Pages

Sunday, July 10, 2016

Lavender refreshing bars / Levanduľové osviežujúce rezy / Gâteaux rafraîchissants de lavande / Лавандовый освежающий десерт


Servings : 24, Calories per serving : 157
Preparation time: 60 min, Baking time : 15 min

See nutrition facts

These bars from curd cheese and yogurt, designed in our lab, are flavored with lavender, solidified with algae agar-agar and colored with the home-made raw black-currant syrup. We also made them in a combination with blueberries to add the bars´ freshness and the high antioxidant potential. We have garnished them with lavender flowers directly from our gardens, which plants we have bought in May at the marketplace.

There are more known species of lavender, so for bars we have used the tea from the dried lavender flowers (Lavandula angustifolia), which we bought in the herb store. Lavender in the garden flourishes in dry and sunny places in June-August. It is harder to grow lavender from seeds than from plants. For healing, lavender is applied for soothing nerves, insomnia, decrease in the blood pressure, against the stomach cramps and others. Lavender essential oil is used in the perfumery industry and it repels moths.

Tieto tvarohovo jogurtové rezy s príchuťou a arómou levandule z nášho labu sú spevnené riasou agar-agar a sfarbené domácim nevareným sirupom z čiernych ríbezlí. Pripravili sme ich aj v kombinácii s čučoriedkami, ktoré pridajú okrem sviežosti aj vysoký antioxidačný potenciál. Rezy sme ozdobili júlovými levanduľovými kvetmi priamo z našej záhrady, ktorých priesady sme dostali v máji na tržnici. 
         Pretože je známych viac druhov levandule, do rezov sme použili čaj zo suchých kvetov levandule (Lavandula angustifolia, Levanduľa lekárska), ktorú sme kúpili v bylinkárstve. Levanduľa v záhradke kvitne na suchých a slnečných miestach v júni až auguste. Zo semiačok je ťažšie vypestovať levanduľu než z priesad. V liečiteľstve sa uplatňuje pri upokojení, pri nespavosti,  mierne znižuje krvný tlak, je proti žalúdočným kŕčom a iných ťažkostiach. Levanduľová silica sa používa vo voňavkárskom priemysle a odpudzuje mole.

Zdroje / Sources :







Ingredients:


200 g wholemeal biscuits (Bebe), ground
6 tbsp coconut oil
2 tbsp honey
500 g soft cottage cheese, low-fat
150 g white Greek yogurt, fat-free
1 tbsp vanilla essence
8 tbsp cane sugar, or according to taste
2 tbsp dried lavender flowers (preferably from herb store) to make 1.6 - 1.8 l of the tea
13 g agar-agar (from the health food store), 10 g is dissolved and boil for a few min. in 550-600 ml lavender tea, 3 g in another container containing 400 ml tea
3 tbsp black-currant syrup
150 g fresh blueberries

Garnish:
20 g white maize starch (Dr. Oetker) in 180-200 ml of lavender tea
80 g Greek plain yogurt, fat-free
2 tbsp cane sugar
1 tbsp vanilla extract
10 fresh lavender stems, or more

Method :


1. Mix biscuits with coconut oil and honey, then press into the form of 32 x 23 cm (12 19/23 x 9 1/16 in) using the cup with a flat bottom
2. Bake for 15 min. in an oven preheated to 150 oC (302 oF), to harden the layer
3. Combine cottage cheese, yogurt, vanilla, sugar and then stir in boiled agar in the tea (550-600 ml)
4. Pour the agar mixture into the form with biscuits, it will solidify in a few minutes, then store the form in a refrigerator, work quickly because agar solidifies fast, the height of curd cheese layer should be around 2 - 2.5 cm (0 .63 / 64 in)
(if we also use blueberries, gently press them down into the semi solidified curd layer)
5. Meanwhile make the jelly top layer:  dissolve 3 g agar in 400 ml of lavender tea, let stand for a few minutes to swell it and then boil over low heat for a few minutes, add syrup, wait until it cools down a bit (but does not harden) and pour over the solidified cheese layer in the form, allow solidify in the refrigerator for an hour covered with the foil or preferably overnight
6. Cut into slices (12 large squares, or 24 smaller rectangles)
7. Garnish with small sprigs of lavender, or the lavender cream using a confectionery bag
8. Preparation of the lavender cream: make the solid pudding from the starch in lavender tea with sugar, cool down and mix with a hand mixer, then stir in yogurt with vanilla


Note: If agar solidifies during the work, melt it again by boiling; agar jelly layer gradually thinners, so that do not store the bars for longer

-------------------------------------------
(Slovak)

Zloženie : 

200 g celozrnných sušienok (Bebe), pomletých
6-8 PL kokosového oleja (rafinovaného, alebo panenského)
2-3 PL medu
500 g jemného tvarohu, nízkotučného
150 g bieleho gréckeho jogurtu, bez tuku
1 PL vanilkovej esencie
8 -10  PL trstinového cukru
2 PL sušených kvetov levandule (najlepšie z bylinkárstva) pre 1.6 – 1.8 l čaju
13 g agar-agar (z obchodu so zdravou výživou), 10 g sa rozpustí a nechá zovrieť pár min. v 550 – 600 ml levanduľového čaju , 3 g v druhej nádobe v 400 ml čaju
3 PL sirupu z čiernych ríbezlí
150 g čerstvé čučoriedky

Ozdoba :
20 g bieleho kukuričného škrobu (Dr. Oetker) do 180 - 200 ml levanduľového čaju
80 g gréckeho bieleho jogurtu, bez tuku
2 PL trstinového cukru
1 PL vanilkového extraktu
Malé čerstvé stonky levandule

Postup :


1. Sušienky zmiešame s kokosovým olejom a medom, potom natlačíme do formy s rozmermi  32 x 23 cm (12  19/23 x 9 1/16  palca) pomocou hrnčeka s plochým dnom
2. Dáme na 15 min. piecť do rúry predhriatej na 150 oC (302 oF), čím sa vrstva spevní
3. Zmiešame tvaroh, jogurt, cukor a vanilku, potom k tomu prilievame za stáleho miešania prevarený agar v čaji (550 – 600 ml)
4. Nalejeme agarovú zmes do formy so sušienkami, za pár minút stuhne a potom formu odložíme do chladničky, pracujeme rýchlo pretože agar tuhne, výška tvarohovej vrstvy by mala byť okolo 2 – 2.5 cm (0 .63/64 palca)
(ak robíme s čučoriedkami, tak ich jemne zatlačíme ešte do polo stuhnutej tvarohovej vrstvy)
5. Zatiaľ pripravíme želé vrchnú vrstvu : 3 g agaru rozpustíme v 400 ml levanduľového čaju, necháme pár minút postáť aby napučal a potom povaríme na miernom ohni pár minút, pridáme sirup, trochu počkáme kým vychladne (ale nenecháme stuhnúť) a nalejeme na stuhnutú tvarohovú vrstvu, necháme znovu  stuhnúť v chladničke na 1 hod, alebo prikrytú fóliou najlepšie cez noc
6. Nakrájame na rezy (12 veľkých štvorcov, alebo 24 menších obdĺžnikov)
7. Ozdobíme malými vetvičkami levandule, alebo levanduľovým krémom pomocou cukrárskeho vrecka
8. Levanduľový krém na ozdobu pripravíme : zo škrobu v ocukrenom čaji pripravíme tuhý puding, po vychladnutí ho ručným mixérom rozmixujeme a vmiešame jogurt s vanilkou

Poznámka : ak pri práci agar stuhne, rozpustíme ho znovu zahriatím; agarová želé vrstva sa postupne zmenšuje, preto rezy nie je vhodné dlho skladovať


No comments:

Post a Comment