Servings : 3, Calories for serving : 310
Preparation time: 15 min, Cooking time : 2 min
See nutrition facts
Preparation time: 15 min, Cooking time : 2 min
See nutrition facts
Rhubarb is a vegetable that has been used already in
Chinese, Arabic, and European traditional medicine as a laxative. It contains a
pigment parietin having an anticancer effect, and lycopene protecting the
heart. Rhubarb has a high content of calcium and other minerals. It is rich in
vitamins B, C, and A. One serving provides 45% of the daily necessary amount of
vitamin K, which is necessary for healthy bones, osteoporosis, and damage to
brain cells (such as, in Alzheimer's disease). The top of the green part of
rhubarb contains higher amounts of oxalic acid, which can cause toxic effects
on the kidneys and other organs. Some studies recommend avoiding foods containing
oxalic acid, which can lead to the formation of calcium-oxalate gallstones.
We have made rhubarb dessert in a glass, which original
recipe was in the magazine F.O.O.D. We have stewed the rhubarb, spilled it with
the home-made raw black-currant syrup and layered with the curd (a kind of
cottage cheese) - yogurt whip. This summer dessert is thus not only delicious,
but also promotes health and fitness form.
Rebarbora je
zelenina, ktorá bola známa už v čínskom, arabskom a európskom tradičnom liečiteľstve používanej ako laxatív.
Obsahuje pigment parietin, ktorý má protirakovinové účinky a lykopén,
ktorý chráni srdce. Má vysoký obsah vápnika a iných minerálov. Je bohatá
na vitamíny skupiny B, C a A. Jedna dávka obsahuje aj 45 % denného
potrebného množstva vitamínu K, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti, proti osteoporóze
a poškodeniu mozgových buniek (napríklad aj v Alzheimerovej chorobe).
Vrchné zelené časti rebarbory obsahujú vyššie množstvo kyseliny oxálovej, ktorá
môže zapríčíniť toxické účinky na obličky a iné orgány. Niektoré štúdie odporúčajú sa vyhnúť
potravinám obsahujúce kyselinu oxálovú, ktorá môže viesť k vytvoreniu kalcium-oxalátových
žlčových kameňov.
My sme z rebarbory
pripravili dezert v pohári, ktorého pôvodný recept sme našli v časopise
F.O.O.D. Dusenú rebarboru sme poliali domácim nevareným sirupom z čiernych
ríbezlí a tvarohovým krémom s bielym jogurtom. Tento letný dezert je
nielen chutný, ale podporuje aj zdravie a fitnes formu.
Source / Zdroje :
Ingredients:
2 stalks rhubarb
75 ml black-currant syrup
250 g soft low-fat curd (cottage cheese)
150 g Greek plain yogurt, fat-free
3-4 tbsp cane sugar
1 tbsp vanilla extract
6 mint leaves, fresh
Method :
1. Peel the rhubarb and cut into rings
2. Simmer for 2 minutes in a little water (3 tbsp)
3. Place in a glass jar and pour with the syrup
4. Layer with the cream of the curd (cottage cheese) and
plain yogurt flavoured with sugar and vanilla
5. Garnish with pieces of soft rhubarb and mint
6. Serve chilled
---------------------------------------------
(Slovak)
Zloženie :
2 stonky
rebarbory
75 ml sirupu z čiernych
ríbezlí
250 g mäkkého nízko-tučného
tvarohu
150 g gréckeho bieleho
jogurtu, bez tuku
3 – 4 PL trstinového
cukru
1 PL vanilkový
extrakt
6 lístkov
čerstvej mäty
Postup :
1. Rebarboru olúpeme
a nakrájame na krúžky
2. Podusíme 2
min. v trochu vody (3 PL)
3. Dáme do
sklených pohárov a zalejeme sirupom
4. Navrstvíme
krémom s tvarohu a bieleho jogurtu ochuteného cukrom a vanilkou
5. Ozdobíme
kúskami mäkkej rebarbory a mäty
6. Podávame
chladené
No comments:
Post a Comment