Pages

Saturday, January 14, 2017

Moravian spicy cookies / Moravské sušienky s koreninami / Biscuits aux épices de Moravie / Моравианские пряные печенье

Number of cookies : 60 (depends on the shape), calories per cookie (7,6 g) : 30
Preparation time: 120 min, Baking time : 6 min 
See nutrition facts

These cookies are a classic spicy treat at Christmas season from North Carolina, brought to the U.S.A. by Moravian immigrants (living originally in the today´s Czech Republic). They have a reputation as the "World's Thinnest Cookies." Several American companies (such as Salem Baking, Mrs. Hanes' Moravian cookies) manufacture them with different flavors (fruits, chocolate, walnut, caramel, ice cream and other treats) using an original recipe that dates back to the 1700s. They taste like ginger bread, but are more exotic and stronger in the flavor since they use more spices and molasses providing cookies also with minerals and vitamins. We have made them for the Christmas using the dark molasses and applied a round fluted cutter with a Christmas tree in the center, as well as various cutters for stars, trees, animals. The crispy Moravian cookies should be as thin as possible going well with a cup of tea or coffee. 
Tieto cookies patria mezi klasické pikantné vianočné pochúťky zo Severnej Karolíny, ktoré priniesli do U.S.A. moravskí prisťahovalci (ktorí žili na území dnešnej Českej republiky). Sú známe ako najtenšie sušienky na svete. Niekoľko amerických spoločností (ako Salem Baking, Moravské cookies od pani Hanes) ich vyrába s rôznymi príchuťami (ovocím, čokoládou, vlašskými orechami, karamelom, zmrzlinou a inými maškrtami) s využitím pôvodnej receptúry, ktorá siaha až do 18. storočia. Chutia ako perník, ale majú exotickejšiu a výraznejšiu chuť, pretože používajú viac korenín a melasu, ktorá dodá cukrovinkám aj minerály a vitamíny. My sme ich pripravili pre Vianoce s použitím tmavej melasy a vykrajovali okrúhle vrúbkované koliečka s vianočným stromčekom v strede, rovnako ako rôzne tvary pre hviezdy, stromy, zvieratká. Chrumkavé moravské sušienky by mali byť čo najtenšie a hodia sa  dobre so šálkou kávy alebo čaju.




Source / zdroj :




Ingredients:

65 g unsalted butter
50 g cane sugar
115 g molasses (dark or yellow)
200 g all-purpose flour, sifted
½ tsp baking soda
½ tsp ground cinnamon
½ tsp ground ginger
1/4 tsp ground allspice
1/4 tsp ground cloves
1/4 tsp nutmeg
1/4 tsp fine salt (from the sea or Himalaya)
1 egg yolk

Method :


1. Mix flour, sugar, butter, baking soda, and spices together. 

2. Heat little molasses and along with the yolk add to rest of ingredients, mix well.

3. If necessary, add a little water and/or butter to the dough to get it soft enough to roll it.

4. Wrap the dough and let it sit for few hours at room temperature.

5. Lay out wax paper or saran wrap on a work surface and put 1/4 of the batter on top. Lightly press down and top with another sheet of wax paper or plastic film. Using a rolling pin, roll out until dough is as thin as possible without breaking, around 1,5 mm or less. This is the key to these cookies, which should be thin like a paper. Peel back the layer of waxed paper.

6. Cut dough using a fluted round cookie cutter. Carefully with a knife, transfer it onto a baking sheet lined with parchment paper. Repeat with the rest of the dough.  Bake until crispy and lightly, about 6-8 minutes at 160 0C.
If it is difficult to handle, freeze little the rolled dough to become firmer and then cut it into round cookies or to different shapes, such as Christmas stars, trees, animals and other. 

7. Cookies could be stored in the paper box up to 2 weeks. 

----------------------------------------------------------
(Slovak)


Zloženie :




65 g masla
50 g trstinového cukru
115 g melasy
200 g polohrubej múky
½ ČL sóda bikarbóna
½ ČL mletého zázvoru
¼ ČL mleté nové korenie
¼ ČL mleté klinčeky
½ ČL škorice
¼ ČL jemnej soli (morskej alebo himalájskej)
1 žĺtko

Postup :


1. Zmiešame múku, cukor, maslo, prášok do pečiva a koreniny.

2. Melasu trochu ohrejeme a spolu so žĺtkom pridáme do cesta, dobre premiešame/ premiesime.

3. Ak je potrebné, pridáme malé množstvo vody, prípradne masla do cesta, aby bolo dostatočne mäkké na vyvaľkanie. 

4. Zabalíme cesto a necháme ho postáť niekoľko hodín pri izbovej teplote.

5. Položíme voskový papier alebo plastový film na pracovnú plochu a položíme naň 1/4 cesta. Ľahko zatlačíme nadol a prikryjeme s ďalším listom voskovaného papiera alebo plastovou fóliou. Vyvaľkáme cesto tak tenko, ako je to možné, asi 1,5 mm hrúbky, alebo menej. To je kľúčové pre prípravu týchto  sušienok, ktoré by mali byť tenké ako papier. Potom odlúpime voskový papier alebo film.

6. Vyrežeme z cesta vrúbkované kolieska. Opatrne s nožom ich prenesieme na plech vyložený s papierom na pečenie. Opakujeme so zvyškom cesta. Pečieme, kým sú chrumkavé a ľahké asi 6 - 8 minút pri teplote 160 0C.
V prípade, že je to ťažké zvládnuť, zmrazíme trochu vyvaľkané cesto, aby bolo pevnejšie a potom vyrežeme okrúhle sušienky alebo rôzne tvary, ako sú vianočné hviezdy, stromy, zvieratká a ďalšie.

7. Uložíme sušienky do papierovej krabice, mali by vydržať až 2 týždne.

No comments:

Post a Comment