak ich jemne zatlačíme ešte do polo stuhnutej tvarohovej vrstvy)
5. Zatiaľ pripravíme
želé vrchnú vrstvu : 3 g agaru rozpustíme v 400 ml levanduľového čaju,
necháme pár minút postáť aby napučal a potom povaríme na miernom ohni pár
minút, pridáme sirup, trochu počkáme kým vychladne (ale nenecháme stuhnúť) a nalejeme
na stuhnutú tvarohovú vrstvu, necháme znovu stuhnúť v chladničke na 1 hod, alebo prikrytú
fóliou najlepšie cez noc
6. Nakrájame na
rezy (12 veľkých štvorcov, alebo 24 menších obdĺžnikov)
7. Ozdobíme malými
vetvičkami levandule, alebo levanduľovým krémom pomocou cukrárskeho vrecka
8. Levanduľový krém
na ozdobu pripravíme : zo škrobu v ocukrenom čaji pripravíme tuhý puding,
po vychladnutí ho ručným mixérom rozmixujeme a vmiešame jogurt s vanilkou
Poznámka : ak pri
práci agar stuhne, rozpustíme ho znovu zahriatím; agarová želé vrstva sa
postupne zmenšuje, preto rezy nie je vhodné dlho skladovať
No comments:
Post a Comment